Ερντογάν: Νέες πληροφορίες για την σύνθεση της κυβέρνησης

 Ερντογάν: Νέες πληροφορίες για την σύνθεση της κυβέρνησης

Η 28η περίοδος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας ξεκίνησε με την ορκωμοσία των 600 βουλευτών, παρουσία του Προέδρου Ερντογάν, ο οποίος έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από τους βουλευτές του ΑΚΡ. Στην πρώτη συνεδρίαση της Βουλής προέδρευσε ο πρόεδρος του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος είναι ο γηραιότερος σε ηλικία βουλευτής, ενώ ο πρόεδρος του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου παρακολούθησε την ορκωμοσία από το θεωρείο, καθώς δεν είναι πλέον βουλευτής.

Η πρόεδρος του κόμματος IYI Μεράλ Ακσενέρ, ο πρόεδρος του κόμματος του Μέλλοντος Αχμέτ Νταβούτογλου και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Γκιουλτεκόιν ΟυϊσάλG δεν παρακολούθησαν την τελετή ορκωμοσίας των βουλευτών.

Τον Ερντογάν, ο οποίος έγινε δεκτός με επίσημη τελετή από τον προσωρινό πρόεδρο της Βουλής Ντεβλέτ Μπαχτσελί, συνόδευσε στη Γενική Συνέλευση ο βουλευτής του Κόμματος Ευτυχίας Σουάτ Παμουκτσού από το προσωρινό προεδρικό συμβούλιο, ενώ κάθισε δίπλα στον Ερντογάν στο προεδρικό θεωρείο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από τους όρθιους βουλευτές του κόμματος ΑΚΡ.

Ο πρόεδρος του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος παρακολούθησε τη γενική συνέλευση από το θεωρείο, καθώς δεν ήταν μέλος του κοινοβουλίου, συνοδευόταν από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης Ερόλ Ουζβάρ.

Την τελετή παρακολούθησαν επίσης ο Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο Πρόεδρος του Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο Πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου ενώ πολλοί ήταν και οι εκπρόσωποι ξένων αποστολών, συμπεριλαμβανομένων των πρεσβευτών της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του CHP εκπροσώπησε το κόμμα του στη Βουλή χωρίς να είναι βουλευτής. Ο Αλί Μπατζάν, πρόεδρος του κόμματος DEVA, και ο Τεμέλ Καραμολάογλου, πρόεδρος του κόμματος Ευτυχία, ήταν μεταξύ των ηγετών που παρακολούθησαν την ορκωμοσία από το θεωρείο.

Καθώς ο Μπαχτσελί προέδρευε της συνεδρίασης, το Κόμμα της Πράσινης Αριστεράς ήταν η μόνη Κοινοβουλευτική Ομάδα με πρόεδρο στη Γενική Συνέλευση.

Οι επικεφαλής του HDP, του Νέου Κόμματος της Ευημερίας, του HÜDA Par και του Δημοκρατικού Αριστερού Κόμματος, τα οποία είναι πολιτικά κόμματα χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα, ήταν παρόντες στη Γενική Συνέλευση για την ορκωμοσία των βουλευτών.

Όπως έγινε γνωστό, οι «βουλευτές υπουργοί», οι οποίοι θα ορκιστούν αργότερα, καθώς οι υπουργικές τους θέσεις θα παραμείνουν κενές, καθώς αν ορκιστούν θα γίνουν βουλευτές, θα ορκιστούν και θα συμμετάσχουν στις νομοθετικές δραστηριότητες μετά την ανακοίνωση του νέου υπουργικού συμβουλίου και την παράδοση των καθηκόντων τους. Δεδομένου ότι οι υπουργοί δεν παρέστησαν στην τελετή ορκωμοσίας, το θεωρείο που προορίζεται για τους υπουργούς παρέμεινε άδειο.

Ο πρώτος όρκος δόθηκε από τον Μπαχτσελί, ο οποίος ήταν το γηραιότερο μέλος της συνόδου, ενώ προτεραιότητα είχαν και οι ανάπηροι βουλευτές. Μετά τους βουλευτές του κόμματος ΑΚ Γιουσέλ Αρζέν και Σερκάν Μπαϊράμ, η ορκωμοσία συνεχίστηκε με αλφαβητική σειρά σύμφωνα με τις επαρχίες.

Στην Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας οι βουλευτές ορκίζονται κατά μόνας γι’ αυτό και η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα μεσάνυχτα περίπου.

Αφού παρακολούθησε την τελετή για 50 λεπτά, ο Πρόεδρος Ερντογάν αποχώρησε από το Κοινοβούλιο όταν ήρθε η σειρά των βουλευτών της Άγκυρας. Πριν από την ορκωμοσία των βουλευτών της Άγκυρας, τηρήθηκε παραδοσιακά ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Όταν ο βουλευτής του κόμματος AK της Άγκυρας Οσμάν Γκιοκτσέκ είπε «εντός» αντί για «σε» στο κείμενο του όρκου, δέχτηκε παρατήρηση από το προεδρείο της Συνέλευσης και επανέλαβε τον όρκο του.

Οι νέες πληροφορίες για τους Υπουργούς

Το νέο Υπουργικό Συμβούλιο θα ανακοινωθεί αύριο, αν και οι πληροφορίες λένε ότι όσοι δεν θα συμμετάσχουν στη νέα σύνθεση της Κυβέρνησης έμαθαν την είδηση από τον Τούρκο Πρόεδρο την Πέμπτη όταν και συνεδρίασε για τελευταία φορά το απερχόμενο Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Ερντογάν.

Κι ενώ τα ονόματα δίνουν και παίρνουν ως είθισται, ο έγκριτος δημοσιογράφος Ρατζίπ Σοϊλού έδωσε πληροφορίες για κάποια από τα ονόματα που θα αναλάβουν καίρια πόστα στη νέα Κυβέρνηση Ερντογάν.

Έτσι αναφέρει ως Υπουργό Εξωτερικών τον Χακάν Φιντάν, επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (ΜΙΤ), ενώ ο Προεδρικός Εκπρόσωπος και εξ απορρήτων Ιμπραχίμ Καλίν φαίνεται να τον αντικαθιστά στη ΜΙΤ.

Σύμφωνα με τον Σοϊλού, Υπουργός Εσωτερικών αναλαμβάνει ο Μουχτερέμ Ιντζέ, μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ενώ για Υπουργός Οικονομίας φέρεται να έχει κλειδώσει ο Μεχμέτ Σισμέκ.

Επίσης ο Ερτάν Αϊντίν θα είναι ο νέος επικεφαλής επικοινωνίας και ο Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς ο νέος επικεφαλής Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας.

Σχετικά Άρθρα