ΣΥΡΙΖΑ: Το σκανδαλο των υποκλοπών κλειδώνει την προοδευτική διακυβέρνηση

 ΣΥΡΙΖΑ: Το σκανδαλο των υποκλοπών κλειδώνει την προοδευτική διακυβέρνηση

Οι φυλακίσεις για αυτούς που έστησαν το πρακράτος των υποκλοπών που έθεσε ως εκλογικό στόχο του ο Νίκος Ανδρουλάκης προδιαγράφουν το τέλος της συνεργασίας του με τη ΝΔ αλλά και το δικό του πολιτικό μέλλον την επομένη των εκλογών, με τον Αλέξη Τσίπρα να τον θέτει προ των ευθυνών του μετά την 21η Μαΐου.

Η πιεστική κατάσταση λογοδοσίας της κορυφαίας διαδικασίας της προεκλογικής τηλεμαχίας στην οποία βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αρκετή για να τον οδηγήσει σε γκάφα και να βγουν από τα χείλη του δυο λέξεις: «σκάνδαλο υποκλοπών».

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη από τη στιγμή που σε δυο μόλις λεπτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να τινάξει όλη την προεκλογική του προσπάθεια παραδεχόμενος και το σκάνδαλο και ότι γνωρίζει τους λόγους της παρακολούθησής του.

  • Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προτού μπει στο αυτοκίνητό του για τη Λάρισα με μια σκληρή δήλωση -έξω από τα γραφεία του κόμματος- στις κάμερες των τηλεοπτικών σταθμών έβαλε τις αναφορές Ανδρουλάκη στην πραγματική τους διάσταση.

Η φράση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο debate «ότι κάποιοι πρέπει να μπουν στη φυλακή» για το σκάνδαλο των υποκλοπών και για το παρακράτος που έστησαν, ήταν και αυτή που επανάφερε το ζήτημα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων με τρόπο αμείλικτο.

  • Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ο Νίκος Ανδρουλάκης με τη δήλωσή του αυτή εγκλωβίζεται 8 ημέρες πριν την κάλπη στο μονόδρομο της συγκρότησης μια κυβερνητικής πλειοψηφίας των προοδευτικών δυνάμεων για να πέσει φως σε μια υπόθεση που πλήγωσε ανεπανόρθωτα την ελληνική Δημοκρατία.

Ο Αλέξης Τσίπρας το έθεσε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στον εν δυνάμει κυβερνητικό του εταίρο.

Αν θέλει πραγματικά οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου και τα πολιτικά πρόσωπα για τα οποία μίλησε στη συνέχεια να λογοδοτήσουν αυτό μπορεί να γίνει ιδιαίτερα για τους δεύτερους μόνο αν στην επόμενη Βουλή έχει διαμορφωθεί η αντίστοιχη κυβερνητική πλειοψηφία.

Αυτό που ουσιαστικά του διαμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας είναι ότι με Μητσοτάκη στην επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι στην περίπτωση που η Δικαιοσύνη στείλει φάκελο στη Βουλή για την υπόθεση των υποκλοπών δεν θα υπάρξει καμία λογοδοσία.

Γνωρίζουν τον λόγο των παρακολουθήσεων

Η κατηγορηματική διάψευση από το στόμα του κ. Μητσοτάκη ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν αποτελούσε κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια ήταν και αυτή που ουσιαστικά ξεκλείδωσε την ουσία της υπόθεσης των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ.

  • Και αυτό γιατί αν ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι δεν υπήρχε λόγος εθνικής ασφάλειας, τότε γνωρίζει και τον πραγματικό λόγο της άρσης του τηλεφωνικού του απορρήτου και μια σειρά προσώπων με θέσεις ευθύνης, όπως η εισαγγελέας Βλάχου της ΕΥΠ που υπέγραφε σωρηδόν τις άρσεις ασυλίας, αλλά και ο πολιτικός της προϊστάμενος έχουν βαριές ποινικές ευθύνες.

Και ο πολιτικός προϊστάμενος είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Στο μήνυμα ουσιαστικά που εξέπεμψε ο Αλέξης Τσίπρας από το πλατύσκαλο της Κουμουνδούρου αυτό ακριβώς λέει και στους δυο πολιτικούς αρχηγούς. Ότι δεν αρκεί η θυσία του ανιψιού του κ. Μητσοτάκη για να αποδοθεί η πολιτική και ποινική ευθύνη ταυτόχρονα των παρακολουθήσεων.

Στενός κλοιός

Σημαντικό ρόλο στην παγίδευση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ζήτημα των υποκλοπών που αναγεννήθηκε ως προεκλογικό ζήτημα μέσω της ερώτησης της Ράνιας Τζίμα για το MEGA έπαιξε αναμφίβολα και το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου.

  • Το πόρισμα αυτό, όσο κι αν από την κυβέρνηση χαρακτηρίζεται ως πολιτικά υποκινούμενο λόγω των συσχετισμών που κυριαρχούν στη σύνθεση της PEGA, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στο Μέγαρο Μαξίμου είχε στηθεί ο κρατικός μηχανισμός που λειτουργούσε με όρους παρακράτους.

Για αυτό το λόγο λοιπόν το ερώτημα που απεύθυνε σε απευθείας διακαναλική μετάδοση στον Κυριάκο Μητσοτάκη η Ράνια Τζίμα, ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να το μετατρέψει σε πολιτικό ερώτημα μείζονος σημασίας για το επίπεδο της δημοκρατίας απευθύνοντάς το ουσιαστικά με τη σειρά του στον Νίκο Ανδρουλάκη και τους ψηφοφόρους του.

  • Στις 22 Μαΐου δηλαδή στο φάκελο που θα κρατά ο κάθε πολιτικός αρχηγός εκτός από τη διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης θα έχει μέσα και τις παρακολουθήσεις.

Σχετικά Άρθρα