Ευρωβουλευτές: Άνοιξε η συζήτηση για λίστα εκλογής αντί σταυρού στις ευρωεκλογές του 2024- Οι προτάσεις

Ευρωβουλευτές: Άνοιξε η συζήτηση για λίστα εκλογής αντί σταυρού στις ευρωεκλογές του 2024- Οι προτάσεις

Οι ευρωεκλογές του 2024 θα γίνουν με λίστα; Η συζήτηση για την επαναφορά της λίστας στις ευρωεκλογές είχε ήδη ανοίξει, το θέμα είχε απασχολήσει σε ανύποπτο χρόνο τόσο τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ, και φαίνεται ότι τα τελευταία γεγονότα ενισχύουν αλλαγές στον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών. Τους τελευταίους μήνες, άλλωστε, ευρωβουλευτές της Ελλάδας, απ’ όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ, βρίσκονται – για λόγους διαφορετικής βαρύτητας – στο επίκεντρο αρνητικής δημοσιότητας.

Από το σκάνδαλο Qatargate και την εμπλοκή της Εύας Καϊλή που παραμένει σε περιορισμό με “βραχιολάκι”, την υπόθεση οικονομικών παρατυπιών με συνεργάτη της Μαρίας Σπυράκη, μέχρι την καταγγελία σε βάρος του Αλέξη Γεωργούλη για βιασμό και κακοποίηση της νομικού της Κομισιόν και στελέχους του ΠΑΣΟΚ Ελένης Χρονοπούλου, η Ελλάδα διασύρεται στις Βρυξέλλες, με τρεις περιπτώσεις για τις οποίες ζητήθηκε άρση ασυλίας. Είχε προηγηθεί και η υπόθεση του χρυσαυγίτη Λαγού που καταδικάσθηκε για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση.

Στο στόχαστρο μπαίνουν γενικότερα και οι επιλογές των κομμάτων που ρίχνουν στην μάχη του σταυρού των ευρωεκλογών πρόσωπα -σελέμπριτις, ενώ την ίδια ώρα άξιοι υποψήφιοι που δεν είναι διάσημοι δεν κατορθώνουν να κερδίσουν την “εύνοια” των ψηφοφόρων και την προσοχή των μέσων ενημέρωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αλέξης Γεωργούλης ψηφίστηκε από περίπου 163.000 ψηφοφόρους, ενώ πολύ μεγάλος ήταν και ο αριθμός ψηφοφόρων της προβεβλημένης από τα ΜΜΕ Εύας Καϊλή.

Στην πρόσφατη συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά» ο Κυρ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εκλέγονται οι ευρωβουλευτές με λίστα κι όχι με σταυρό, όπως ισχύει από τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014. «Θα επαναξιολογηθεί το θέμα μετά τις εθνικές εκλογές», δήλωσε. Σε ανάλογο κλίμα και η χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών Μ. Βορίδη, «νομίζω ότι πρέπει να το ξαναδούμε» είπε και συμπλήρωσε ότι μια ιδέα θα ήταν η σμίκρυνση του εύρους της εκλογικής περιφέρειας, να πάμε σε περιφέρειες μικρότερες αλλά όχι τόσο μικρές όσο στις βουλευτικές.

Η σχετική συζήτηση είχε ανοίξει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όσο ήταν ακόμη κυβέρνηση, με βασική τάση την επαναφορά της λίστας. Δεν πρόλαβαν, αλλά κυρίως φοβήθηκαν ότι θα άνοιγε ένα εσωκομματικό μέτωπο, που δεν ήταν της ώρας. Η γενική εκτίμηση είναι ότι θα έβλεπαν θετικά την επαναφορά της λίστας. Στη Χαρ. Τρικούπη δηλώνουν υπέρμαχοι του σταυρού για την εκλογή των ευρωβουλευτών αλλά θα συζητούσαν την εφαρμογή λίστας σε περίπτωση που καθορίζονταν μικρότερες εκλογικές περιφέρειες.

Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη ευθύνη ανήκει στα κόμματα, καθώς ακόμα κι αν επιστρέψουμε στη λίστα πρέπει να κατανοήσουν πως από αυτά εξαρτάται η επιλογή άξιων υποψηφίων που θα έχουν συγκεκριμένες δεξιότητες και θα μπορούν να εκπροσωπήσουν την χώρα και τις πολιτικές ομάδες τους σε ένα ανταγωνιστικό πολιτικό περιβάλλον στο οποίο κρίνονται πολύ σημαντικές υπερεθνικές πολιτικές.

Σχετικά Άρθρα