Μηνύματα και… παζάρια Ερντογάν προς τη Δύση – Ο Μπάιντεν άφησε ανοιχτή τη συζήτηση για F16 στην Άγκυρα… και έθεσε θέμα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

 Μηνύματα και… παζάρια Ερντογάν προς τη Δύση – Ο Μπάιντεν άφησε ανοιχτή τη συζήτηση για F16 στην Άγκυρα… και έθεσε θέμα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Τα πρώτα μηνύματα (αλλά και τα παζάρια) Ερντογάν ήταν προς τη Δύση. Ακολούθησαν οι ειρωνικές βολές προς την αντιπολίτευση αλλά και οι υποσχέσεις για την οικονομία. Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος «κοιτώντας» προς τη Δύση είπε ότι «κανείς δεν θα κουνάει το δάχτυλο στην Τουρκία». Οι τρεις φορές που είπε τη φράση «bye bye bye Κεμάλ» ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την αντιπολίτευση βάζοντας την ταφόπλακα στην πολιτική καριέρα του Κιλιτσντάρογλου.

Τέλος αναφερόμενος στην οικονομία είπε πως θα φτιαχτούν όλα, αλλά κυρίως θα τους πείσει ότι δεν υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα. Παράλληλα επέκρινε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά μάλλον θα στραφεί στη Δύση για σωσίβιο. Σε κάθε περίπτωση το κλειδί είναι ποιον θα βάλει στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να καλμάρει τις διεθνείς αγορές και επενδυτές.

Το όνομα του Μεχμέτ Σιμσέκ είναι αυτό που φαίνεται να έχει προβάδισμα, ενώ για το υπουργικό συμβούλιο είπε ότι θα αλλάξει με άλλα πρόσωπα. Στο ΥΠΕΞ ακούγεται ο Ιμπραχίμ Καλίν ή ο Χακάν Φιντάν, στο Άμυνας ο Ακάρ αλλά και ο Γιασάρ Γκιουλέρ, ο νυν ΓΕΕΘΑ.

Στην αντιπολίτευση υπάρχει γκρίνια και ενδέχεται να ζητηθεί η κεφαλή του Κιλιτσντάρογλου επί πίνακι. Για την ήττα η εθνικιστική στροφή του Κιλιτσντάρογλου και η συμμαχία του με τον δεξιό λαϊκιστή Οζντάγ του κόστισε ακριβά την κουρδική ψήφο. Το ποσοστό συμμετοχής στις 11 πόλεις με κουρδική πλειοψηφία μειώθηκε σε σχέση με τον πρώτο γύρο, επομένως ο Κιλιτσντάρογλου δεν είχε τη μεγάλη κουρδική στήριξη.

Τα παζάρια στον Μπάιντεν

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο είχε συνομιλία επί τη ευκαιρία της επανεκλογής του, έθεσε (εκ νέου) την πιθανότητα η Αμερική να προχωρήσει σε πώληση των F-16 στη Τουρκία. Από τη πλευρά του ο Μπάιντεν έθεσε ζήτημα άρσης του βέτο της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Θα συζητήσουμε περισσότερο για αυτό το θέμα την επόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Ο διάλογος μεταξύ των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας στην οποία ο Μπάιντεν συνεχάρη τον Ερντογάν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής.

  • «Μίλησα με τον Ερντογάν. Έδωσα συγχαρητήρια στον Ερντογάν. Θέλει ακόμα να επεξεργαστεί κάτι για τα F-16. Του είπα ότι θέλαμε να ασχοληθούμε με τη Σουηδία, οπότε ας το κάνουμε. Και έτσι θα είμαστε ξανά σε επαφή», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για το Ντέλαγουερ.

Η δήλωση της τουρκικής προεδρίας σχετικά με την επικοινωνία των δύο ανδρών ήταν σύντομη και μάλλον αόριστη. Ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία σε όλες τις πτυχές των διμερών τους σχέσεων, των οποίων η σημασία έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο ενόψει των περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων. Αναφέρει:

“Ο Πρόεδρος Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν, Τζούνιορ τηλεφώνησε σήμερα στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του ως Προέδρου της Τουρκίας. Εξέφρασαν την κοινή τους δέσμευση να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί ως στενοί εταίροι για την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών και των λαών μας. Συζήτησαν επίσης την ετοιμότητά τους ως Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσουν περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της διατλαντικής ασφάλειας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους”.

Ως γνωστόν η Τουρκία επιδιώκει να αγοράσει F-16 αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η πώληση αυτή δεν προχωρά λόγω των ενστάσεων του αμερικανικού Κογκρέσου [βλέπε Μενέντεζ και ελληνική ομογένεια], παρόλο που η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θεωρητικά την υποστηρίζει.

  • Από την άλλη πλευρά, Σουηδία και Φινλανδία έχουν υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ήδη από πέρυσι, εγκαταλείποντας τις μακροχρόνιες πολιτικές στρατιωτικής ουδετερότητας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι υποψηφιότητές τους χρειάζονται έγκριση από όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία επικύρωσε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ στα τέλη Μαρτίου, αλλά συνεχίζει να αντιτίθεται στη Σουηδία, λέγοντας ότι η Στοκχόλμη δήθεν φιλοξενεί μαχητές που η Αγκυρα θεωρεί τρομοκράτες. Επίσης, η Ουγγαρία δεν έχει ακόμη εγκρίνει την αίτηση της Σουηδίας.

Σχετικά Άρθρα