Γαλλία: Αθώες Air France και Airbus για τη χειρότερη αεροπορική τραγωδία στην ιστορία της χώρας

 Γαλλία: Αθώες Air France και Airbus για τη χειρότερη αεροπορική τραγωδία στην ιστορία της χώρας

Γαλλικό δικαστήριο απάλλαξε την Air France και την Airbus από τις κατηγορίες της ακούσιας ανθρωποκτονίας σε σχέση με το θανατηφόρο αεροπορικό δυστύχημα το 2009. Το δυστύχημα συνέβη με αεροσκάφος Airbus A330 της Air France, όταν συνετρίβη στον Ατλαντικό Ωκεανό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 228 επιβαίνοντες του αεροσκάφους.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ακόμη και αν είχαν διαπραχθεί σφάλματα, δεν ήταν δυνατό να αποδειχθεί η αιτιώδης συνάφεια μεταξύ αυτών και της καταστροφής.

Σύμφωνα με το BBC, η εν λόγω απόφαση ήρθε μετά τη δίκη που έγινε δημόσια, κατόπιν αγωγών που κατατέθηκαν από συγγενείς των θυμάτων.

Στο άκουσμα της ετυμηγορίας, όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο, οι συγγενείς των θυμάτων έμειναν έκπληκτοι.

Ήταν η πρώτη δίκη για εταιρική ακούσια ανθρωποκτονία που διεξήχθη στη Γαλλία.

Η Air France και η Airbus αρνούνταν εξαρχής τις κατηγορίες, για τις οποίες αντιμετώπιζαν μέγιστο πρόστιμο 225.000 ευρώ. Οι δύο εταιρείες είπαν ότι για τη συντριβή ευθύνεται το λάθος του πιλότου.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι το αεροσκάφος αντιμετώπισε καταιγίδα σε μεγάλο υψόμετρο ώρες μετά την αναχώρησή του από το Ρίο ντε Τζανέιρο.

Όταν οι αισθητήρες ταχύτητας αέρα πάγωσαν και έδωσαν ψευδείς μετρήσεις, οι πιλότοι δεν ακολούθησαν τη σωστή διαδικασία και έχασαν τον έλεγχο του αεροπλάνου, το οποίο βυθίστηκε στον ωκεανό.

Ο δικαστής είπε ότι υπήρξαν αρκετές πράξεις αμέλειας και από τις δύο εταιρείες, αλλά ότι δεν υπήρχε αρκετή βεβαιότητα για να θεωρηθούν υπεύθυνες για τη συντριβή η Airbus και η Air France.

«Μια πιθανή αιτιώδης συνάφεια δεν αρκεί για να χαρακτηρίσει ένα αδίκημα», είπε ο δικαστής ενώπιον της κατάμεστης αίθουσας του δικαστηρίου.

Τα 12 μέλη του πληρώματος και οι 216 επιβάτες της πτήσης σκοτώθηκαν όταν το αεροπλάνο έπεσε στη θάλασσα από ύψος 38.000 ποδιών (11.580 μέτρα), καθιστώντας το το πιο θανατηφόρο περιστατικό στην ιστορία της Air France.

Σχετικά Άρθρα