Τι σημαίνει η αποχώρηση Ιντζέ από τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία – Οι αναφορές στον Γκιουλέν δίνουν κατεύθυνση στους ψηφοφόρους

 Τι σημαίνει η αποχώρηση Ιντζέ από τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία – Οι αναφορές στον Γκιουλέν δίνουν κατεύθυνση στους ψηφοφόρους

Καμία αλλαγή στο ψηφοδέλτιο ή τη διαδικασία των εκλογών δεν επιφέρει η απόσυρση του προέδρου του Κόμματος Πατρίδας (Memleket) Μουχαρέμ Ιντζέ την προεδρική κούρσα. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Καλού Κόμματος στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας, Μουσταφά Τολγκά Οζτούρκ: ” Σε περίπτωση που κάποιος από τους υποψηφίους προέδρους αποχωρήσει από τις εκλογές, το ψηφοδέλτιο δεν θα αλλάξει. Οι ψήφοι του εν λόγω υποψηφίου δεν θα θεωρηθούν άκυρες”.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του Öztürk στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εάν ο αποσυρόμενος υποψήφιος λάβει 50+1 ψήφους, ο 2ος υποψήφιος και ο 3ος υποψήφιος περνούν στον δεύτερο γύρο για την τελική μεταξύ τους μάχη.

Αυτή η όχι και τόσο απρόβλεπτη εξέλιξη με την αποχώρηση του Ιντζέ, διαμορφώνει ένα νέο σκηνικό τρεις μέρες πριν τις εκλογές της 14ης Μαΐου, που όμως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα, πέρα από το ότι μάλλον δεν οδηγούνται οι προεδρικές εκλογές σε δεύτερο γύρο.

Με την αποχώρηση του Ιντζέ, ανοίγει ο δρόμος για να τελειώσουν οι προεδρικές εκλογές από τον πρώτο γύρο.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πριν την αποχώρηση του, πάνω από το 60% των ψηφοφόρων του στο δεύτερο γύρο θα ψήφιζε Κιλιτσντάρογλου, ενώ τον Ερντογάν θα ψήφιζε μόνο το 25%. Όπως είναι σαφές, η νίκη του Κιλιτσντάρογλου από τον πρώτο γύρο, φαντάζει πλέον πιο κοντά από ποτέ, μετά από αυτές τις εξελίξεις.

Η άνοδος και η πτώση

Στις αρχές Απριλίου ο Μουχαρέμ Ιντζέ, Πρόεδρος του Κόμματος της Πατρίδας και υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2018, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, και τα ποσοστά του, έσπρωχναν τις εκλογές σε δεύτερο γύρο.

Όσο όμως πλησίαζε η 14η Μαΐου τα ποσοστά του Ιντζέ μειώνονταν ραγδαία με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να το φέρνουν κάτω ακόμα και από τον εθνικιστή υποψήφιο της Συμμαχίας ΑΤΑ Σινάν Ογκάν.

Πρώην ηγετικό στέλεχος του CHP ο Ιντζέ, είχε καταφέρει ως υποψήφιος Πρόεδρος στις εκλογές του 2018, να πάρει μεγαλύτερο ποσοστό από ότι είχε πάρει το κόμμα του στις βουλευτικές εκλογές, όμως ο παραγκωνισμός του από τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον ώθησε σε έξωση από το κεμαλικό κόμμα.

Ακραιφνής Κεμαλικός και πολύ πιο σκληροπυρηνικός από τον Κιλιτσντάρογλου, κατάφερε να ιδρύσει το Κόμμα της Πατρίδας, με πρώην στελέχη του CHP και κάποιους ανένταχτους που διαφωνούσαν με την πολιτική τόσο του Ερντογάν όσο και με του Κιλιτσντάρογλου.

Ο δάσκαλος στο επάγγελμα Ιντζέ είχε καταφέρει να δημιουργήσει ένα νέο κόμμα στα δεξιά του CHP κόβοντας ψήφους από την Εθνική Συμμαχία του Κιλιτσντάρογλου. Εξάλλου όλος ο προεκλογικός του αγώνας, αναλώθηκε περισσότερο ενάντια στον πρώην Πρόεδρο του στο CHP παρά στην κυβέρνηση Ερντογάν.

Ως ρυθμιστής του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών, καθώς η υποψηφιότητα του έβαζε τις βάσεις, ώστε αυτές να οδηγηθούν σε δεύτερο γύρο, έγινε αποδέκτης όπως ο ίδιος αποκάλυψε, στην κύκνεια δήλωση του ως υποψήφιος Πρόεδρος, σοβαρών καταγγελιών. Μεταξύ αυτών ότι είχε χρηματοδοτηθεί από το ΑΚΡ για να μην νικήσει το CHP, έως ένα ροζ βίντεο που διακινήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μ’ αυτόν πρωταγωνιστή.

Πολιτική διάσταση έχουν και οι καταγγελίες του ότι πίσω από τις επιθέσεις που δέχτηκε βρίσκεται το δίκτυο του ιμάμη Γκιουλέν και το ΡΚΚ. Αυτή η αναφορά του Ιντζέ δεν είναι τυχαία, αφού το CHP έχει συνδεθεί με στελέχη του Γκιουλέν για να ρίξει τον Ερντογάν, ενώ το ΡΚΚ έχει δώσει στήριξη μέσω του HDP στον Κιλιτσντάρογλου.

Έτσι αν μη τι άλλο, αυτές οι αναφορές στέλνουν τους ψηφοφόρους του Κόμματος της Πατρίδας να κοιτάζουν προς τον Ερντογάν, αφού για τις επιθέσεις που δέχτηκε ο αρχηγός τους, φωτογραφίζεται το CHP.

Σχετικά Άρθρα