“Το 70% των ασθενών στην ΕΕ καλύπτεται φαρμακευτικά με γενόσημα, βιοομοειδή και παλαιά φάρμακα”
Πρόσφατα, παρουσιάστηκε μία νέα μελέτη με τίτλο: «Ο αντίκτυπος της υπο-επένδυσης στο Φάρμακο & τις Υπηρεσίες Υγείας», που καταδεικνύει τις επιπτώσεις της υποχρηματοδότησης στον τομέα της υγείας και του Φαρμάκου στους δείκτες υγείας και στην ποιότητα ζωής των Ελλήνων. Την ανάλυση των δεδομένων έκανε ο πρόεδρος του Ι.Π.Ο.Κ.Ε. Ερευνητικού Κέντρου και καθηγητής Οικονομικών της Υγείας του Ε.Κ.Π.Α., Γιάννης Υφαντόπουλος.
Η παρουσίαση της μελέτης έγινε υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.) και κατά την τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος της Ένωσης και Συνδιευθύνων Σύμβουλος της ΕΛ.ΠΕΝ., κ. Θεόδωρος Τρύφων, ανέφερε πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την πρόσβαση στο φάρμακο, την κάλυψη των ασθενών με δοκιμασμένα, αποτελεσματικά και οικονομικά φάρμακα, τις ελλείψεις φαρμάκων και τα γενόσημα.
Τα συμπεράσματα της νέας μελέτης του Ι.Π.Ο.Κ.Ε. Ερευνητικού Κέντρου, κατέδειξαν σαφώς τις επιπτώσεις της υποχρηματοδότησης στον τομέα της Υγείας και του Φαρμάκου στους δείκτες υγείας και στην ποιότητα ζωής των Ελλήνων, με την Ελλάδα να καταγράφεται ως μια από τις χώρες της ΕΕ-27 με τη μεγαλύτερη αύξηση στις ανικανοποίητες υγειονομικές ανάγκες.
Θ. Τρύφων: «Προβλήματα ετών δεν λύνονται βραχυπρόθεσμα»
Ξεκινώντας με αυτή την παραδοχή ο πρόεδρος της ΠΕΦ, σχολίασε τα σημαντικότερα συμπεράσματα της μελέτης, επισημαίνοντας παράλληλα και όσα βήματα έχουν γίνει για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων στον τομέα, στη χώρα μας.
«Μετά την πανδημία, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη χώρα μας, ξεκίνησε μία συζήτηση σχετικά με την πρόσβαση στο φάρμακο, την κάλυψη των ασθενών και τις ελλείψεις. Υπήρχαν ελλείψεις φαρμάκων και στο παρελθόν, τώρα το θέμα έχει μεγιστοποιηθεί με την πανδημία, τον πόλεμο, τον πληθωρισμό. Επίσης, απασχολεί πάρα πολύ το θέμα των οικονομικών των ταμείων και της ιδιωτικής συμμετοχής, δηλαδή εάν τα χρήματα τα οποία δίνουμε διατίθενται ορθολογικά ή όχι. Το τρίτο μεγάλο θέμα συζήτησης που συνδέεται και με τα άλλα δύο είναι το κάθε ευρώ το οποίο δαπανάται σε κάποιες κατηγορίες στην Υγεία (το φάρμακο είναι μία από τις κατηγορίες) να έχει ανταποδοτικότητα στην Εθνική Οικονομία. Αυτό σημαίνει περισσότερα έσοδα, περισσότερα χρήματα να καλύψουμε τους ασθενείς και περισσότερα χρήματα για τα ταμεία. Αυτά όλα συνδέονται μεταξύ τους.
Η Ευρώπη έχει διαπιστώσει πρώτα από όλα ότι εξαρτόμαστε πάρα πολύ από τις εισαγωγές. Δεύτερον, ότι χάνουμε συνεχώς επενδύσεις και θέσεις εργασίας σε παραγωγή και σε έρευνα στην Αμερική και στην Ασία (κυρίως στην Κίνα). Οι επιπτώσεις αυτές θα φανούν ιδιαίτερα τα επόμενα χρόνια.Η Ευρώπη έχει διαπιστώσει πρώτα από όλα ότι εξαρτόμαστε πάρα πολύ από τις εισαγωγές. Δεύτερον, ότι χάνουμε συνεχώς επενδύσεις και θέσεις εργασίας σε παραγωγή και σε έρευνα στην Αμερική και στην Ασία (κυρίως στην Κίνα). Οι επιπτώσεις αυτές θα φανούν ιδιαίτερα τα επόμενα χρόνια.
Το 70% των ασθενών στην Ευρωπαϊκή Ένωση καλύπτεται φαρμακευτικά σήμερα με γενόσημα, βιοομοειδή και παλαιά φάρμακα
«Μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια ασθενείς. Κυρίως σε χρόνιες παθήσεις, οι ευρωπαίοι ασθενείς καλύπτονται ικανοποιητικότατα (ειδικά σε κάποιες κατηγορίες φαρμάκων) από παλιά αποτελεσματικά και οικονομικά φάρμακα. Άρα θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα φάρμακα θα συνεχίσουν να υπάρχουν στο σύστημα. Γιατί αν φύγουν θα αντικατασταθούν από άλλα φάρμακα ακριβότερα και πολλές φορές εισαγόμενα και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτό το θέμα, θα πρέπει να υπάρχει πολιτική εις όφελος των ασθενών με χαμηλότερη συμμετοχή (γιατί εάν υπάρχουν οικονομικότερα φάρμακα θα υπάρχει χαμηλότερη συμμετοχή), επίσης εις όφελος των ταμείων αλλά και εις όφελος της καινοτομίας, αφού θα δημιουργηθεί χώρος (καθώς το 70% θα καλύπτεται από παλιά αποτελεσματικά και οικονομικά φάρμακα). Πρέπει να υλοποιηθούν ανάλογες πολιτικές».
Διείσδυση Γενοσήμων
«Σχετικά με τη διείσδυση των γενοσήμων, υπάρχει κάποια ικανοποίηση, επειδή μερικά σημαντικά πράγματα νομοθετήθηκαν το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα, νομοθετήθηκαν ορισμένα ζητούμενα, ώστε να μπει ένα πλαφόν στο clawback. Επίσης, συζητήθηκε για πρώτη φορά αναπροσαρμογή τιμών και υπήρχε διαχωρισμός του προϋπολογισμού. Αυτή τη στιγμή, γίνονται ορισμένες ενέργειες ώστε τα φθηνά φάρμακα να παραμείνουν στο σύστημα χωρίς να υπάρχει επιβάρυνση των ασφαλισμένων. Αυτό το θεωρούμε θετικό. Στα νοσοκομεία, αυξήθηκε η διείσδυση των γενοσήμων και καλύφθηκαν σε μεγάλο ποσοστό οι ελλείψεις από γενόσημα. Παρόλα αυτά, περίπου το 85-87% της νοσοκομειακής δαπάνης αφορά νέες, ακριβές θεραπείες.
Χρειάζεται αναπροσαρμογή των αποζημιώσεων των γενοσήμων από τον ΕΟΠΥΥ που τώρα είναι πάρα πολύ χαμηλές. Πρέπει εδώ να υπάρξει μία συνολική πολιτική: ασφαλιστική τιμή, γιατρός, φαρμακοποιός, κίνητρα κλπ. Αυτό το σημαντικό ζήτημα πρέπει να επιλυθεί μέσα στην επόμενη διετία».
Πρόσβαση στα καινοτόμα φάρμακα
«Είναι ένα τεράστιο θέμα. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, οι ασθενείς έχουν πολύ μεγαλύτερη πρόσβαση στα καινοτόμα φάρμακα από το μέσο ευρωπαίο ασθενή, μέσω του προσωπικού γιατρού, του νοσοκομείου, του ιδιωτικού φαρμακείου ή του φαρμακείου του ΕΟΠΥ. Αυτό συμβαίνει γιατί στο εξωτερικό για να μπει ένα καινοτόμο φάρμακο στο σύστημα περνάει από πολύ εξαντλητική αξιολόγηση κόστους οφέλους. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι στο υπουργείο υγείας τα τελευταία δύο χρόνια για πρώτη φορά υπήρξε επιτροπή αξιολόγησης φαρμάκων και διαπραγμάτευσης.
Πρέπει να γίνει μία πολύ καλή καταγραφή των ασθενών και χαρτογράφηση των φαρμάκων. Πρέπει όταν έχουμε ακριβές θεραπείες να προγραμματίζεται πώς και σε ποιους θα χορηγηθούν. Γίνεται στις άλλες χώρες, πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα. Αν καταφέρουμε να φτιάξουμε αυτό το σύστημα τα επόμενα 2 χρόνια, μαζί με την κάρτα ασθενούς και με τον επιτακτικό έλεγχο της συνταγογράφησης των γιατρών, να δίνονται οι πρώτης γραμμής θεραπείες, να μην πηγαίνουμε κατευθείαν στο ακριβότερο φάρμακο, θα δημιουργηθεί ένα πλαίσιο το οποίο τελικώς θα μπορέσει να δώσει τις καλύτερες δυνατές λύσεις και στην κάλυψη των ασθενών και στα οικονομικά των ταμείων», κατέληξε ο κ. Τρύφων.