Ανάλυση/ Ο κίνδυνος της χαμένης δεκαετίας- Η διεθνής καταιγίδα στην οικονομία και οι επιπτώσεις στην (μετεκλογική) Ελλάδα
Τα νέα από έξω δεν είναι καλά, η παγκόσμια οικονομία μπαίνει σε μια πολύ δύσκολη 5ετία λέει το ΔΝΤ, ο κίνδυνος μιας χαμένης 10ετίας είναι υπαρκτός λέει η Παγκόσμια Τράπεζα, σύμφωνα με μία σύνοψη των εξαιρετικά ανησυχητικών προβλέψεων που κάνει το KREPORT.
Στα καθ΄ ημάς μπορεί κάποιοι να επιχειρούν να σύρουν την προεκλογική αντιπαράθεση στην τοξικότητα, όμως όποια κυβέρνηση προκύψει από την πρώτη, δεύτερη, ή και τρίτη (;) εκλογική αναμέτρηση, είτε είναι αυτοδύναμη είτε συνεργασίας, θα έχει να αντιμετωπίσει μία διεθνή αναταραχή με πολύ σοβαρές επιπτώσεις και στην ελληνική οικονομία. Ακόμα κι αν ισχύει αυτό που διατείνονται αρκετοί, ότι η δική μας οικονομία είναι επαρκώς προστατευμένη λόγω του ρυθμισμένου χρέους (μέχρι το 2030-32), η επίδραση στην κατάσταση των νοικοκυριών, η ακρίβεια, η αισχροκέρδεια, τα κόκκινα δάνεια, η συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης και, εν τέλει, το ίδιο το οικονομικό μας μοντέλο, είναι βέβαιο πως θα μας εκθέσει σε μεγάλους κινδύνους. Και επ΄ αυτού δεν γίνεται η αναγκαία συζήτηση μεταξύ των κομμάτων, ο κόσμος δεν είναι επαρκώς ενημερωμένος, και, επίσης, δεν επισημαίνεται πως οι όποιες λύσεις πρέπει να τυγχάνουν ευρείας πολιτικής αποδοχής και να στοχεύουν στην προστασία των πολλών και των ευάλωτων.
Οι εκτιμήσεις της διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, έχουν γίνει κεντρικό θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης: Προβλέπουμε μεγέθυνση μόνο 3% την προσεχή 5ετία,την πιο αδύναμη εδώ και τριάντα χρόνια, μικρότερη από το 3,8% που ήταν ο μέσος όρος στις 5ετίες της προηγούμενης 20ετίας -είπε στην Ουάσιγκτον.
Ειδικά φέτος, η μεγέθυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι μικρότερη από 3%, η μισή από αυτήν θα έρθει από την Ινδία και την Κίνα, το 90% των ανεπτυγμένων οικονομιών θα έχει μείωση ρυθμών μεγέθυνσης, η ζήτηση για τις εξαγωγές των φτωχότερων χωρών θα μειωθεί και θα διευρυνθούν η φτώχεια και η πείνα σε αυτές. Η πανδημία και ο πόλεμος πάνε τα πράγματα πολύ πίσω, λέει η Παγκόσμια Τράπεζα.
Εφόσον οι πιέσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα παραμείνουν περιορισμένες στην Ελβετία και στις ΗΠΑ, οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια για να αναχαιτίσουν τον πληθωρισμό. Η Γκεοργκίεβα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η χρηματοπιστωτική αστάθεια να επεκταθεί. Αν συμβεί αυτό, η κατάσταση περιπλέκεται και θα χρειαστεί «επαγρύπνηση και ευελιξία όσο ποτέ άλλοτε»
Συνοπτικά η ανάλυση του Politico (από το KREPORT)
Ο κίνδυνος της «χαμένης δεκαετίας» της παγκόσμιας οικονομίας είναι πλέον ορατός. Οι πολλαπλές κρίσεις από την πανδημία μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουν μεγαλώσει την λίστα των οικονομικών αβεβαιοτήτων, οι οποίες αναμένεται να συζητηθούν στις συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, την ερχόμενη εβδομάδα.
Διαφαινόμενες απειλές όπως υπογραμμίζει το Politico, ο υψηλός πληθωρισμός, τα αυξανόμενα επιτόκια, το εύθραυστο τραπεζικό σύστημα και η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην Κίνα.
Όμως η άνοδος των επιτοκίων από τα πλούσια κράτη για την τιθάσευση του πληθωρισμού δημιουργεί συντριπτικά χρέη στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η οικονομία βρίσκεται όμως και στη δίνη της αντιπαράθεσης της Κίνας με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για το διεθνές εμπόριο. Αλλά και ο γεωπολιτικός ρόλος της Ρωσίας, διχάζει έντονα τις κυβερνήσεις. «Το σκηνικό είναι χαοτικό», λέει ο Ντάγκλας Ρέντικερ, πρώην εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΔΝΤ. Μόλις τον περασμένο μήνα, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιούσε ότι «μία χαμένη δεκαετία για την οικονομία θα μπορούσε να μειώσει την δυναμική για την καταπολέμηση της φτώχειας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής». «Δεν υπάρχει πραγματική κινητήριος δύναμη ανάπτυξης», σημειώνει η Λιλιάνα Ρόχας-Σουάρεζ , ανώτερη υπάλληλος στο Κέντρο Παγκόσμιας Ανάπτυξης.
ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση: Είναι ενδεικτικό ότι η αμερικανική οικονομία αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 0,4% και κατά 1,2% το 2024. Ακόμη πιο αβέβαιες είναι οι προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη, λόγω των αναταράξεων στον τραπεζικό κλάδο. Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση τον χειμώνα ήταν καλύτερη του αναμενόμενου, οι ανοδικοί δείκτες του πληθωρισμού και η επικείμενη σύσφιξη στην προσφορά χρήματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκαλούν ανησυχία. Στην Ε.Ε. αναμένεται οικονομική στασιμότητα με ρυθμό ανάπτυξης κάτω από το 1%, μετά το 3,5% της περασμένης χρόνιας – ποσοστό υψηλότερο από τα αντίστοιχα στις ΗΠΑ και στην Κίνα.
Κίνα: Το Πεκίνο το οποίο βρίσκεται σε διαρκή σύγκρουση με τις ΗΠΑ για το εμπόριο και την τεχνολογία, αποτελεί ρυθμιστικό παράγοντα με μείζον ερώτημα αν η Κίνα ως μεγάλος δανειστής, θα πρέπει να συναποφασίζει για τη διακυβέρνηση διεθνών οργανισμών, καθώς και για το αν θα πρέπει να βοηθήσει στις προσπάθειες ελάφρυνσης τους χρέους στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Διπλή προειδοποίηση: Το ΔΝΤ διαμηνύει ότι ο κόσμος θα μπορούσε να χάσει τρισεκατομμύρια δολάρια μελλοντικής οικονομικής παραγωγής εάν χωρίζεται σε ανταγωνιστικά γεωπολιτικά στρατόπεδα. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο απερχόμενος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας, ο οποίος επισημαίνει ότι η παγκόσμια οικονομία υποφέρει από στασιμοπληθωρισμό, δηλαδή από χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, με επίμονο πληθωρισμό των τιμών.