• 28 Μαρτίου, 2024

ΕΕ: Η Ελλάδα και άλλες 14 χώρες υποστηρίζουν την προσφυγή της Κομισιόν κατά του ουγγρικού νόμου για τους ΛΟΑΤΚΙ+

 ΕΕ: Η Ελλάδα και άλλες 14 χώρες υποστηρίζουν την προσφυγή της Κομισιόν κατά του ουγγρικού νόμου για τους ΛΟΑΤΚΙ+

Δεκαπέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, υποστηρίζουν την προσφυγή που κατατέθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης της ΕΕ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον ενός ουγγρικού νόμου που θεωρείται μεροληπτικός έναντι της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, μετά την ανακοίνωση πως την προσφυγή προσυπέγραψαν η Γαλλία και η Γερμανία.

Σε μια σπάνια κίνηση, στην προσφυγή αυτή, η οποία υποστηρίζεται επίσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συμμετέχουν, εκτός από τη Γαλλία και τη Γερμανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Δανία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Σλοβενία, η Φινλανδία και η Ελλάδα, έγινε γνωστό από αυτά τα κράτη μέλη και από υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+.

«Αυτός ο ιστορικός συνασπισμός ευρωπαϊκών θεσμών και κρατών μελών στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα (στον Ούγγρο πρωθυπουργό) Βίκτορ Ορμπάν αναφορικά με την υπεράσπιση των θεμελιωδών αξιών μας της ισότητας, της συμπερίληψης και του κράτους δικαίου», χαιρέτισε σήμερα η βελγική μη κυβερνητική οργάνωση Forbidden Colours.

«Δεκαπέντε κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -ο θεσμός του ευρωπαϊκού Λαού- παίρνουν ξεκάθαρα θέση με το μέρος της ελευθερίας», δήλωσε ο Γάλλος ευρωβουλευτής Πιέρ Καρλεσκίντ (Renew Europe, κεντρώοι και φιλελεύθεροι), ο οποίος είναι ο αντιπρόεδρος της διακοινοβουλευτικής ομάδας ΛΟΑΤΚΙ+ στο κοινοβούλιο.

Η Βουδαπέστη από την πλευρά της επέκρινε χθες, Πέμπτη, την απόφαση της Φινλανδίας να συμμετάσχει σ’ αυτή τη διαδικασία, η οποία άρχισε λίγο αφού το ουγγρικό κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως για την ένταξη αυτής της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Η Ουγγαρία δεν έχει αντιθέτως επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας.

«Οι Φινλανδοί φίλοι μας έχουν ακόμα πολλά να μάθουν σε ό,τι αφορά την ευθυδικία. Να ζητιανεύεις μέχρι να πετύχεις κάτι και αμέσως μετά να γυρνάς την πλάτη δεν είναι μια αξιοπρεπής συμπεριφορά», σχολίασε ο Ούγγρος υφυπουργός Εξωτερικών Τάμας Μέντσερ μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό M1.

Η Ουγγαρία υιοθέτησε τον Ιούνιο 2021 ένα νόμο που απαγορεύει «την παρουσίαση ή την προώθηση» της ομοφυλοφιλίας και της αλλαγής φύλου σε ανηλίκους, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις, ιδιαίτερα από την πλευρά ευρωπαίων ηγετών.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε μιλήσει για «ντροπή» και το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ άρχισε διαδικασία επί παραβάσει σε βάρος της Ουγγαρίας, η οποία οδήγησε σε προσφυγή το Δεκέμβριο του 2022 στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κομισιόν εκτιμά πως αυτός ο ουγγρικός νόμος παραβιάζει το άρθρο 2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά ιδιαίτερα το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την αποφυγή διακρίσεων, καθώς και το χάρτη της ΕΕ για τα θεμελιώδη δικαιώματα και επίσης τις κατευθυντήριες οδηγίες για το ηλεκτρονικό εμπόριο, για τις υπηρεσίες μέσα στην εσωτερική αγορά, για τις υπηρεσίες των οπτικοακουστικών μέσων.

Μετά την απόφασή του να συμμετάσχει στη διαδικασία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή κάποιο κράτος μέλος μπορεί να καταθέσει επιχειρήματα υπέρ της προσφυγής.