ΣΥΡΙΖΑ: Να παρέμβει εισαγγελέας μετά τις νέες αποκαλύψεις για σκάνδαλο στην ανακύκλωση

 ΣΥΡΙΖΑ: Να παρέμβει εισαγγελέας μετά τις νέες αποκαλύψεις για σκάνδαλο στην ανακύκλωση

Την παρέμβαση των ελληνικών εισαγγελικών αρχών σχετικά με το σκάνδαλο των αδιαφανών χρηματοδοτήσεων στην ανακύκλωση, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τονίζοντας ότι η νέα επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θέτει καίρια ερωτήματα για τη χρήση ευρωπαϊκών πόρων για τη χρηματοδότηση των «πολυκέντρων». Σημειώνεται ότι η Κομισιόν επανήλθε στην υπόθεση με τα «σπιτάκια ανακύκλωσης», με μια επιστολή προς τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, τις οποίες βάζει ουσιαστικά σε θέση απολογούμενου για το πώς αξιοποιούνται ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια εξοπλισμού ανακύκλωσης.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», με επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δ. Σκάλκο, ο επικεφαλής της DG Regio (Διεύθυνση της Κομισιόν για θέματα περιφερειακής και αστικής πολιτικής) Nicola De Michelis αφήνει υπόνοιες για μεθοδεύσεις, υπερκοστολογήσεις και φωτογραφικούς διαγωνισμούς για την αγορά από πλευράς ελληνικών αρχών ενός είδους εξοπλισμού ανακύκλωσης που η Κομισιόν όχι μόνο αμφισβητεί την αποδοτικότητά του, αλλά επιπλέον θεωρεί ότι δεν πρέπει να χρηματοδοτείται από δημόσιους οργανισμούς –επισημαίνοντας ότι αυτό εμπίπτει στις υποχρεώσεις των ίδιων των εταιρειών/παραγωγών ανακυκλώσιμων αποβλήτων– και καλεί τις ελληνικές αρχές να δώσουν εξηγήσεις, απαντώντας σε αμείλικτα ερωτήματα.

Η Ευρωπαία επίτροπος για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, Ελίζα Φερέιρα,  στις 8 Μαρτίου 2023 είχε ενημερώσει με επιστολή της τον υπουργό Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδη, ότι η Κομισιόν «παγώνει» τους ευρωπαϊκούς πόρους που προορίζονται για την προμήθεια «σπιτιών ανακύκλωσης» («recycling houses») μέχρι η Ελλάδα να παράσχει τις απαιτούμενες διευκρινίσεις γύρω από την αποτελεσματικότητα και την αναλογία κόστους/απόδοσης του συγκεκριμένου εξοπλισμού.

«Θα κινητοποιηθούν οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές για το σκάνδαλο των αδιαφανών χρηματοδοτήσεων στην ανακύκλωση;» διερωτάται ο τομέας Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζοντας ότι η νέα επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (17.04.2023) «επιβεβαιώνει  τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα τελευταία τρία χρόνια και εκθέτει τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος, στις 18.04.2023, δηλαδή μία μέρα αφότου το υπουργείο του έλαβε την επιστολή της Ευρ. Επιτροπής, έσπευδε να υπερασπιστεί τις αδιαφανείς και σκανδαλώδεις χρηματοδοτήσεις».

Στην σχετική ανακοίνωση σημειώνεται δε, ότι «το μείζον αυτό σκάνδαλο δεν αφορά μόνο το ΕΣΠΑ 2014-2020 αλλά, και το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και εθνικούς πόρους, με διπλές και τριπλές χρηματοδοτήσεις εξοπλισμού που θα έπρεπε να χρηματοδοτούνται από τα Συστήματα Ανακύκλωσης. Και δεν θα κρυφτεί πίσω από μεγαλόστομες δηλώσεις, ούτε μπορεί να παραμείνει κρυφό ότι ερευνάται ενδελεχώς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

«Αναμένουμε επομένως από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές της χώρας μας αλλά και τις αρχές δημοσιονομικού ελέγχου να πράξουν τα δέοντα και να ξεκινήσουν τη διερεύνηση ενός σκανδάλου που δεν αφορά μόνο την κακοδιαχείριση ευρωπαϊκών και εθνικών κονδυλίων, αλλά έχει επίσης δυναμιτίσει συνολικά την προσπάθεια για ανακύκλωση στην Ελλάδα» τονίζει τέλος ο Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση 

Καίρια ερωτήματα για τη χρήση ευρωπαϊκών πόρων για τη χρηματοδότηση «πολυκέντρων ανακύκλωσης» θέτει η νέα επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 17.04.2023 που δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών της 06.05.2023.

Επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα τελευταία τρία χρόνια και εκθέτει τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος, στις 18.04.2023, δηλαδή μία μέρα αφότου το υπουργείο του έλαβε την επιστολή της Ευρ. Επιτροπής, έσπευδε να υπερασπιστεί τις αδιαφανείς και σκανδαλώδεις χρηματοδοτήσεις. 

Μιλούσε μάλιστα για «πλήρη δικαίωση» των επιλογών του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σε μία προσπάθεια να παραπλανήσει την κοινή γνώμη και να «πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα» κατά την προσφιλή του τακτική, ενώ το υπουργείο είχε ήδη λάβει από την ΕΕ την αναλυτική επιστολή που αποδεικνύει το πολλαπλό σκάνδαλο της ανακύκλωσης.

Το μείζον αυτό σκάνδαλο δεν αφορά μόνο το ΕΣΠΑ 2014-2020 αλλά, και το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και εθνικούς πόρους, με διπλές και τριπλές χρηματοδοτήσεις εξοπλισμού που θα έπρεπε να χρηματοδοτούνται από τα Συστήματα Ανακύκλωσης. Και δεν θα κρυφτεί πίσω από μεγαλόστομες δηλώσεις, ούτε μπορεί να παραμείνει κρυφό ότι ερευνάται ενδελεχώς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Αναμένουμε επομένως από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές της χώρας μας αλλά και τις αρχές δημοσιονομικού ελέγχου να πράξουν τα δέοντα και να ξεκινήσουν τη διερεύνηση ενός σκανδάλου που δεν αφορά μόνο την κακοδιαχείριση ευρωπαϊκών και εθνικών κονδυλίων, αλλά έχει επίσης δυναμιτίσει συνολικά την προσπάθεια για ανακύκλωση στην Ελλάδα. 

Ήδη, οι ευρωπαϊκές αρχές φαίνεται ότι έχουν κινητοποιηθεί. Χρειάζεται μηνυτήρια αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να πράξουν το ίδιο και οι ελληνικές αρχές;

Σχετικά Άρθρα