Νεκρός Παλαιστίνιος απεργός πείνας σε φυλακή του Ισραήλ
Νεκρός στο κελί του στην ισραηλινή φυλακή Νιτζάχ βρέθηκε ο 45χρονος Παλαιστίνιος ακτιβιστής Καντέρ Αντνάν, που διεξήγε απεργία πείνας επί σχεδόν τρεις μήνες από τις 5 Φεβρουαρίου διαμαρτυρόμενος για την κράτησή του. Ο Αντνάν είχε συλληφθεί και φυλακιστεί επανειλημμένα υπό το καθεστώς της διοικητικής κράτησης, όπως την ονομάζουν οι ισραηλινές αρχές.
Μεταξύ των έξι απεργιών πείνας που έκανε συνολικά ήταν μια διαμαρτυρία 66 ημερών το 2012 και δύο άλλες απεργίες το 2015 και το 2018 που διήρκεσαν 56 και 58 ημέρες αντίστοιχα. Το Ισραήλ απελευθέρωσε τον Αντνάν μετά την απεργία του 2015. Του πιστώνεται ότι μετέτρεψε έμπρακτα τις απεργίες πείνας σε χρήσιμο διαπραγματευτικό χαρτί έναντι των ισραηλινών αρχών.
Ο Αντνάν συνελήφθη 12 φορές και πέρασε περίπου οκτώ χρόνια σε ισραηλινές φυλακές, το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χρόνου υπό τη λεγόμενη διοικητική κράτηση, κατά την οποία οι ύποπτοι κρατούνται επ’ αόριστον χωρίς καν να τους απαγγελθούν κατηγορίες.
Η τελευταία αυτή σύλληψη του Αντνάν, στις 5 Φεβρουαρίου μέσα στο σπίτι του στην Αράμπα, μια μικρή πόλη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κοντά στην Τζενίν, ήταν η 12η φορά που συλλαμβανόταν ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής, πάντα υπό το ίδιο καθεστώς διοικητικής κράτησης.
Ο θάνατός του μετά από απεργία πείνας 86 ημερών αυξάνει το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της βίας μεταξύ του Ισραήλ και παλαιστινιακών μαχητικών ομάδων, καθώς η βία αυξάνεται στη Δυτική Όχθη.
Λίγο μετά την ανακοίνωση του θανάτου του, Παλαιστίνιοι μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας εκτόξευσαν ρουκέτες προς το νότιο Ισραήλ. Οι Παλαιστίνιοι κάλεσαν σε γενική απεργία στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας και αναμένονται διαδηλώσεις αργότερα μέσα στην ημέρα.
Ο Νταβούντ Σαχάμπ, εκπρόσωπος της Ισλαμικής Τζιχάντ, χαρακτήρισε τον θάνατο του Αντνάν «ένα ολοκληρωμένο έγκλημα, για το οποίο η ισραηλινή κατοχή φέρει πλήρη και άμεση ευθύνη».
Περίπου 200 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του Αντνάν στην κατεχόμενη πόλη Αράμπα της Δυτικής Όχθης, κρατώντας πλακάτ με την εικόνα του και ζητώντας εκδίκηση. Η χήρα του Αντνάν, Ράντα, δήλωσε στους συγκεντρωμένους ότι «δεν θέλουμε ούτε μια σταγόνα αίματος» ως απάντηση στο θάνατό του.