Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στην Εύβοια: Τι λένε οι σεισμολόγοι – Στους δρόμους οι κάτοικοι – Μετασεισμός 3,3 Ρίχτερ

 Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στην Εύβοια: Τι λένε οι σεισμολόγοι – Στους δρόμους οι κάτοικοι – Μετασεισμός 3,3 Ρίχτερ

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της Εύβοιας, μετά τον δυνατό σεισμό των 4,5 Ρίχτερ, που είχε επίκεντρο τους Ζάρακες και έγινε αισθητός και στην Αττική. Ο σεισμός ταρακούνησε όλη την Εύβοια, με τους κατοίκους να βγαίνουν πανικόβλητοι από τα σπίτια τους και με έκδηλο τον φόβο για μεγαλύτερο σεισμό.

Έκλαιγαν και φώναζαν οι κάτοικοι

Πολλοί, ξεχύθηκαν στους δρόμους, και με κλάματα έπαιρναν τηλέφωνα τους συγγενείς τους και φώναζαν «πάλι πάλι δυνατός σεισμός στην Εύβοια», «κουνηθήκαμε πολύ», όπως μεταδίδει η τοπική ιστοσελίδα evima.gr.

«Βγήκαμε όλοι από τα σπίτια μας, έπεφταν πράγματα πάνω στα κεφάλια μας, ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός. Στο χωριό είχε λαϊκή σήμερα και όλος ο κόσμος ήταν σε μια ταραχή, άρχισαν να πέφτουν πράγματα από τους πάγκους. Όλοι οι κάτοικοι φοβόμαστε το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά κάτοικος τις περιοχής.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Ζαράκων μίλησε στο evima.gr και είπε ότι η σεισμική δόνηση ήταν πολύ ισχυρή. «Αυτή την ώρα είμαστε σε επιφυλακή και πάμε να δούμε αν έχουν προκύψει ζημιές σε σπίτια», είπε.

Τι υποστηρίζουν οι σεισμολόγοι – Παπαζάχος: «Δεν προκαλεί κάποια ανησυχία»

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Παπαζάχος, για τον σεισμό των 4,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε πριν τις 12:00 το μεσημέρι στους Ζάρακες της Εύβοιας και έγινε αισθητός μέχρι την Αττική.

Ο κ. Παπαζάχος μιλώντας στο newsit.gr ότι ο σεισμός οφείλεται στην «ακολουθία η οποία έχει ξεκινήσει στη νότια Εύβοια εδώ και πολύ καιρό. Είναι σεισμός που έγινε στην ίδια περιοχή μετά από αρκετό καιρό, είναι γνωστή αυτή η ακολουθία και έχει εξέλιξη».

Ειδικότερα, αναφέρει ότι «έχει μία μικροσεισμική δραστηριότητα και ”δίνει” κάποιους ξεχασμένους μετασεισμούς. Είναι κομμάτι, λοιπόν, αυτής της ακολουθίας».

Ο Κώστας Παπαζάχος υπογραμμίζει «το ότι έγινε ένας σεισμός 4,5 Ρίχτερ από μόνος του, δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, δεν προκαλεί κάποια ανησυχία, απλά αυτοί οι σεισμοί γίνονται αισθητοί και το λεκανοπέδιο και κουνιέται η Αθήνα».

Παπαδόπουλος: «Η περιοχή της Εύβοιας εξακολουθεί να είναι διεγερμένη σεισμολογικά»

Θέση για το διπλό «χτύπημα» του Εγκέλαδου στην Εύβοια, που καταγράφηκε το Σάββατο (22/04), πήρε ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, κάνοντας λόγο για περιοχή που «εξακολουθεί να είναι διεγερμένη σεισμολογικά».

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος έγραψε: «Σεισμός έντονα αισθητός στην Αττική μεγέθους 4,6 (EMSC) ή 4,5 (ΕΑΑ). Επίκεντρο Ζάρακες Ν. Εύβοιας. Θυμίζω ότι σεισμοί ανάλογου μεγέθους από την ίδια περιοχή μας απασχόλησαν ήδη από τα τέλη Νοεμβρίου 2022 και το Δεκέμβριο 2022. Η περιοχή εξακολουθεί να είναι διεγερμένη και επιβάλλεται εγρήγορση από τις αρχές με πιστή εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου Εγκέλαδος».

Δυνατός μετασεισμός 3,3 Ρίχτερ

Μέσα σε λίγα λεπτά, το Σάββατο (22/04), σημειώθηκαν δύο σεισμοί στην Εύβοια, με τον πρώτο να γίνεται αισθητός ακόμα και στην Αττική.

Συγκεκριμένα, το νεότερο «χτύπημα» του Εγκέλαδου καταγράφηκε στις 12:06 μ.μ., με μέγεθος 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Επίκεντρο της δόνησης η περιοχή Ζάρακες στην Εύβοια, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίστηκε σε μόλις 10 χιλιόμετρα.

Νωρίτερα, στις 11:38, ισχυρός σεισμός μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε πριν λίγη ώρα στους Ζάρακες Ευβοίας, ο οποίος έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Αττική. Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το εστιακό βάθος της σεισμικής δόνησης εντοπίζεται στα 10 χιλιόμετρα, ενώ η ακριβής της τοποθεσίας προσδιορίστηκε στα 5 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά των Ζαράκων Ευβοίας.

Σχετικά Άρθρα