Μαξίμου: Τα τρία στοιχεία των δημοσκοπήσεων που προκαλούν συναγερμό

 Μαξίμου: Τα τρία στοιχεία των δημοσκοπήσεων που προκαλούν συναγερμό

Απ’ το βορρά μέχρι τον νότο, το επιτελείο της Πειραιώς έχει θέσει στο «μικροσκόπιο» όλες τις κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες της χώρας και καταγράφει τις τάσεις των ψηφοφόρων στα “γαλάζια κάστρα” και στα «προπύργια» της παράταξης.  

Πρωταρχικός στόχος για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση είναι η ΝΔ να κρατήσει τα «γαλάζια κάστρα» των μονοεδρικών περιφερειών.

Το 2019 η ΝΔ είχε βγεί πρώτο κόμμα κερδίζοντας την μονοεδρική της Ευρυτανίας, της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, της Λευκάδα, της Σάμου, τη Φωκίδας και των Γρεβενών.

Μετά την υπόθεση Πάτση, η ΝΔ προσπαθεί να ανακάμψει στα Γρεβενά και να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε στους κόλπους της γαλάζιας παράταξης. Παράλληλα, όμως στο «μικροσκόπιο» της Πειραιώς έχουν μπει και οι δύο νέες μονοεδρικές περιφέρειες που προστέθηκαν μετά την τελευταία απογραφή πληθυσμού, η Καστοριά και η Θεσπρωτία. 

  • Σύμφωνα με πληροφορίες κάποιες απο τις παραπάνω περιφέρειες όπως π.χ η Ευρυτανία, η Λευκάδα, η Κεφαλονιά και η Καστοριά θεωρούνται «κλειδιά» στην τελική επικράτηση της ΝΔ και στην επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες. 

Το 2019 στην Καστοριά και στη Λακωνία η ΝΔ είχε «σαρώσει» καταγράφοντας ποσοστά της τάξης του 50%. Στα «γαλάζια κάστρα» υπολογίζονται επίσης ο νομός Σερρών, τα Ιωάννινα, η Μεσσηνία, η Φθιώτιδα, η Αργολίδα και η Αιτωλοακαρνανία. 

  • Η ΝΔ θέλει να κρατήσει την πρώτη θέση και να θέσει τις βάσεις για ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα σε τρεις ακόμα περιφέρειες, όπου το 2019 επικράτησε αλλά με μικρή διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Υπο αυτά τα δεδομένα, το γαλάζιο επιτελείο δίνει ιδιαίτερο βάρος στην Ήπειρο, στο Ιόνιο και στη Δυτική Ελλάδα. 

Στην κυβερνώσα παράταξη παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την «μάχη της Κρήτης».

Σύμφωνα με τις δημοσκοπικές τάσεις, στην Κρήτη, το ΠΑΣΟΚ  καταφράφει το υψηλότερο ποσοστό του απο κάθε άλλη εκλογική περιφέρεια της χώρας. Η ιστορία του κόμματος αλλά και το γεγονός πως ο Νίκος Ανδρουλάκης κατάγεται απο το νησί έχει ιδιαίτερη σημασία για τους ψηφοφόρους. Όμως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι Κρητικός. Ο ίδιος και η οικογένεια του έχουν αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στο νησί.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έχει θέσει ως προσωπικό του στοίχημα να κάνει το νησί γαλάζιο. Για τον πρωθυπουργό αποτελεί στοίχημα από τις προηγούμενες εκλογές να κερδίσει η ΝΔ καθώς το 2019 πλησιάσε πολύ αλλά τελικά δεν τα κατάφερε. Το 2019 στο Ρέθυμνο η ΝΔ  έχασε από τον ΣΥΡΙΖΑ για 205 ψήφους, και στο Λασίθι για 103. Φημολογείται μάλιστα πως αν η ΝΔ δεν δέχονταν τόσο ισχυρές πιέσεις στην Βόρεια Ελλάδα ( απο το κόμμα του Βελόπουλου και την αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή απο τα ψηφοδέλτια της Α’ Θεσσαλονίκης», ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αποφασισμένος η μια εκ των τριών υποψηφιοτήτων του να στην Κρήτη.

Ωστόσο τα σκήπτρα της Κρήτης φαίνεται πως ακόμα τα κρατάει ο ΣΥΡΙΖΑ.  

  • Την ίδια ώρα ακόμη τρία στοιχεία προκαλούν προβληματισμό στο Μαξίμου: Καταρχάς ο δείκτης της συσπείρωσης που παραμένει χαμηλός -περίπου 70%- τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Το δεύτερο είναι το ποσοστό αναποφάσιστων των νέων που είναι πάνω από το 11% και γι’ αυτό το λόγο η “επιθετική” επικοινωνιακη καμπάνια στα δημοφιλή για αυτούς social media όπως στο tik tok. Το τρίτο είναι το γενικό ποσοστό των αναποφάστων το οποίο επίσης είναι υψηλό.

Όλα αυτά δείχνουν πως ο κίνδυνος της “χαλαρής ψήφου” ελοχεύει για την πρώτη Κυριακή προκαλώντας συναγερμό στο κομματικό επιτελείο του κυβερνώντος κόμματος.

Σχετικά Άρθρα