Η Ρωσία σφυροκοπά την Ουκρανία λίγο πριν από τους εορτασμούς για την “Ημέρα της Νίκης”

 Η Ρωσία σφυροκοπά την Ουκρανία λίγο πριν από τους εορτασμούς για την “Ημέρα της Νίκης”

Η Ρωσία εξαπέλυσε νέο κύμα επιθέσεων στο Κίεβο και όλη την Ουκρανία, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές και τραυματισμούς, καθώς προετοιμάζεται για την Ημέρα της Νίκης που σηματοδοτεί την επέτειο της ήττας της ναζιστικής Γερμανίας. Ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας ανέφερε ότι τραυματίστηκαν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, οι τρεις από εκρήξεις στη συνοικία Σολομιάνσκι και δύο από συντρίμμια UAV στην Σιατόσιν.

Τοπικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι συντρίμμια έπεσαν σε πολυκατοικία, σε διάδρομο προσγείωσης του αεροδρομίου Zhuliany και πιθανώς και σε αυτοκίνητο, που πήρε φωτιά

  • Μάρτυρες δήλωσαν στο Reuters ότι άκουσαν πολλές εκρήξεις στο Κίεβο κατά τη διάρκειας της νύχτας, ενώ τοπικοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι η αντιαεροπορική άμυνα απωθεί την νέα επιδρομή.

Τουλάχιστον μία έκρηξη ακούστηκε κατά τη διάρκεια πυραυλικής επίθεσης στην Οδησσό, ουκρανικό λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη Μαύρη Θάλασσα, ανέφερε αξιωματούχος. Διεξήχθη «πυραυλική επίθεση του εχθρού», ανέφερε ο Σερχίι Μπρατσούκ από την στρατιωτική διοίκηση στην Οδησσό. Πρόσθεσε πως στόχος ήταν αποθήκη τροφίμων, μεταξύ άλλων, και ανήρτησε φωτογραφίες κτιρίου στις φλόγες.

Συναγερμοί για αεροπορικές επιδρομές ακούγονταν για ώρες σε περίπου τα δύο τρίτα της χώρας. Ουκρανικά ΜΜΕ έκαναν επίσης λόγο για εκρήξεις στη Χερσώνα (νότια) και στη Ζαπορίζια (νοτιοανατολικά). Ο Βλαντίμιρ Ρόγκοφ, αξιωματούχος εγκατεστημένος από τη Μόσχα στη Ζαπορίζια, ανέφερε πως βομβαρδίστηκαν αποθήκη και θέσεις του ουκρανικού στρατού στην Ορνίχιβ, μικρή πόλη της περιφέρειας. Παράλληλα, η περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση της Σούμι (βορειοανατολικά) έκανε λόγο για βομβαρδισμούς σε οκτώ τοποθεσίες από το ρωσικό πυροβολικό.

Κορυφαίος αξιωματικός του ουκρανικού στρατού, ο Ολεξάντρ Σίρσκι, δήλωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις κλιμακώνουν την προσπάθειά τους να κυριεύσουν την Μπαχμούτ, όπου μαίνονται μάχες από το καλοκαίρι του 2022, ως αύριο Τρίτη 9η Μαΐου, τονίζοντας πως το Κίεβο θα κάνει το παν για να αποτρέψει την εξέλιξη αυτή, κάτι που χαρακτήρισε «καθήκον μας».

  • Ο επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, διατείνεται πως το 95% της Μπαχμούτ βρίσκεται στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων. Ο ίδιος πήρε πίσω χθες την απειλή του να αποσύρει τους «μουσικούς» του από την πόλη, όπου άλλοτε ζούσαν 70.000 άνθρωποι αλλά πλέον είναι συντρίμμια.

Από την άλλη, τις τελευταίες έχουν πολλαπλασιαστεί επίσης οι ουκρανικές επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων αποθήκευσης καυσίμων, υποδομών και άλλων στόχων σε εδάφη της Ρωσίας ή ουκρανικές περιοχές υπό ρωσικό έλεγχο, ειδικά στη χερσόνησο της Κριμαίας. Το Κίεβο, χωρίς να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει πως αυτό εξαπολύει τις επιθέσεις, λέει πως η καταστροφή των υποδομών αποτελεί προεργασία ενόψει της πολυαναμενόμενης αντεπίθεσης για να ανακαταληφθούν εδάφη.

Στο μεταξύ συνολικά 1.679 άμαχοι, ανάμεσά τους 660 παιδιά, απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από περιοχές γύρω από το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, δήλωσε εγκατεστημένος από τη Ρωσία αξιωματούχος στα τμήματα της ομώνυμης ουκρανικής περιφέρειας που ελέγχονται από τις δυνάμεις της Μόσχας.

  • Το Σάββατο ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), Ραφαέλ Γκρόσι,  προειδοποίησε πως η κατάσταση γύρω από το εργοστάσιο γίνεται «δυνητικά επικίνδυνη», ενώ οι εγκατεστημένες από τη Μόσχα αρχές στη Ζαπορίζια άρχισαν να απομακρύνουν εσπευσμένα κόσμο.

Ο στρατός της Ουκρανίας αναμένεται να εξαπολύσει σύντομα την πολυσυζητημένη αντεπίθεσή του για να ανακαταλάβει εδάφη που έχουν κυριεύσει οι ρωσικές δυνάμεις, μεταξύ άλλων στη Ζαπορίζια.

Ο Γεβγκένι Μπαλίτσκι, ο κυβερνήτης που εγκατέστησε το Κρεμλίνο στα τμήματα της περιφέρειας που ελέγχονται από τα ρωσικά στρατεύματα, ανέφερε μέσω Telegram πως οι άνθρωποι που απομακρύνθηκαν εσπευσμένα οδηγήθηκαν «σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας για κατοίκους περιοχών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, στη Μπερντιάνσκ», που υπάγεται επίσης στην περιφέρεια Ζαπορίζια.

  • Στο μέτωπο των κυρώσεων η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά πρόταση η οποία βάζει στο στόχαστρο εταιρείες της Κίνας, που κατηγορούνται ότι διέθεσαν υλικό που μπορεί να αξιοποιηθεί για την κατασκευή όπλων στη Ρωσία προς χρήση στον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η αμερικανική εφημερίδα, που επικαλείται ευρωπαϊκό έγγραφο, έγραψε ότι επτά κινεζικές εταιρείες κατονομάζονται στη νέα δέσμη κυρώσεων, που πρόκειται να συζητηθεί από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. εντός της εβδομάδας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα στον κατάλογο περιλαμβάνονται δυο επιχειρήσεις με έδρα την ηπειρωτική Κίνα (3HC Semiconductors, King-Pai Technology) και άλλες πέντε με έδρα το Χονγκ Κονγκ (Sinno Electronics, Sigma Technology, Asia Pacific Links, Tordan Industry, Alpha Trading Investments).

Κάποιες εταιρίες, ιδίως η King-Pai Technology, αντιμετωπίζουν ήδη κυρώσεις από τις ΗΠΑ, που της προσάπτουν πως προμηθεύει με εξοπλισμό οντότητες του ρωσικού στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος.

Η Ε.Ε. έχει επιβάλει δέκα πακέτα κυρώσεων σε βάρος φυσικών και νομικών προσώπων στη Ρωσία από την αρχή του πολέμου. 

Σχετικά Άρθρα