Η πρόταση στον Δένδια και η (ευγενική) άρνηση…
Επισήμως δεν φαίνεται να του έγινε κρούση, ωστόσο το μήνυμα-πρόταση έφθασε και η απάντηση ήταν ευγενικά αρνητική. Ο λόγος για τον “πρωταθλητή” των ψήφων στις εκλογές της 25ης Μαϊου, τον Νίκο Δένδια, για τον οποίο ακούστηκε έντονα τις προηγούμενες ημέρες ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης -εφόσον σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση- θα του προτείνει την θέση του …προέδρου της Βουλής.
Ωστόσο, όλοι γνωρίζουν πως η θέση αυτή ισοδυναμεί με “τιμητική αποστρατεία” και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών πόρρω απέχει από μία τέτοια διάθεση.
Με 100.000 ψήφους στο νότιο τομέα της Αθήνας, κάτι που αποτελεί ρεκόρ, είναι σαφές πως έχει την πολυτέλεια να πει “όχι” στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως μπορεί τελικά να μείνει εκτός κυβέρνησης. Όχι, φυσικά, πως το επιθυμεί, όμως από την στιγμή που το υπουργείο Εξωτερικών έχει πιθανότατα “κλειδώσει” για τον Κωστή Χατζηδάκη (πρώτος με μεγάλη διαφορά από τον Άδωνι Γεωργιάδη στον βόρειο τομέα), ο Νίκος Δένδιας θα συμβιβαζόταν μόνο με δύο υπουργεία: το Ανάπτυξης ( ο Άδωνις μάλλον οδεύει προς το υπουργείο Ναυτιλίας…), και το Άμυνας (στο οποίο, όμως, είναι πιθανόν να μετακινηθεί ο Χρήστος Σταϊκούρας).
“Ιδεολογικός επόπτης”
Εφόσον κάτι τέτοιο δεν σταθεί εφικτό είναι μάλλον βέβαιο πως θα προτιμήσει να ενισχύσει την κοινοβουλευτική του παρουσία και να κρατήσει έναν ρόλο “ιδεολογικού επόπτη” της παράταξης, ιδιαίτερα επειδή αποστρατεύονται πολιτικά οι Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής (ο δεύτερος και ουσιαστικά αφού δεν θα είναι στη νέα Βουλή), οπότε είναι ο μοναδικός της παλαιότερης φρουράς που παραμένει ενεργός και ισχυρός.