Νορβηγία: Απέλασε 15 Ρώσους διπλωμάτες με την κατηγορία της κατασκοπείας
Την απέλαση 15 Ρώσων αξιωματούχων της ρωσικής πρεσβείας ανακοίνωσε η Νορβηγία, για τους οποίους το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ανέφερε την Πέμπτη (13/4) ότι ήταν «αξιωματικοί των πληροφοριών» που λειτουργούσαν υπό την κάλυψη διπλωματικών θέσεων.
Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την πιο πρόσφατη απέλαση από δυτικό έθνος, από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία πέρυσι. Μέχρι στιγμής φέτος, η Εσθονία, η Ολλανδία και η Αυστρία έχουν επίσης απελάσει Ρώσους διπλωμάτες.
Η ρωσική πρεσβεία στο Όσλο ανέφερε στο Reuters ότι η απόφαση της Νορβηγίας ήταν «ένα ακόμη εξαιρετικά εχθρικό βήμα, το οποίο θα έχει ανταπόκριση».
Περίπου 40 Ρώσοι διπλωμάτες είναι επί του παρόντος διαπιστευμένοι στο Όσλο, επομένως οι απελάσεις ανέρχονται σε περισσότερο από το ένα τρίτο του αριθμού τους. Η Νορβηγία απέλασε ακόμα τρεις Ρώσους τον Απρίλιο του 2022.
«Οι δραστηριότητές τους αποτελούν απειλή για τη χώρα», δήλωσε ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών, Άννικεν Χούιτφελντ, σε συνέντευξη Τύπου.
«Παρακολουθήσαμε τις δραστηριότητές τους με την πάροδο του χρόνου. Έχουν αυξηθεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία.» «Οι εν λόγω αξιωματικοί που κατηγορούνται για κατασκοπεία πρέπει να φύγουν σύντομα από τη Νορβηγία», πρόσθεσε.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η Μόσχα θα απαντήσει στις απελάσεις, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η Νορβηγία, μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, μοιράζεται σύνορα με τη Ρωσία στην Αρκτική.
Οι απελάσεις θα μπορούσαν να περιπλέξουν περαιτέρω τη διαδικασία μεταφοράς της προεδρίας του Αρκτικού Συμβουλίου, ενός πολυμερούς οργάνου στο οποίο τα κράτη της Αρκτικής συζητούν θέματα που επηρεάζουν την πολική περιοχή.
Η Μόσχα κατέχει επί του παρόντος την προεδρία, αλλά η Νορβηγία πρόκειται να αναλάβει στις 11 Μαΐου και το Όσλο είχε δηλώσει ότι θα δώσει προτεραιότητα σε μια ομαλή μετάβαση.
Ο Χούιτφελντ σημείωσε ότι «είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν οι απελάσεις θα επηρεάσουν τη μετάβαση στο Αρκτικό Συμβούλιο».
«Η σκανδιναβική χώρα εξακολουθεί να επιδιώκει να διατηρήσει κανονικές διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία και, οι Ρώσοι διπλωμάτες είναι ευπρόσδεκτοι στη Νορβηγία», υπογράμμισε ο ίδιος.