Τσίπρας: Ζητώ ισχυρή λαϊκή εντολή για προοδευτική κυβέρνηση μακράς πνοής – Η απλή αναλογική θα επιτρέψει πρώτο και τρίτο κόμμα να συγκυβερνήσουν

 Τσίπρας: Ζητώ ισχυρή λαϊκή εντολή για προοδευτική κυβέρνηση μακράς πνοής – Η απλή αναλογική θα επιτρέψει πρώτο και τρίτο κόμμα να συγκυβερνήσουν

Βέβαιος ότι θα σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση την επομένη των εκλογών της 21ης Μαΐου με την απλή αναλογική εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, ζητώντας ισχυρή εντολή ώστε ο κυβερνητικός σχηματισμός να είναι μακράς πνοής.

Όπως είπε, η απλή αναλογική θα επιτρέψει στο πρώτο και το τρίτο κόμμα να κάνουν κυβέρνηση.

«Μη λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην ψήφο του λαού στις εκλογές. «Το πρώτο κόμμα που θα έρθει στις εκλογές θα είναι αυτό που μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Γι’ αυτό ζητάμε την ψήφο του ελληνικού λαού, να κάνουμε πράξη την επιθυμία των πολλών, την αλλαγή».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε επίσης ότι δεν συμφωνεί με την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής «δεν μπορεί να οικειοποιηθεί το δικαίωμα του ελληνικού λαού να αποφασίσει ποιος θα τον κυβερνήσει».

Και πρόσθεσε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κυβερνητική συνεργασία γίνεται πάνω στις προγραμματικές δεσμεύσεις και όχι στα πρόσωπα, σημειώνοντας ότι η πρόταση Ανδρουλάκη δεν μπορεί να εφαρμοστεί, διότι «όποτε ο πρωθυπουργός βγήκε από το παρασκήνιο, τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά».

Στην ερώτηση αν συναντήθηκε με τον Γιάνη Βαρουφάκη, πράγμα που έχουν διαψεύσει και οι δύο πλευρές, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι ιδιωτικά έχουν να συναντηθούν χρόνια, και πως ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 όταν τον εμπιστεύθηκε και κυβερνούσαν μαζί, «είχε τις εμμονές με τον κ. Σόιμπλε» και πως τόσα χρόνια μετά «δεν μπορούμε να γυρίσουμε σε όσα συζητούσαμε το 2015».

  • «Με έναν άνθρωπο που μαγνητοφωνούσε το Eurogroup για να βγάλει ένα βιβλίο και μια ταινία για να γίνει ήρωας, όταν εμείς προσπαθούσαμε να σώσουμε τη χώρα, δεν υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης. Θέλω να είμαι καθαρός», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Απαντώντας στον Νίκο Ανδρουλάκη, που τον χαρακτήρισε «τυμβωρύχο του Ανδρέα Παπανδρέου», ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να καταλάβει «δεν είναι ιδιοκτήτης του Ανδρέα», ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου «ανήκει στην Ιστορία» και πως αντί να μένει στις εντυπώσεις, πρέπει να απαντήσει με ποια σημεία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμφωνεί και με ποια όχι.

Στην ερώτηση αν ισχύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25 προσπαθούν να ψαρέψουν τους ψηφοφόρους του Ηλία Κασιδιάρη, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση με την πρακτική, φρόντισε να αποκλείσει από τις εκλογές όλα τα δεξιά κόμματα που «δεν έχουν δηλώσει πίστη».

Και επανέλαβε ότι το αποτέλεσμα φανερώνει «τι ακριβώς κατήγγειλε ο πρόεδρος του τμήματος του Αρείου Πάγου που παραιτήθηκε λίγο πριν το Πάσχα», σημειώνοντας ότι κατήγγειλε «μεθοδεύσεις», ότι δέχθηκε πιέσεις από τον Γιώργο Γεραπετρίτη, με την υπόσχεση ότι θα τον κάνουν επικεφαλής ανεξάρτητης αρχής.

Κοστολογημένο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

«Το κόστος της μείωσης του ΦΠΑ θα είναι μηδενικό στον προϋπολογισμό. Είχαμε υπερέσοδα 4,5 δισ. ευρώ γιατί παρά την ακρίβεια ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να αφήσει υψηλό το ΦΠΑ στα τρόφιμα. Αυτά τα έχει ο κ. Μητσοτάκης για να δίνει τα κουπόνια στη μεσαία τάξη. Διατηρεί υψηλά το ΦΠΑ για να δίνει επιδοτήσεις στους πολίτες. Πάνω από 10 δισ. ευρώ είχαν κέρδη οι επιχειρήσεις το 2022. Αυτό που περιγράφω είναι μια αναδιανομή εισοδήματος», εξήγησε ο Αλ. Τσίπρας.

«Οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν κέρδος, αλλά να ορίσουμε ένα εύλογο ποσοστό κέρδους. Αυτή η τρομακτική διεύρυνση ανισοτήτων δεν είναι κανονικότητα. Αυτά που εμείς προτείνουμε δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος. Ο κ. Μητσοτάκης αύξηση το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Πάει πολύ να εγκαλεί ο κ. Μητσοτάκης να εγκαλεί εμάς ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τα δημοσιονομικά, όταν η ΝΔ έχει χρέη 400 εκατ. ευρώ», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη για τη χρήση του κυβερνητικού αεροσκάφους κατά την προεκλογική περίοδο. «Έχουμε έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που κάνει ό,τι θέλει».

Ερωτηθείς για την κριτική που δέχεται από το ΚΚΕ ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν διαφορές είπε ότι και η Αριστερά πρέπει να διδάσκεται από τα λάθη της. Είπε χαρακτηριστικά: «Το σύνθημα τι Παπάγος, τι Πλαστήρας ήταν λάθος».

Για κόμμα Κασιδιάρη

Σε ερώτηση γιατί δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ προσφυγή στον Άρειο Πάγο για το κόμμα Κασιδιάρη απάντησε: «Πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση και μετά, δημιουργείται μείζον θέμα για την ανακήρυξη συνδυασμών. Πέφτει «βόμβα» στη δεξιά πολυκατοικία. Όσοι δεν υποστήριξαν τον κ. Μητσοτάκη καταρρέουν», είπε κάνοντας ονομαστική αναφορά στα κόμματα που τέθηκαν εκτός των εκλογών. «Όλα που είναι ανταγωνιστικά της ΝΔ».

Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατήγγειλε τη συνάντηση με τον κ. Γεραπετρίτη που του έταξε ανταλλάγματα. «Νομίζαμε ότι πρόκειται για το κόμμα Κασιδιάρη, αλλά τώρα βλέπουμε τι γίνεται. Τέτοια παραβίαση της νομιμότητας δεν έχει δει ο τόπος. Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να κάνει τα πάντα προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία».

«Η ακροδεξιά δεν φεύγει με τέτοιες διατάξεις, γινόμαστε χορηγοί της ακροδεξιάς, χορηγοί του Κασιδιάρη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι τι μας ξημερώνει μετά τις εκλογές στην Τουρκία», είπε επίσης.

Ερωτηθείς για την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, είπε ότι η κυβέρνηση δεν την υπέβαλλε για να βελτιώσει το επίπεδο σπουδών. «Ήθελαν να μειώσουν τους εισακτέους για να κλείσουν τμήματα μειώνοντας τη δημόσια δαπάνη και δεύτερον, για να στείλουν παιδιά στα ιδιωτικά».

  • «Έχουμε διαφορετική αντίληψη για την Παιδεία. Πιστεύουμε στη δημόσια εκπαίδευση, δεν θέλουμε να καταργήσουμε την ιδιωτική αλλά θα της βάλουμε όρια», σημείωσε.

«Το κράτος θα πρέπει να έχει έναν ισχυρό ρυθμιστικό ρόλο», είπε αναφερόμενος στον δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ και της Εθνικής Τράπεζας.

Σχετικά Άρθρα