Στουρνάρας: Έχουμε σχεδόν πάρει την επενδυτική βαθμίδα – Δεν ενδιαφέρομαι να γίνω πρωθυπουργός
Στο «Πρώτο Πρόγραμμα» μίλησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος αναφέρθηκε στην επενδυτική βαθμίδα λέγοντας «Οι αγορές το έχουν τιμολογήσει ήδη στις τιμές των ομολόγων, δηλαδή στα επιτόκια των ομολόγων. Αυτό δεν σημαίνει ότι αν την πάρουμε, δεν θα έχουμε πρόσθετα οφέλη. Θα διευρυνθεί πάρα πολύ η επενδυτική βάση, δηλαδή διάφορα ταμεία, funds τα οποία σήμερα στο καταστατικό τους έχουν ως περιορισμό να μην επενδύουν σε χώρες που δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα, εάν η Ελλάδα πάρει επενδυτική βαθμίδα αυτός ο περιορισμός θα αρθεί, άρα θα έχουμε νέα εισροή κεφαλαίων για επενδύσεις, για δάνεια. Άρα το όφελος θα είναι πολύ μεγάλο».
Όπως εξήγησε, το κίνητρο είναι τεράστιο στο να πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα λέγοντας πως απομένει πια ένα πολύ μικρό βήμα. «Χρειάζεται η επόμενη κυβέρνηση που θα εκλεγεί, οι προγραμματικές της δηλώσεις να είναι τέτοιες που θα ωθήσουν τους οίκους αξιολόγησης να δώσουν αυτή την παραπάνω επενδυτική βαθμίδα», εξήγησε.
«Ανήκουμε στην Ε.Ε., ανήκουμε στην Ευρωζώνη, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τηρούμε και εμείς τους κανόνες που τηρούν και οι υπόλοιπες χώρες. Τα κοινά νομίσματα απαιτούν πειθαρχία των συμμετεχόντων στο κοινό νόμισμα. Μου είναι αδιανόητο ότι η Ελλάδα δεν θα υπακούσει τους κανόνες που υπαγορεύει η συμμετοχή της στο κοινό νόμισμα στο ευρώ» προσέθεσε ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος αναφορικά με τους κινδύνους εκτροχιασμού σε περίπτωση που δεν υπάρξει κυβέρνηση με τα χαρακτηριστικά που ανέφερε ο ίδιος.
Εκτιμήσεις οικονομολόγων, όπως του κ. Ρουμπινί, που έκανε λόγο για έλευση «τέλειας καταιγίδας» στην παγκόσμια οικονομία, τις χαρακτήρισε υπερβολικές ο κ. Στουρνάρας. Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι πράγματι οι διεθνείς οίκοι προβλέπουν ότι τα επόμενα πέντε χρόνια, λόγω των κλυδωνισμών που έφεραν η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η γεωπολιτική ένταση Αμερικής – Κίνας, δεν θα είναι ανέμελα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα είναι καταιγίδα.
«Οι δημοσιονομικές αρχές, οι νομισματικές αρχές έχουμε μάθει από το παρελθόν και ξέρουμε πώς να παρέμβουμε όταν υπάρχει πρόβλημα» υπογράμμισε.
Άλλωστε οι πρόσφατες περιπτώσεις των τραπεζών στην Αμερική και στην Ευρώπη με την Credit Suisse, «ήταν σχετικά ένα μικρό επεισόδιο» σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, που δεν είχε καμία σχέση με αυτό που συνέβη το 2009 με τη Λίμαν Μπράδερς και με το πλήγμα που επέφερε.
«Από τότε μέχρι σήμερα οι τράπεζες απέκτησαν περίπου διπλάσια κεφάλαια, πολύ καλύτερες συνθήκες ρευστότητας, οι εποπτικές αρχές έγιναν πολύ σοφότερες. Έχουμε πολύ περισσότερα μέσα στη διάθεσή μας σήμερα. Όχι ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε και άλλα πράγματα. Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, θα πρέπει να προχωρήσουμε στην τραπεζική ένωση, σε ένα κοινό σύστημα αντιμετώπισης κρίσεων, όχι ότι δεν υπάρχει σήμερα, αλλά είναι ατελές. Επίσης ένα πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων, όχι ότι δεν υπάρχει σήμερα, αλλά είναι εθνικά συστήματα. Θέλουμε να πάμε σε ένα πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων. Άρα από την κρίση την τελευταία, τη μικρή αυτή κρίση αντλήσαμε μαθήματα και φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύντομα θα καταθέσει προτάσεις για να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση στην Ευρώπη. Ήταν ένα μικρό ατύχημα και όχι ένα δυστύχημα σαν κι αυτό που έγινε το 2009» ανέφερε σχετικά ο κ. Στουρνάρας, διαβεβαιώνοντας ότι οι καταθέσεις των πολιτών είναι εγγυημένες και ασφαλείς.
Οι μακροοικονομικές συνθήκες θα είναι δυσκολότερες για την επόμενη κυβέρνηση απ’ ό, τι από τη σημερινή, προειδοποίησε ο κ. Στουρνάρας διότι τα επιτόκια είναι υψηλότερα, θα υπάρξει ένα νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, «αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα είναι δύσκολες μέρες, θα είναι το περιβάλλον δυσκολότερο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι ημέρες μας θα είναι πιο δύσκολες».