Νέες αποκαλύψεις για τα Pentagon leaks: Αμερικανοί αξιωματούχοι γνώριζαν για τα κινεζικά κατασκοπευτικά μπαλόνια

 Νέες αποκαλύψεις για τα Pentagon leaks: Αμερικανοί αξιωματούχοι γνώριζαν για τα κινεζικά κατασκοπευτικά μπαλόνια

Μέχρι σήμερα τα Pentagon Leaks, συνεχίζουν να αποκαλύπτουν μυστικά των ΗΠΑ που γνωρίζουν μόνο οι υψηλά ιστάμενοι. Σύμφωνα με τον Guardian, ένα νέο έγγραφο από αυτά που διέρρευσαν δείχνει πως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι γνώριζαν για τέσσερα κινεζικά μπαλόνια παρακολούθησης, πέρα από το ένα που καταρρίφθηκε τον Φεβρουάριο.

Ένα μπαλόνι πέταξε πάνω από μια ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ που βρισκόταν στον Ειρηνικό Ωκεανό, σε ένα περιστατικό που δεν αναφέρθηκε ποτέ. Οι πληροφορίες προέρχονται από έγγραφα που φέρεται να διέρρευσαν από τον Τζακ Τεϊσέιρα, μέλος της αεροπορικής εθνοφρουράς της Μασαχουσέτης, τα οποία ανέφερε πρώτη η Washington Post.

Τι δεν περιλαμβάνουν οι αναφορές

Το άλλο μπαλόνι συνετρίβη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Οι πληροφορίες που διέρρευσαν αναφέρουν επίσης ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν εναπομείναντα ερωτήματα σχετικά με το κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο του Φεβρουαρίου, καθώς οι αρχές δεν είχαν εντοπίσει αρκετούς αισθητήρες και κεραίες του αερόστατου περισσότερο από μία εβδομάδα μετά την κατάρριψη του.

Οι αναφορές δεν περιλαμβάνουν συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το πότε εκτοξεύτηκαν τα μπαλόνια , ανέφερε η Post. Ο Τζακ Τεϊσέιρα, 21 ετών, είναι ύποπτος για τη διαρροή αρκετών απόρρητων εγγράφων σε ένα chatroom του Discord και συνελήφθη την Πέμπτη και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες βάσει του νόμου περί κατασκοπείας. 

Ποια μπαλόνια περιλαμβάνουν τα έγγραφα

Ορισμένα έγγραφα διέρρευσαν στο chatroom μόνο για προσκεκλημένους, συμπεριλαμβανομένων αυτολεξεί απομαγνητοφωνημένων πρακτικών και διαβαθμισμένων εγγράφων που φωτογραφήθηκαν και μοιράστηκαν. Στα έγγραφα που διέρρευσαν, αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών χαρακτηρίζουν το μπαλόνι που καταρρίφθηκε ως «Killeen-23».

Άλλα μπαλόνια που αναφέρονται στα έγγραφα περιλαμβάνουν τα «Bulger-21» και «Accardo-21», αν και δεν είναι σαφές αν αυτά τα μπαλόνια ήταν τα ίδια που πέταξαν πάνω από την ομάδα αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ ή συνετρίβησαν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ένας ανώνυμος αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσε στην Post ότι τα μπαλόνια επιτήρησης ονομάζονταν αλφαβητικά, από το Α έως το Ω, και με τα ονόματα διαβόητων εγκληματιών, όπως οι μαφιόζοι Τόνι Ακάρντο και Ντόναλντ Κίλεν.

Τι περιλαμβάνει το απόρρητο έγγραφο που διέρρευσε

Το έγγραφο που διέρρευσε από την Εθνική Υπηρεσία Γεωχωρικών Πληροφοριών (NGA) περιλάμβανε επίσης σχολιασμένες φωτογραφίες του Killeen-23, στις οποίες οι αναλυτές σημείωναν ότι το μπαλόνι θα μπορούσε να παράγει αρκετή ενέργεια για τη λειτουργία «οποιασδήποτε» τεχνολογίας επιτήρησης, όπως ένα ραντάρ που θα μπορούσε να βλέπει τη νύχτα ή μέσα από σύννεφα και λεπτό υλικό.

Οι αξιωματούχοι σημείωσαν επίσης ότι το Bulger-21 διέθετε προηγμένο εξοπλισμό επιτήρησης, ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022. Το Accardo-21 διέθετε παρόμοιο εξοπλισμό και έναν αισθητήρα «με επένδυση φύλλου αλουμινίου», σημείωσαν οι αναλυτές.

Το Πεντάγωνο και το γραφείο του διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα της Post. Οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν επικρίνει έντονα την κυβέρνηση Μπάιντεν τον Φεβρουάριο επειδή δεν κατέρριψε αρκετά γρήγορα το κινεζικό μπαλόνι παρακολούθησης, υποστηρίζοντας ότι έδωσε στην κινεζική κυβέρνηση επιπλέον χρόνο για να κατασκοπεύσει.

Σχετικά Άρθρα