Σκάνδαλο για την Credit Suisse: Κατηγορείται πως διατηρούσε χιλιάδες λογαριασμούς Ναζιστών – Η έρευνα

 Σκάνδαλο για την Credit Suisse: Κατηγορείται πως διατηρούσε χιλιάδες λογαριασμούς Ναζιστών – Η έρευνα

«Πυρά» δέχεται η ελβετική Credit Suisse ένα μήνα μετά την εξαγορά της από την UBS, τον μεγαλύτερο αντίπαλό της, καθώς κατηγορείται πως παρέλειψε να διερευνήσει κατηγορίες πως η τράπεζα εξυπηρετούσε ναζιστές πελάτες και είχε λογαριασμούς συνδεδεμένους με τους Ναζί μέχρι και το 2020. Οι κατηγορίες έρχονται στη δημοσιότητα μετά από νέα έρευνα Επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας.

Η Επιτροπής Προϋπολογισμού της Γερουσίας των ΗΠΑ κατηγορεί την Credit Suisse πως απέλυσε έναν ανεξάρτητο διαμεσολαβητή που επέβλεπε μια εκτεταμένη εσωτερική έρευνα. Αυτό άφησε σημαντικά κενά στην έρευνα για αρχεία που συνδέονται με τους Ναζί.

Έκθεση συνέδεε την τράπεζα με κατάλογο 12.000 Ναζί στην Αργεντινή. Η Credit Suisse δήλωσε τότε ότι μια ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων είχε ήδη ερευνήσει διεξοδικά την τράπεζα, αλλά δήλωσε ότι θα εξετάσει εκ νέου το θέμα. Ωστόσο, οι ΗΠΑ βρήκαν παραλείψεις στις έρευνες.

Ο Neil Barofsky, δικηγόρος της Jenner & Block που προσλήφθηκε τον Ιούνιο του 2021 για να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής και να επιβλέψει την εξέταση των πιθανών συνδέσεων της τράπεζας με ναζιστικούς λογαριασμούς ισχυρίζεται πως η Credit Suisse δεν διερεύνησε πλήρως τους δεσμούς με υποστηρικτές των Ναζί ή την πιθανότητα η τράπεζα να χρηματοδότησε τις οδούς διαφυγής που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί, για να διαφύγουν σε άλλες χώρες μετά τον πόλεμο.

«Όταν πρόκειται για τη διερεύνηση θεμάτων που σχετίζεται με τους ναζί, η δικαιοσύνη απαιτεί να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο έρευνας», είπε ο γερουσιαστής Τσακ Γκράσλεϊ. «Η Credit Suisse έχει αποτύχει μέχρι στιγμής να ανταποκριθεί σε αυτό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι εκθέσεις που έλαβε η Επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας δείχνουν ότι η Credit Suisse διατηρούσε λογαριασμούς για τουλάχιστον 99 άτομα που ήταν είτε ανώτεροι αξιωματούχοι των Ναζί στη Γερμανία είτε μέλη ομάδων συνδεδεμένων με τους Ναζί στην Αργεντινή.

Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των λογαριασμών δεν είχε αποκαλυφθεί στο παρελθόν, ενώ κάποιοι παρέμεναν ανοιχτοί μέχρι πρόσφατα. Η έρευνα εντόπισε 21 λογαριασμούς από μια λίστα διαβόητων υψηλόβαθμων Nαζί, συμπεριλαμβανομένου ενός που ανήκε σε διοικητή ο οποίος καταδικάστηκε στη Νυρεμβέργη, καθώς και καταδικασθέντα διοικητή των SS. Μάλιστα ο λογαριασμός του τελευταίου φέρεται να παρέμεινε ανοιχτός μέχρι το 2002.

Σχετικά Άρθρα