• 28 Μαρτίου, 2024

Το ράλι τιμών διώχνει τους Ελληνες αγοραστές ακινήτων

 Το ράλι τιμών διώχνει τους Ελληνες αγοραστές ακινήτων

Μετά το «ράλι» τιμών της τελευταίας διετίας (2021-2022), οι περιοχές όπου η ζήτηση προέρχεται κυρίως από Ελληνες ενδιαφερόμενους αγοραστές, έχουν ξεκινήσει να καταγράφουν απώλειες, καθώς περιορίζεται ο αριθμός εκείνων που έχουν την οικονομική δυνατότητα, ή ακόμα και επιθυμία να προβούν σε σημαντικές αγορές, εν μέσω κλίματος αβεβαιότητας και υψηλών επιτοκίων, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα από τη σχετική ετήσια έρευνα του Παρατηρητηρίου Αγοράς Κατοικιών της Topo GES IKE, μέλος του δικτύου μεσιτικών γραφείων της RE/MAX και με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από το μητρώο αξιών μεταβιβάσεων ακινήτων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων κατά το 2022.

Ειδικότερα, στα βόρεια προάστια καταγράφεται πτώση του αριθμού αγοραπωλησιών κατά 8% σε σχέση με το 2021, στην Ανατολική Αττική κατά 15% και στα δυτικά προάστια κατά 6%. Μείωση των αγοραπωλησιών κατά 12% σημειώνεται και στον Πειραιά, ενώ 3% υποχώρησαν οι πωλήσεις κατοικιών στα προάστια του Πειραιά. Κοινή συνισταμένη των περιοχών αυτών είναι οι μεγάλες αυξήσεις των τιμών που δηλώθηκαν στα αντίστοιχα συμβόλαια αγοραπωλησίας, όπως επίσης και το γεγονός ότι το αγοραστικό κοινό αφορά κυρίως Ελληνες.