• 29 Μαρτίου, 2024

ΠΟΥ: Η Κίνα κρατά το κλειδί για να μάθουμε την προέλευση του κοροναϊού

 ΠΟΥ: Η Κίνα κρατά το κλειδί για να μάθουμε την προέλευση του κοροναϊού

Την Πέμπτη (06.04.2023) ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) άσκησε πιέσεις στην Κίνα για να μοιραστεί τις πληροφορίες της σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού, ενώ έχουν περάσει περισσότερα από τρία χρόνια την εμφάνιση της Covid-19. 

«Χωρίς πλήρη πρόσβαση στις πληροφορίες που έχει η Κίνα, δεν μπορεί να πει κανείς το ένα ή το άλλο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς απαντώντας σε ερώτηση για την προέλευση του κορονοϊού. «Όλες οι υποθέσεις είναι στο τραπέζι. Αυτή είναι η θέση του ΠΟΥ και γι’ αυτό τον λόγο ζητάμε από την Κίνα είναι συνεργάσιμη σε αυτό» πρόσθεσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, μιλώντας για την Covid-19.

«Εάν το κάνουν αυτό, θα γνωρίζουμε τι συνέβη ή πώς ξεκίνησε», σημείωσε επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην κινεζική πόλη Γιουχάν τον Δεκέμβριο του 2019, με πολλούς να υποπτεύονται ότι εξαπλώθηκε σε αγορά ζώντων ζώων πριν επεκταθεί σε όλο τον κόσμο στοιχίζοντας τη ζωή σε σχεδόν 7 εκατ. ανθρώπους.

Τα στοιχεία από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας της COVID μεταφορτώθηκαν πρόσκαιρα από Κινέζους επιστήμονες σε διεθνή βάση δεδομένων τον περασμένο μήνα.

Περιελάμβαναν γενετικές αλληλουχίσεις που εντοπίστηκαν σε πάνω από 1.000 περιβαλλοντικά και ζωικά δείγματα που ελήφθησαν τον Ιανουάριο του 2020 στην αγορά θαλασσινών της Ουχάν, την τοποθεσία του πρώτου γνωστού ξεσπάσματος της COVID.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι DNA από διάφορα ζωικά είδη –μεταξύ των οποίων και σκυλιά ρακούν– βρέθηκε σε περιβαλλοντικά δείγματα που ήταν θετικά στον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την COVID, υποδηλώνοντας ότι ήταν «τα πιθανότερα μέσα μετάδοσης» της ασθένειας, σύμφωνα με ομάδα διεθνών ερευνητών. Ωστόσο, σε μελέτη που δεν έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους και που δημοσιεύθηκε από την επιστημονική έκδοση Nature αυτή την εβδομάδα, επιστήμονες του κινεζικού Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών αμφισβήτησαν τα ευρήματα της διεθνούς ομάδας. Δήλωσαν ότι τα δείγματα δεν προσφέρουν καμία απόδειξη ότι τα ζώα όντως μολύνθηκαν. Επίσης αυτά ελήφθησαν ένα μήνα μετά την πρώτη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο στην αγορά, άρα ακόμα κι αν ήταν θετικά στην Covid, τα ζώα μπορεί να είχαν κολλήσει τον ιό από τους ανθρώπους.

Η Μαρία Βαν Κέρκοβ, επικεφαλής της τεχνικής ομάδας του ΠΟΥ για την COVID-19, δήλωσε ότι οι πρόσφατες κινεζικές πληροφορίες δίνουν κάποια «στοιχεία» για την προέλευση αλλά όχι απαντήσεις. Είπε ότι ο ΠΟΥ συνεργάζεται με επιστήμονες για να βρει περισσότερα στοιχεία για τα πρώτα περιστατικά του 2019, όπως για το πού βρίσκονταν εκείνοι που μολύνθηκαν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ