Σουδάν: Απεγκλωβίστηκαν ακόμη 10 έλληνες – Χαοτική η κατάσταση – Σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης δυτικών υπηκόων εν μέσω εμφυλίου

 Σουδάν: Απεγκλωβίστηκαν ακόμη 10 έλληνες – Χαοτική η κατάσταση – Σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης δυτικών υπηκόων εν μέσω εμφυλίου

Στο Τζιμπουτί βρίσκονται ακόμη 10 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν. Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε το πρωί της Δευτέρας ο Νίκος Δένδιας, απεγκλωβίστηκαν επιπλέον 10 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους από το Σουδάν, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί, αυτή τη φορά με τη βοήθεια της Ιταλίας.

Όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Υπενθυμίζεται πως, όπως είχε ανακοινώσει το υπουργείο Εξωτερικών, η πρώτη Ελλήνων πολιτών, μεταξύ των οποίων και δύο τραυματίες, αποχώρησε από το Σουδάν, με τη συνδρομή της Γαλλίας. Οι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Τζιμπουτί και από εκεί θα αναχωρήσουν για την Ελλάδα, μέσω Αιγύπτου, όπου βρίσκονται ήδη δύο ελληνικά μεταγωγικά αεροσκάφη.

Πολλές χώρες ξεκίνησαν την επιχείρηση επαναπατρισμού των πολιτών τους από το Χαρτούμ, όπου μαίνονται εδώ και μία εβδομάδα οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και της παραστρατιωτικής οργάνωσης Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης. Λόγω των μαχών, χιλιάδες ξένοι, μεταξύ των οποίων διπλωμάτες και εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής, αποκλείστηκαν στο Χαρτούμ και άλλες περιοχές.

  • Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις αυτές διεξάγονται από αέρος. Κάποιες χώρες προτίμησαν να απομακρύνουν τους υπηκόους τους δια θαλάσσης, μέσω του Πορτ Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα, ένα λιμάνι που απέχει 800 χιλιόμετρα από το Χαρτούμ.

Σε ότι αφορά στην Ελλάδα, η αγωνία κορυφώνεται για τους Έλληνες του Χαρτούμ που έχουν παραμείνει στο Σουδάν. Χθες αποχώρησαν άλλοι οκτώ Ελληνες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται δύο τραυματίες με γαλλικό αεροσκάφος και στην Αίγυπτο έφθασαν δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και C-27J της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Σκοπός να μεταφέρουν τους Ελληνες που θα απεγκλωβίσουν στο Τζιμπουτί.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας χθες προχώρησε σε δηλώσεις του και ανέφερε, πως το υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ για την επιχείρηση απεγκλωβισμού και το ζήτημα πρόκειται να τεθεί σήμερα το πρωί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο, ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας.

Σχετικά Άρθρα