Τουρκία: Κοντά στην άρση ασυλίας του Κιλιτσντάρογλου – Τι ισχύει για Ιμάμογλου
Προ των πυλών βρίσκεται η άρση ασυλίας του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μετά την αποτυχία του να εκλεγεί πρόεδρος της Τουρκίας στις πρόσφατες εκλογές, αλλά και δεδομένου ότι δεν είναι πλέον βουλευτής, γεγονός που τον καθιστά έρμαιο των αποφάσεων του Ταγίπ Ερντογάν. Από τις 2 Ιουνίου, όταν ορκιστεί και αναλάβει καθήκοντα η νέα Βουλή στην Τουρκία, ο αρχηγός του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δεν θα έχει πλέον ασυλία. Κι όλα αυτά την ώρα που εκκρεμούν σε βάρος του Κιλιτσντάρογλου περί τις 40 καταγγελίες, οι 16 εκ των οποίων αφορούν σε «προσβολή, εξύβριση, απειλή και συκοφαντία του Προέδρου της Δημοκρατίας», όπως αναφέρει η τουρκική υπηρεσία της Deutsche Welle.
Εάν το αποφασίσει η εισαγγελία, οι κατηγορίες αυτές ενδέχεται να πάρουν το δρόμο της Δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα να καθίσει στο εδώλιο ο ηττημένος των προεδρικών εκλογών.
Το φυλλάδιο για τις σχέσεις Ερντογάν-Γκιουλέν
Μεταξύ των κατηγοριών που πιθανώς να οδηγήσουν τον Κιλιτσντάρογλου στο εδώλιο περιλαμβάνεται και εκείνη για ένα φυλλάδιο του 2020, που περιέγραφε λεπτομερώς τις σχέσεις του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν με το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος το 2016.
Στο εν λόγω φυλλάδιο χρησιμοποιήθηκε και μια φωτογραφία που δείχνει τον Ερντογάν με τον Γκιουλέν.
Η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας είχε ετοιμάσει μια επτασέλιδη αναφορά γι’ αυτό προ διετίας, την οποία απέστειλε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.
Από το περιβάλλον του Κιλιτσντάρογλου είπαν ότι αν τελικά πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης η υπόθεση αυτή, ο επικεφαλής του CHP επιθυμεί να προσέλθει στο δικαστήριο και να μιλήσει για τη σχέση του AKP με το δίκτυο του Γκιουλέν.
Τι ισχύει για άλλους ηγέτες της εξακομματικής συμμαχίας της αντιπολίτευσης
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της DW, αντίστοιχο με τον Κιλιτσντάρογλου πρόβλημα με την άρση της ασυλίας τους ίσως αντιμετωπίσουν και άλλοι ηγέτες κομμάτων της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, όπως η Μεράλ Ακσενέρ, ο Αλί Μπαμπατζάν και ο Αχμέτ Νταβούτογλου, αφού δεν εξελέγησαν βουλευτές και ανά πάσα στιγμή μπορεί να καθίσουν στο εδώλιο, αν το αποφασίσει η εισαγγελία.
Ειδικά για την πρόεδρο του ακροδεξιού εθνικιστικού «Καλού Κόμματος» διεξάγεται από το 2016 έρευνα για τη σχέση της με το δίκτυο του Γκιουλέν.
Θα επικυρωθεί η ποινή του Ιμάμογλου;
Από την άλλη, το εφετείο συνεχίζει να εξετάζει την πρωτόδικη απόφαση για την καταδίκη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάογλου, σε φυλάκιση 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημερών, και την απαγόρευση της άσκησης πολιτικής δραστηριότητας, με την κατηγορία της εξύβρισης των μελών του Ανωτάτου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας (YSK), μετά την απόφασή του για επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη.
Εάν επικυρωθεί η καταδίκη του Ιμάμογλου, τότε δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει την επανεκλογή του στις δημοτικές εκλογές του 2024.