Ιράν: Πουλάνε τα όργανα τους λόγω φτώχειας

 Ιράν: Πουλάνε τα όργανα τους λόγω φτώχειας

Πολλοί Ιρανοί αναγκάζονται να πωλούν τα όργανά τους λόγω φτώχειας. Σύμφωνα με αναφορές, οι άνθρωποι πωλούν τα νεφρά, το συκώτι, το μυελό, το σπέρμα τους για να συντηρήσουν τις οικογένειές τους ή να πληρώσουν ιατρικούς λογαριασμούς, από 7.000 έως 15.000 δολάρια ανά όργανο.

Το ειδησεογραφικό κανάλι Iran International με έδρα την Ουάσιγκτον επικαλέστηκε τοπικές ειδήσεις ότι μεσάζοντες στη βιομηχανία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων θα αγόραζαν τα όργανα για να τα πουλήσουν στη συνέχεια σε χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Τουρκία και το Ιράκ.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν ληφθεί μέτρα για να σταματήσει η μαύρη αγορά που έχει γίνει ευρέως διαδεδομένη, συνήθως με τους αγοραστές να αγοράζουν όργανα μέσω εξαναγκασμού ή απάτης.

«Ο τύπος αίματος μου είναι αρνητικός Ο και είμαι 22 ετών. Θα πουλήσω το νεφρό μου για 5 δισεκατομμύρια ριάλ (10.000 δολάρια) είπε ένας νεαρός.

«Λόγω οικονομικών προβλημάτων δεν έχω άλλη επιλογή από το να πουλήσω το νεφρό. Αν θέλετε το συκώτι μου, θα πουλήσω ένα μέρος του για 2 δισεκατομμύρια ριάλ (4.000 δολάρια), είπε ένας άλλος ιρανός πολίτης.

Οι αναφορές για εμπορία οργάνων στο Ιράν έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια καθώς το Ιράν αντιμετωπίζει τον αντίκτυπο των σκληρών κυρώσεων, τη συρρίκνωση των εξαγωγών πετρελαίου και τον υψηλό πληθωρισμό.

Το 2018, αρκετές αναφορές δημοσιοποιήθηκαν για ανθρώπους που περίμεναν στους δρόμους του Karaj, στο βόρειο Ιράν, για αγοραστές.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι μεσολαβητές συχνά χρησιμοποιούσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως εργαλείο μάρκετινγκ, στοχεύοντας σε άτομα με όργανα προς πώληση, οι οποίοι μπορεί να έχουν απεγνωσμένη ανάγκη για χρήματα. Επίσης αναφέρεται ότι οι άνθρωποι μπορούν να ψάξουν να αγοράσουν νεογέννητα μωρά σε διάφορους ιστότοπους. 

Πηγή: abcnews.al

Σχετικά Άρθρα