Ηλιόπουλος στο libre: Διεκδικούμε την ψήφο των πολιτών στη βάση ενός θετικού προγράμματος

 Ηλιόπουλος στο libre: Διεκδικούμε την ψήφο των πολιτών στη βάση ενός θετικού προγράμματος

«Δύναμη θετικών ανατροπών», χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νάσος Ηλιόπουλος εκτιμώντας ότι στις εκλογές της 25ης Ιουνίου μπορεί να πετύχει καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό των εκλογών του Μαΐου.

«Διεκδικούμε την ψήφο των πολιτών στην βάση ενός θετικού προγράμματος», δηλώνει ο ίδιος εξηγώντας ότι «ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι ψήφος υπέρ της ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, υπέρ της ενίσχυσης των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων, υπέρ της προστασίας της πρώτης κατοικίας και της ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους, υπέρ του κράτους δικαίου και της Δημοκρατίας». 

Όσο για την απλή αναλογική «αυτή την στιγμή δεν υπάρχει η αντικειμενική βάση για να ανοίξει ξανά η συζήτηση». 

Συνέντευξη

 -Κύριε Ηλιόπουλε, έχετε υποστηρίξει πως απέτυχε  «η στρατηγική της απλής αναλογικής». Τι σημαίνει αυτό; Εάν και εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επανέλθει στην εξουσία δεν θα προτείνει και πάλι την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα;

Μία κυβερνητική πρόταση κρίνεται σε πολλά επίπεδα. Κρίνεται τόσο από το πρόγραμμα όσο και από το κυβερνητικό σχήμα το οποίο θα κληθεί να υλοποιήσει αυτό το πρόγραμμα.

Αν απευθυνθούμε σήμερα στους ελεύθερους επαγγελματίες με το ερώτημα αν επιθυμούν ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους σε 120 δόσεις με διαγραφή μέρους της οφειλής και προστασία της πρώτης τους κατοικίας ή αντιθέτως αν προτιμάνε το κύμα κατασχέσεων που έρχεται και την απώλεια της ασφαλιστικής τους ενημερότητας είναι φανερό ότι μαζικά θα επιλέξουν το πρώτο.

Με τον ίδιο τρόπο είμαι σίγουρος ότι μαζικά οι εργαζόμενοι προτιμάνε μία αγορά εργασίας που ισχύει η κάλυψη από συλλογικές συμβάσεις και η αυστηρή λειτουργία της επιθεώρησης εργασίας σε σχέση με την σημερινή ζούγκλα.

Το αδύνατό μας σημείο ήταν να πείσουμε ότι σε συνθήκες απλής αναλογικής μπορεί να προκύψει ένα βιώσιμό κυβερνητικό σχήμα. Ίσως αυτή η αδυναμία να είχε ήδη αποτυπωθεί από την κοινοβουλευτική διαδικασία ψήφισης της απλής αναλογικής.

Υπενθυμίζω ότι η απλή αναλογική είχε υπερψηφιστεί με απόλυτη πλειοψηφία και όχι με μία ευρύτερη πλειοψηφία των 200 ψήφων. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει η αντικειμενική βάση για να ανοίξει ξανά η συζήτηση. Χωρίς να υπάρξουν σήματα και κινήσεις μιας ευρύτερης κουλτούρας συνεργασιών στο πολιτικό μας σύστημα η απλή αναλογική δεν μπορεί να λειτουργήσει.

-Ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ρίχνει το βάρος στην κυβερνητική του πρόταση; Πιστεύετε ότι σε αυτό το σύντομο διάστημα υπάρχουν περιθώρια ανάκαμψης του χαμηλού ποσοστού;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν ότι αποτελεί μια δύναμη θετικών ανατροπών. Το αποδείξαμε και στο διάστημα ανάμεσα στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές του 2019, τότε που το 24% έγινε 31,5%. Γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες, δεν πετάμε στα σύννεφα. Αναγνωρίζουμε ότι όλη η προεκλογική περίοδος αυτή γίνεται στη σκιά ενός οδυνηρού για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εκλογικού αποτελέσματος. Διεκδικούμε την ψήφο των πολιτών στην βάση ενός θετικού προγράμματος. Ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι ψήφος υπέρ της ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, υπέρ της ενίσχυσης των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων, υπέρ της προστασίας της πρώτης κατοικίας και της ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους, υπέρ του κράτους δικαίου και της Δημοκρατίας.

Έχουμε δηλαδή ένα συνολικά εναλλακτικό πρόγραμμα το οποίο διεκδικούμε να εφαρμόσουμε. Ένα πρόγραμμα που απαντά τόσο στο κύριο πρόβλημα, την εκρηκτική αύξηση του κόστους ζωής όσο και στο στρατηγικό ζήτημα της πορείας της ελληνικής κοινωνίας και οικονομία.

Η Ελλάδα βρίσκεται τα τελευταία χρόνια ξανά σε πορεία απόκλισης από την Ευρώπη. Τόσο σε ποιοτικούς όσο και ποσοτικούς δείκτες. Είναι φανερό ότι πχ σήμερα έχουμε μια βαλκανικού τύπου αγορά εργασίας αφού μόλις το 20% καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις την στιγμή που ο Ευρωπαϊκός μ.ο. βρίσκεται στ 60%. Άρα η εκλογική μάχη αφορά τόσο τα άμεσα όσο και τα στρατηγικά ζητήματα του παραγωγικού μας μοντέλου.  

Η περίφημη «ηγεμονία Μητσοτάκη», είναι κάτι που αν συμβεί, θα προκύψει από την ψήφο των πολιτών. Σε αυτή  την περίπτωση ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν οφείλετε να κάνετε αυτοκριτική γιατί δεν θα έχετε πείσει του πολίτες με τα επιχειρήματά σας;

Η αυτοκριτική γίνεται ήδη. Έχει ξεκινήσει από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Δεν κρυφτήκαμε πίσω από το δάχτυλό μας. Από την πρώτη στιγμή μιλήσαμε για τα λάθη που έγιναν και από την πρώτη στιγμή στραφήκαμε στη διόρθωση αυτών των λαθών.

Χιλιάδες πολίτες που μας είχαν εμπιστευτεί το 2019 σε μία στιγμή ήττας, τα τελευταία χρόνια απομακρύνθηκαν από εμάς. Αυτό προφανώς συνιστά δική μας ευθύνη και ορίζει ένα πεδίο συζήτησης που οφείλουμε να κάνουμε σε βάθος και με ηρεμία. Αυτή η συζήτηση όμως πρέπει να γίνει με τα μάτια στην κοινωνία. Να μην ξεχάσουμε δηλαδή το για ποιους αγωνιζόμαστε, το τι εκφράζουμε.

Όταν έχουμε φτάσει στο σημείο οικογένειες με ανάπηρα παιδιά να πετιούνται στον δρόμο μιλάμε πια για σκηνές βαρβαρότητας. Χρειαζόμαστε γρήγορα όλες τις διορθώσεις που θα οδηγήσουν στην ανασυγκρότηση μας, ακριβώς επειδή έχουμε μπροστά μας πολύ σημαντικές μάχες.    

Την επομένη των εκλογών, ποιος θα είναι ο ρόλος του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ; 

Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε μια γενναία απόφαση και σε ένα δύσκολο αποτέλεσμα παρέμεινε στο τιμόνι του κόμματος. Το «έγκλημα» του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι σε μια κρίσιμη στιγμή μίλησε για την ευθύνη της διακυβέρνησης.

  • Για μια Αριστερά που δεν φοβάται να αναλάβει αυτή την ευθύνη, να εκπροσωπήσει την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας. Να το κάνει αυτό κόντρα σε έναν συναινετικό δικομματισμό που μας οδήγησε στην χρεοκοπία.

Σήμερα λοιπόν αναλαμβάνουμε ξανά την ευθύνη της ανατροπής. Όπως είπε και πριν γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες. Θα δώσουμε όμως αυτή τη μάχη με εμπιστοσύνη στις αξίες και στις ιδέες μας, με εμπιστοσύνη στον κόσμο της Αριστεράς τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες που ξέρουν να δίνουν μάχες στα δύσκολα.

Σχετικά Άρθρα