“Βουλιάζει” ο Μακρόν: Ραντεβού στους δρόμους δίνουν τα συνδικάτα – Στο ναδίρ η δημοτικότητά του

 “Βουλιάζει” ο Μακρόν: Ραντεβού στους δρόμους δίνουν τα συνδικάτα – Στο ναδίρ η δημοτικότητά του

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπέγραψε την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, αψηφώντας τους τελευταίους τρεις μήνες διαμαρτυριών και εκκλήσεων από τα συνδικάτα που ζητούσαν να μην εφαρμοστεί η νομοθεσία.

Οι μεταρρυθμίσεις έγιναν νόμος χθες βράδυ, καθώς το νομοσχέδιο δημοσιεύθηκε πλέον και στην επίσημη εφημερίδα της Γαλλίας, αφού το βράδυ της Παρασκευής το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας ενέκρινε τη νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένης και της αλλαγής για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη.

Το αμφιλεγόμενο αυτό νομοσχέδιο του Μακρόν υιοθετήθηκε στις 20 Μαρτίου έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων και άγονων συζητήσεων στην Εθνοσυνέλευση.

Για την υιοθέτησή του χρησιμοποιήθηκε συνταγματικός μηχανισμός που την επέτρεψε χωρίς την ψήφο του κοινοβουλίου. Το αποτέλεσμα ήταν να επιδεινωθούν οι σχέσεις ανάμεσα στον αρχηγό του κράτους και τους κοινωνικούς εταίρους.

Ως αντίδραση, τα συνδικάτα κάλεσαν σε μαζικές διαδηλώσεις την Πρωτομαγιά, ενώ ορισμένες βίαιες διαδηλώσεις ξέσπασαν και σε πολλές πόλεις χθες τη νύχτα μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας.

Η μάχη που έχει ξεσπάσει για το εν λόγω νομοσχέδιο έχει γίνει η μεγαλύτερη εσωτερική πρόκληση της δεύτερης θητείας του Μακρόν, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος αντιμετώπισε ευρεία λαϊκή αντίθεση στις αλλαγές, αλλά και μειωμένη προσωπική δημοτικότητα.

Επικυρώθηκε από το Συνταγματικό Συμβούλιο η μεταρρύθμιση

Το εννιαμελές συνταγματικό συμβούλιο αποφάνθηκε υπέρ βασικών διατάξεων της μεταρρύθμισης, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο είναι σύμφωνο με τη γαλλική νομοθεσία.

Έξι μικρές προτάσεις απορρίφθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του εξαναγκασμού των μεγάλων εταιρειών να δημοσιεύουν πόσα άτομα άνω των 55 ετών απασχολούν και τη δημιουργία ειδικής σύμβασης για εργαζομένους μεγαλύτερης ηλικίας.

Η εμφάνιση του κειμένου στην Επίσημη Εφημερίδα της Γαλλίας – την Εφημερίδα Καταγραφής – σημαίνει ότι έχει πλέον νομοθετηθεί και αποτελεί νόμο του κράτους.

«Έτσι τροποποιείται ο Κώδικας Κοινωνικής Ασφάλισης. Στην πρώτη παράγραφο, η λέξη: «εξήντα δύο· αντικαθίσταται από τη λέξη: «εξήντα τέσσερα»», αναφέρει το κείμενο, σχετικά με την ηλικία συνταξιοδότησης.

«Πύρρειος νίκη»

Ωστόσο, η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου θα μπορούσε να είναι μια Πύρρειος νίκη για τον Μακρόν, καθώς οι αναλυτές λένε ότι είχε μεγάλο προσωπικό κόστος για τον 45χρονο.

Τα ποσοστά αποδοχής του προέδρου πλησιάζουν τα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών και πολλοί ψηφοφόροι έχουν εξοργιστεί με την απόφασή του να θέσει τον νόμο για τις συντάξεις στο κοινοβούλιο χωρίς ψηφοφορία χρησιμοποιώντας έναν νόμιμο αλλά αμφιλεγόμενο μηχανισμό που καταγγέλλεται από τους αντιπάλους του ως αντιδημοκρατικός.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά ότι δύο στους τρεις Γάλλους είναι αντίθετοι να εργαστούν για δύο χρόνια παραπάνω.

Ο Μακρόν χαρακτήρισε την αλλαγή «απαραίτητη» για να αποφευχθεί η πρόβλεψη ότι τα ετήσια ελλείμματα των συντάξεων θα φτάσουν τα 13,5 δισ. ευρώ (14,8 δισ. δολάρια) έως το 2030, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Η πρωθυπουργός, Ελίζαμπεθ Μπορν, έγραψε στο Twitter ότι μετά την ετυμηγορία «δεν υπάρχουν νικητές ή ηττημένοι».

Αλλά η αριστερή εφημερίδα Liberation έγραψε στο πρωτοσέλιδό της πάνω από μια εικόνα διαμαρτυρίας: «Δεν ηττημένοι: οι αντίπαλοι της μεταρρύθμισης δεν πρόκειται να αφοπλιστούν».

Διαδηλώσεις στη διάρκεια της νύχτας

Ποδήλατα, ηλεκτρονικά σκούτερ και σκουπίδια πυρπολήθηκαν στην πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ διαδηλώσεις με εκατοντάδες κόσμου ξέσπασαν σε άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Μασσαλίας και της Τουλούζης.

Στη δυτική πόλη της Ρεν, διαδηλωτές πυρπόλησαν την είσοδο ενός αστυνομικού τμήματος και ενός συνεδριακού κέντρου. Η αστυνομία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι 112 άτομα συνελήφθησαν μέχρι τις 22:30 τοπική ώρα.

Υπολογίζεται ότι 380.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα την Πέμπτη την τελευταία ημέρα δράσης υπό την ηγεσία των συνδικάτων, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Τα συνδικάτα εξέδωσαν κοινή δήλωση καλώντας τον Μακρόν να μην υπογράψει τη νομοθεσία, λέγοντας ότι το θέμα «δεν έχει τελειώσει».

Η γενική γραμματέας του συνδικάτου CGT, Σοφί Μπινέ, κάλεσε σε ένα «λαϊκό και ιστορικό παλιρροϊκό κύμα» ανθρώπων στους δρόμους για να αντιταχθούν στις μεταρρυθμίσεις την Πρωτομαγιά.

https://twitter.com/i/status/1646929293132308486

Σε μια δεύτερη απόφαση την Παρασκευή, το δικαστήριο απέρριψε μια πρόταση βουλευτών της αντιπολίτευσης για δημοψήφισμα για έναν εναλλακτικό νόμο για τις συντάξεις που θα διατηρούσε την ηλικία συνταξιοδότησης στα 62 έτη.

Η Γαλλία υστερεί σε σχέση με τους περισσότερους ευρωπαίους γείτονές της, πολλοί από τους οποίους έχουν αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης στα 65 και άνω.

Οι πολέμιοι των αλλαγών λένε ότι τιμωρούν τις γυναίκες και τους ανειδίκευτους εργαζομένους που ξεκίνησαν νωρίς τη σταδιοδρομία τους και υπονομεύουν το δικαίωμα σε μακροχρόνια συνταξιοδότηση.

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης

Τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Γαλλία είναι αποφασισμένα να συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά του σχεδίου μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

“Ο αγώνας συνεχίζεται, αντέδρασε ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, ενώ η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι “το πολιτικό μέλλον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος δεν επισφραγίστηκε”, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου που λήφθηκε έπειτα από μήνες διαδηλώσεων και πολιτικής διαμάχης εναντίον αυτού του εμβληματικού νομοσχεδίου της δεύτερης πενταετούς θητείας του Εμανουέλ Μακρόν.

Διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό 

 Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα απευθύνει τη Δευτέρα το βράδυ διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό, θέλοντας εμφανώς να θέσει κάποιο τέλος στις διαδηλώσεις και στις κοινωνικές εντάσεις των τελευταίων μηνών…

Μάλλον δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα…

Με πληροφορίες από Guardian & ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα