Χίος: Τέλος ο ρουκετοπόλεμος στο Βροντάδο

 Χίος: Τέλος ο ρουκετοπόλεμος στο Βροντάδο

“Πόλεμος” έχει ξεσπάσει στο Βροντάδο της Χίου για τον ρουκετοπόλεμο του Πάσχα. Μια μερίδα κατοίκων έστειλαν εξώδικο προς το Δήμο και τις αστυνομικές Αρχές για να σταματήσει το έθιμο του Μεγάλου Σαββάτου μεταξύ των εκκλησιών των δύο ενοριών. Από την άλλη πλευρά, τα συνεργεία των ρουκετατζήδων αποφάσισαν ομόφωνα, σήμερα, να μην πραγματοποιήσουν το έθιμο ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομοκρατία που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο νησί ώστε να μην πραγματοποιηθεί το έθιμο.

Με το εξώδικό τους οι κάτοικοι ζητούν να σταματήσει το «έθιμο», από το οποίο υποστηρίζουν ότι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Όπως καταγγέλλουν στο εξώδικο, οι ρουκέτες που χρησιμοποιούνται από τους συμμετέχοντες στον ρουκετοπόλεμο -και οι οποίοι στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι ανήλικοι- παρασκευάζονται από υλικό γόμωσης που αποτελείται από νίτρο (νιτρική αμμωνία), θειάφι και κάρβουνο. Το υλικό στη συνέχεια τοποθετείται σε κυλινδρικά καλούπια φτιαγμένα από χαρτόνι, ώστε να πάρει τη μορφή φύσιγγας. Κατόπιν ταπώνεται η άνω πλευρά της χάρτινης φύσιγγας, ενώ στην κάτω πλευρά τοποθετείται το φιτίλι.

Μάλιστα έστειλαν και ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό και ζητούν να απαγορεύσει το έθιμο, καθώς θέτει σε κίνδυνο τις ζωές και τις περιουσίες τους.

«Κάθε χρόνο, δίχως τον παραμικρό έλεγχο από την Πολιτεία και τις αρμόδιες προς τούτο αστυνομικές αρχές, αλλά και χωρίς την παραμικρή κύρωση σε βάρος των συμμετεχόντων στην εν λόγω παράνομη δραστηριότητα, παρασκευάζονται και εκτοξεύονται δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες, οι οποίες υποτίθεται ότι στοχεύουν τον τρούλο και το καμπαναριό της απέναντι εκκλησίας. Την ίδια στιγμή όμως, στοχεύουν κυριολεκτικά τα σπίτια μας και τις περιουσίες μας, ενώ θέτουν σε προφανή κίνδυνο τις ζωές μας», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες της επιστολής.

Η απόφαση των ρουκετατζήδων

Η πρωτοφανής αστυνομοκρατία των τελευταίων ημερών στον Βροντάδο έφερε την ομόφωνη απόφαση των συνεργείων των ρουκετατζήδων να μην ρίξουν φέτος το Πάσχα ούτε μία ρουκέτα.

Όπως μεταδίδει το astraparis.gr, ύστερα από το πολεμικό κλίμα στον Βροντάδο, το ανθρωποκυνηγητό που εξεπέλυσε η αστυνομία στην περιοχή, χρησιμοποιώντας από περιπολικά, μέχρι drone και κυάλια νυκτερινής όρασης, ελέγχους σε επιβατικά αυτοκίνητα που κινούνταν στην περιοχή όλες τις προηγούμενες μέρες, τα συνεργεία των ρουκετατζήδων αποφάσισαν ομόφωνα, σήμερα Τετάρτη 12 Απριλίου 2023, να μην πραγματοποιήσουν το έθιμο ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

“Δεν είμαστε ούτε εγκληματίες, ούτε τίποτα να δεχόμαστε αυτόν τον πόλεμο και το κυνηγητό. Προσπαθούμε να κρατήσουμε όλα αυτά τα χρόνια, με χρόνο και έξοδα δικά μας ζωντανό ένα έθιμο πάνω στο οποίο στηρίζεται όλη η τουριστική καμπάνια του νησιού για το Πάσχα κι αντί για στήριξη έχουμε φέτος αυτό το ανεπανάληπτο ανθρωποκυνηγητό που έφτασε ακόμη και σε συλλήψεις. Αν δεν γίνει κάτι, να σταματήσει όλη αυτή η παράνοια, να γίνει κάτι γι’ αυτούς που έπιασαν, αποφασίσαμε να μην ρίξουμε ούτε μια ρουκέτα», δήλωσε στον astraparis.gr εκπρόσωπος των ρουκετατζήδων.

Σχετικά Άρθρα