Τουρκικές εκλογές: Τέσσερις αναλύσεις για την σύγκρουση “χωρίς αύριο” Ερντογάν- Κιλιτσντάρογλου- Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Η Δύση στρέφει το βλέμμα της προς τις τουρκικές εκλογές, με ένα βασικό ερώτημα: Η επόμενη μέρα θα είναι με ή χωρίς τον Ερντογάν; Μετά τους Τούρκους, οι πιο άμεσα ενδιαφερόμενοι είναι οι Έλληνες, επισημαίνει το Politico.Τα διεθνή πρακτορεία στοιχημάτων δίνουν περισσότερες πιθανότητες νίκης στον Κιλιτσντάρογλου. Το Election Betting Odds δίνει 55% στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης και 45% στον Τ. Ερντογάν.
Η προεκλογική αναμέτρηση κατέληξε κάποια στιγμή σε κρεμμύδια και πολεμικά πλοία, αναφέρουν οι Financial Times, επιχειρώντας να βάλουν ένα επικοινωνιακό περιτύλιγμα στην μονομαχία Ερντογάν- Κιλιτσντάρογλου.
Σε ένα οδοιπορικό στην Αττάλεια, ο Guardian καταγράφει την μάχη της ψήφου των κομμάτων της αντιπολίτευσης έναντι της εκστρατείας κυβερνητικών στελεχών με «κρατικά κονδύλια».
Η Τουρκία είναι υπερήφανο μέλος της Δύσης και ο προσανατολισμός της δεν στοχεύει σε κανέναν από τους γείτονες της, αναφέρει σε άρθρο του, ο Κιλιτσντάρογλου στον Economist.
Tέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές, ο λαγός που βγήκε από το καπέλο του Ερντογάν ήταν η αύξηση 45% στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων, με τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται στις 15.000 λίρες -περίπου 750 ευρώ. Επίσης, ο Τ. Ερντογάν άφησε αιχμές για το ρόλο των ΗΠΑ στις εκλογές: «Γνωρίζουμε ποιες είναι οι μαριονέτες μέσα στη χώρα και ποιος ο καραγκιοζοπαίχτης» -είπε.
Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι τα κρούσματα βίας: Χθες, λίγες μέρες μετά την βίαια επίθεση στον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης για την οποία συνελήφθη ένας λοχίας, νέα επίθεση με πυροβολισμούς έγινε στα γραφεία του AKP στο Γκαζιαντέπ, ενώ επίθεση με πέτρες δέχθηκε το πούλμαν του Κιλιτσντάρογλου στον Σαγγάριο. Και το μεγάλο ερώτημα είναι τί θα γίνει αν χάσει τις εκλογές ο Ερντογάν και, ιδιαίτερα, αν τις χάσει με μικρή διαφορά.
Οι προβλέψεις
Politico: Kανείς στην Αθήνα δεν έχει ψευδαισθήσεις, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει, αναφέρει το περιοδικό. Η κλιμάκωση της έντασης και οι διαρκείς απειλές Ερντογάν, δυσκόλεψαν πολύ τις διμερείς σχέσεις. Από την άλλη, ο Κιλιτσντάρογλου μπορεί να φέρει αλλαγή στο ύφος, αλλά όχι στην ουσία, καθώς οι τουρκικές θέσεις για Αιγαίο και Κύπρο, είναι κοινές και για τους δυο αντιπάλους. «Υπάρχει επιθυμία και στις δύο πλευρές του Αιγαίου να επιδιώξουν την ειρήνη και να συμβιβαστούν», εκτίμησε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Γιώργος Τσούνης, μιλώντας πριν από λίγες μέρες στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, εδώ.
Financial Times: ‘Eνας χαρισματικός ηγέτης που κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της χώρας για πάνω από 20 χρόνια ή ένας συνταξιούχος γραφειοκράτης που στοιχηματίζει ότι η κόπωση από τον αυταρχισμό και το υψηλό κόστος ζωής, θα πείσει τους πολίτες ότι η χώρα πρέπει να αλλάξει σελίδα; Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να καθορίσει την κατεύθυνση που παίρνει η οικονομία των 900 δισ. δολαρίων, υπογραμμίζει η αμερικανική εφημερίδα. Ο Bilge Yilmaz, καθηγητής στη σχολή επιχειρήσεων του Wharton που διαφημίζεται ως πιθανός τσάρος της οικονομίας, ανησυχεί για τα «κόλπα» που μπορεί να επιστρατεύσει ο Ερντογάν, εάν κερδίσει η αντιπολίτευση. «Αυτοί οι «αυτοκρατορικοί ηγέτες δεν μπορούν να χάσουν, δεν έχουν την πολυτέλεια να χάσουν…», δηλώνει χαρακτηριστικά. Ο Ferhat Pirinççi, αναλυτής στη Seta, μιας δεξαμενής σκέψης με στενούς δεσμούς με τον Ερντογάν, και εκτιμά ότι η εκστρατεία του προέδρου είναι «σίγουρη». Παρόλα αυτά, θεωρούν «ότι τα πράγματα είναι στην κόψη του ξυραφιού», εδώ.
Guardian. Ξεκινώντας το ρεπορτάζ από την Αττάλεια, ο ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας κατέγραψε τον παλμό στις προεκλογικές συγκεντρώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Για τον συνασπισμό των «έξι», η προεκλογική αναμέτρηση είναι αγώνας επιβίωσης. «Δεν είναι δίκαιες εκλογές», λένε στελέχη του Κιλιτσντάρογλου, υποστηρίζοντας ότι «υπουργοί κάνουν εκστρατεία για τον εαυτό τους και το κόμμα τους με κυβερνητικά κονδύλια». Ωστόσο δηλώνουν βέβαιοι για τη νίκη, παρά το γεγονός, ότι «ο Ερντογάν εξακολουθεί να είναι αρκετά δυνατός», εδώ.
Economist: Η Τουρκία είναι υπερήφανο μέλος της Δύσης και ο προσανατολισμός της δεν στοχεύει σε κανέναν από τους γείτονες της, αναφέρει σε άρθρο του, ο Κιλιτσντάρογλου. Ο επικεφαλής του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, θέτει ως προτεραιότητα την «επανεκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ και την συμμόρφωση της Τουρκίας με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Ο Κιλιτσντάρογλου, δεσμεύεται για «κράτος δικαίου, ανθρώπινα δικαιώματα και ισότητα» μέσω ενός κυβερνητικού προγράμματος, το οποίο θα φέρει την χώρα πιο κοντά στους δυτικούς συμμάχους της
Με πληροφορίες από το KREPORT