Διαρροή απόρρητων εγγράφων: Έκθετη η Ουάσιγκτον – Η στιγμή της σύλληψης του 21χρονου εθνοφρουρού – Ποια είναι η ομάδα Thug Shaker Central

 Διαρροή απόρρητων εγγράφων: Έκθετη η Ουάσιγκτον – Η στιγμή της σύλληψης του 21χρονου εθνοφρουρού – Ποια είναι η ομάδα Thug Shaker Central

Οι τελευταίες αποκαλύψεις για τις διαρροές απόρρητων εγγράφων για τον πόλεμο στην Ουκρανία εκθέτουν ακόμη περισσότερο την Ουάσιγκτον. Ο άνδρας που αναζητείται και, σύμφωνα τουλάχιστον με τις αμερικανικές αρχές, συνελήφθη αργά το βράδυ της Μ. Πέμπτης, είναι ένας 21χρονος εθνοφρουρός της αεροπορίας, μέλος της υπηρεσίας πληροφοριών, ο οποίος φέρεται να διέρρεε εδώ και μήνες έγγραφα σε πλατφόρμα online gaming.

Η τελευταία ενημέρωση από το Πεντάγωνο αναφέρει ότι το FBI προχώρησε σε μια σύλληψη για τη διαρροή των διαβαθμισμένων εγγράφων, χωρίς, ωστόσο, να αποσαφηνίσει έαν πρόκειται για τον βασικό ύποπτο. 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΔΙΕΡΡΕΥΣΕ ΑΠΌ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΗΨΗΣ

Ο άνδρας ονομάζεται Τζακ Τεϊσέιρα  και είναι ο επικεφαλής του Thug Shaker Central, μιας κλειστής διαδικτυακής ομάδας με 20-30 μέλη, τα οποία μοιράζονταν την αγάπη τους για τα όπλα, ρατσιστικά μιμίδια και βιντεοπαιχνίδια. Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, αναμένεται να γίνει ακόμη μια σύλληψη.

  • Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ξεκινήσει επίσημη προκαταρκτική έρευνα από την περασμένη εβδομάδα για τη διαρροή ενώ το Πεντάγωνο αξιολογεί επί του παρόντος τον αντίκτυπο της ίσως πιο επιζήμιας δημοσιοποίησης απόρρητων αμερικανικών εγγράφων εδώ και πολλά χρόνια.

Την ταυτότητα του βασικού υπόπτου αποκάλυψαν οι New York Times με δύο αξιωματούχους να επιβεβαιώνουν ότι ο Τεσέιρα αναζητείται προκειμένου να του τεθούν συγκεκριμένες ερωτήσεις για τη διαρροή των εγγράφων. 

  • Σύμφωνα με την ενημέρωση τον γενικό εισαγγελέα της Μασαχουσέτης, Μέρικ Γκάρλαντ, ο ύποπτος συνελήφθη στο σπίτι του χωρίς να προβάλει αντίσταση και αργότερα θα οδηγηθεί ενώπιον των δικαστικών αρχών. 

Οι τελευταίες πληροοφορίες αναφέρουν ότι ο Τεσέιρα φωτογράφιζε τα απόρρητα έγγραφα μέσα στο σπίτι του και τα ανέβαζε στη συνέχεια στην κλειστή διαδικτυακή ομάδα που είχε ιδρύσει. Εικόνες που μεταδόθηκαν από αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν βαριά οπλισμένους άνδρες να συνοδεύουν έναν νεαρό, που φορούσε γκρι μπλουζάκι και κόκκινο σορτς.

Ξεκινώντας πριν από αρκετούς μήνες, ο ύποπτος ανέβασε εκατοντάδες σελίδες απόρρητων εγγράφων στη συγκεκριμένη διαδικτυακή ομάδα σε μια προσπάθεια να καυχηθεί για την πρόσβαση που είχε, αλλά και να τους… προειδοποιήσει ότι πρέπει να παραμείνουν μπροστά από τα παγκόσμια γεγονότα.

  • Οι NYT μίλησαν με τέσσερα μέλη του τσατ Thug Shaker Central chat group, ένα από τα οποία αποκάλεσε τον ηγέτη τους ως O.G. (Original Gangster), ενώ όλοι τους, χωρίς να τον κατονομάσουν, τον περιέγραψαν ως τον μεγαλύτερο ηλικιακά στην ομάδα και τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη τους. 

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν ο νεαρός εθνοφρουρός της Αεροπορίας μπορούσε μέσω της θέσης του να έχει πρόσβαση σε τόσο απόρρητες πληροφορίες. Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης με συγκεκριμένες άδειες πρόσβασης λαμβάνουν καθημερινά μέσω mail τέτοια έγγραφα και αυτά θα μπορούσαν να έχουν προωθηθεί αυτόματα και σε άλλους. 

  • Τα μέλη του γκρουπ υποστήριξαν ότι συζητούσαν τα έγγραφα μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, ενώ τα περισσότερα δεν παίρνουν θέση για τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Τα έγγραφα άρχισαν να μπαίνουν στο επίκεντρου του παγκόσμιου ενδιαφέροντος ότι ένας νεαρός τα πόσταρε σε ένα δημόσιο διαδικτυακό φόρουμ και εκεί εντοπίστηκαν από λογαριασμούς του Telegram και στη συνέχεια από τους New York Times. 

  • Τα ίδια τα μέλη υποστηρίζουν ότι το άτομο που θα διέρρευσε είναι ένας «17χρονος Χριστιανός που είναι ενάντια στον πόλεμο και ήθελε να προσφέρει ενημέρωση σε φίλους του για το τι συμβαίνει. Εμάς μας αρέσουν τα πολεμικά παιχνίδια και έχουμε μέλη της ομάδας μας που είναι στην Ουκρανία».

Για τις εξελίξεις στην υπόθεση είχε φροντίσει να προϊδεάσει σήμερα ο Αμερικανός προέδρος, ο οποίος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «πλησιάζουν» στις απαντήσεις για τις διαρροές. «Είναι σε εξέλιξη μια μεγάλη έρευνα και είμαστε κοντά» δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Δουβλίνο.

  • Ο Αμερικανός πρόεδρος αναγκάστηκε εδώ και μέρες να πάρει θέση, καθώς η υπόθεση πήρε τεράστιες διαστάσεις, με αποτέλεσμα Ουάσιγκτον και Λευκός Οίκος να βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση.

Ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν προσπάθησε σήμερα να υποβαθμίσει τις εξελίξεις υποστηρίζοντας ότι «δεν ανησυχώ για την διαρροή, ανησυχώ για το γεγονός ότι συνέβη, αλλά δεν υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος από αυτήν που να γνωρίζω».

Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν επιδοθεί σε μια προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης, καθώς οι αποκαλύψεις δοκιμάζουν τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ουκρανία, αλλά και με στενούς συμμάχους τους σε διάφορα σημεία του πλανήτη, ακόμη και με τον ίδιο τον γραμματέα του ΟΗΕ.

  • Το πιο σοβαρό πλήγμα, ωστόσο, από τις αποκαλύψεις είναι η δυσπιστία των ΗΠΑ στο ενδεχόμενο μιας επιτυχημένης ουκρανικής αντεπίθεσης, η οποία διαφημίζεται εδώ και καιρό, όμως δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί.

Η μαζική αυτή διαρροή εγγράφων φαίνεται, όμως, ότι αποτελεί και την χαριστική βολή για αυτό το, ούτως ή άλλως, αμφιλεγόμενο πλάνο. 

Σχετικά Άρθρα