“Το κλείσιμο των τραπεζών”: Το σχέδιο “Δήμητρα” του ΜέΡΑ25

 “Το κλείσιμο των τραπεζών”: Το σχέδιο “Δήμητρα” του ΜέΡΑ25

Στο σχέδιο «Δήμητρα» επανέρχεται, με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΜέΡΑ25, το οποίο και κατηγορεί, όπως αναφέρει, τους δημοσιογράφους ότι «κινδυνολογούν και επιστρατεύουν κατά του ΜέΡΑ25 το φάντασμα των κλειστών τραπεζών, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη ώστε:

– τα αφεντικά τους να επιδίδονται (ανενόχλητα από τους πολίτες) στη λεηλασία που αποκαλύπτει το ΜέΡΑ25 από τα funds, τους ολιγάρχες της ενέργειας στους οποίους ανήκουν τα κανάλια, τους σουπερμαρκετάδες κλπ.

– να μην συζητείται το Πρόγραμμα 100 Ημερών μας που τους πονά επειδή είναι τόσο μα τόσο λογικό».

Για το ΜέΡΑ25, είναι «τιμή μας και καμάρι μας, οι επιθέσεις τους και τα ψέματά τους», υποστηρίζοντας, εξάλλου, ότι «το 2015 τις τράπεζες τις έκλεισε ο Ντράγκι (η ΕΚΤ) στο πλαίσιο Οικονομικής Τρομοκρατίας – σε αγαστή συνεργασία με τον Στουρνάρα & ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που τον παρακαλούσαν να τις κλείσει ώστε να υποκύψει ο λαός μας στα μνημόνιά του. Όποιος το αρνείται, τάσσεται με το θύτη – Ντράγκι», ισχυρίζεται, επίσης το γραφείο Τύπου, προσθέτοντας ότι «πριν κλείσει τις τράπεζες, ο Ντράγκι ζήτησε νομική γνωμάτευση από νομική εταιρεία, γιατί δεν ήταν σίγουρος αν το κλείσιμο ήταν νόμιμο».

Και, στο πολιτικό «δια ταύτα», «ο λαός μας το κατάλαβε και κράτησε γερά, απαντώντας στην τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού με εκείνο το μεγαλειώδες 62%» (σ. σ. του δημοψηφίσματος του 2015).

Επί της ουσίας, το σύστημα «Δήμητρα» είναι, σύμφωνα με το ΜέΡΑ25 πάντοτε, ένα «απαραίτητο εργαλείο (δημόσιο σύστημα δωρεάν ψηφιακών συναλλαγών – ανεξάρτητο από τις τράπεζες και την ΕΚΤ – για χρήση εντός του ευρώ. Το έχει και η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία). Σε περίπτωση τραπεζικής κρίσης, το σύστημα “Δήμητρα” θα μειώσει το κόστος της κρίσης – θα είναι εργαλείο που σήμερα η χώρα δεν διαθέτει. Σε περίπτωση που χρειαστεί να δημιουργηθεί εγχώριο χρήμα, το σύστημα “Δήμητρα” θα αποτελέσει τη βάση του νέου εθνικού νομίσματος».

Δηλώνοντας υπερήφανο, όπως αναφέρει, για το ότι κατέθεσε σχετική πρόταση νόμου το Δεκέμβριο του 2020, η σχετική ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 καταλήγει ως εξής: «Μας κατηγορούν για το “Δήμητρα” μόνο όσοι απαιτούν από κάθε κυβέρνηση να μην κάνει τα ελάχιστα που απαιτεί η βιωσιμότητα της Ελλάδας – να συνθηκολογεί σε κάθε ποταπή απαίτηση των funds και της τρόικας».

Η πρόταση για τις συναλλαγές

Σύμφωνα πάντως με το ΜέΡΑ25, το σύστημα «Δημήτρα» έρχεται να δώσει λύση σε ένα πλέγμα προβλημάτων και περιορισμών που αντιμετωπίζει το Ελληνικό Δημόσιο, προσφέροντάς του βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας, εξασφαλίζοντας παράλληλα και σημαντικές φοροαπαλλαγές στους πολίτες, καθώς και δωρεάν συναλλαγές με το Δημόσιο αλλά και μεταξύ των ιδιωτών.

Με το προτεινόμενο νέο σύστημα δημοσιονομικών συναλλαγών -σύμφωνα με το ΜέΡΑ25- εξασφαλίζεται η δυνατότητα:

– άμεσης ακύρωσης των αμοιβαίων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες, όπως και των οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο ή και μεταξύ τους,

– αμοιβαίων ωφελειών Δημοσίου και ιδιωτών, στον βαθμό που το Δημόσιο θα είναι σε θέση να δανείζεται απευθείας από τους πολίτες, με αντάλλαγμα σημαντικές φοροαπαλλαγές),
και

– δωρεάν συναλλαγών μεταξύ ιδιωτών και, με αυτόν τον τρόπο, άσκηση πίεσης στις τράπεζες, να μειώσουν το κόστος των συναλλαγών.

5 ερωτήσεις –  απαντήσεις για το σχέδιο «Δήμητρα»

Τι είναι οι μεταβιβάσιμες ψηφιακές δημοσιονομικές μονάδες;

Πρόκειται για ψηφιακούς τίτλους έκδοσης του δημοσίου που αποσβένουν φόρους.

Πρόκειται για παράλληλο ψηφιακό νόμισμα;

Δεν πρόκειται επ’ουδενί για νόμισμα αλλά για τίτλους του δημοσίου που έχουν το χαρακτηριστικό να αποπληρώνουν φόρους, και για αυτό χρήσιμους σε όσους έχουν υποχρεώσεις προς την εφορία, δηλαδή σε όλους.

Ζημιώνεται το κράτος από τη δημιουργία των ψηφιακών δημοσιονομικών μονάδων; Αν ναι, πώς θα καλύψει αυτή τη ζημία;

Το κράτος δεν ζημιώνεται σε τελική ανάλυση με αυτόν τον μηχανισμό, επειδή στην πραγματικότητα του προσδίδει βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας για στοχευμένες παρεμβάσεις που συγκρατούν την ύφεση και δημιουργούν οικονομική δραστηριότητα.

Πώς θα διατίθενται οι ρευστές ψηφιακές μονάδες στους πολίτες;

Ηλεκτρονικά, μέσω του προσωπικού λογαριασμού που διατηρεί ο καθένας μας στο ΤAXIS και αντίστοιχων χρεωστικών καρτών.

Οι επιχειρήσεις πώς θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα έσοδα από τις ψηφιακές μονάδες;

Αποπληρώνοντας φόρους και ανταλλάσσοντας τες με προμηθευτές τους που επίσης έχουν φορολογικές υποχρεώσεις.

Σχετικά Άρθρα