FT: Έγγραφο “φωτιά” από Βερολίνο – Κανόνες θηλιά για χρέος, αυστηρή πειθαρχία, περιορισμό του ρόλου της Κομισιόν

 FT: Έγγραφο “φωτιά” από Βερολίνο – Κανόνες θηλιά για χρέος, αυστηρή πειθαρχία, περιορισμό του ρόλου της Κομισιόν

Προ των πυλών είναι η ριζική αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της Ένωσης (πιθανώς το ερχόμενο Φθινόπωρο) και το Βερολίνο όπως όλα δείχνουν είναι έτοιμο να απαιτήσει αυστηρότερους κανόνες μείωσης του χρέους για τις χώρες με υψηλό χρέος και αυστηρότερους περιορισμούς στον ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά τις συμφωνίες για δημοσιονομικά σχέδια με τις χώρες της ΕΕ.

Σε ένα έγγραφο που αποκαλύπτουν οι Financial Times, το Βερολίνο απαίτησε οι αναλογίες χρέους προς ΑΕΠ των υπερχρεωμένων χωρών να μειώνονται κατά 1 ποσοστιαία μονάδα ετησίως. Για χώρες με λιγότερο βαριά χρέη, η ελάχιστη απαίτηση θα μπορούσε να είναι 0,5 ποσοστιαία μονάδα ετησίως.

  • Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, τα κράτη-μέλη των οποίων το χρέος ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ πρέπει να σχεδιάζουν μια μείωση κατά το 1/20 τον χρόνο αυτού του βάρους.

Η Γερμανία τροφοδοτεί μία συζήτηση σχετικά με την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων του μπλοκ. Επιδιώκει να θέσει όρια στην πρόταση της ίδιας της Επιτροπής να συνάψει ειδικές συμφωνίες με μεμονωμένα κράτη-μέλη κατά τον καθορισμό της πορείας και του ρυθμού επαναφοράς της δημόσιας χρηματοδότησής τους σε ευθυγράμμιση με τους κανόνες.

  • Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (φωτό) εμφανίζεται προβληματισμένος για το αν Κομισιόν πρεέπει να επεξεργαστεί και να επιβλέπει αυτά τα διμερή σχέδια.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει ιστορικά δυσπιστία για τον ρόλο της Επιτροπής στην επιβολή των δημοσιονομικών κανόνων, δεδομένης της επιείκειας που έχει δείξει στο παρελθόν στα δημοσιονομικά ελλείμματα και τις προσπάθειες μείωσης του χρέους χωρών όπως η Γαλλία – ακόμη και η Γερμανία.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη διακριτική ευχέρεια της Επιτροπής κατά τη συμφωνία αυτών των σχεδίων, το Βερολίνο υποστηρίζει «κοινά ποσοτικά κριτήρια αναφοράς και διασφαλίσεις, τα οποία είναι απαραίτητα για ένα μεταρρυθμισμένο δημοσιονομικό πλαίσιο». Η Γερμανία παρουσιάζει επίσης επιπλέον τρόπους περιορισμού της αύξησης των δημοσίων δαπανών μεταξύ των χωρών με υψηλό χρέος.

Σε μια προσπάθεια να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις για προστασία των δαπανών για βασικές πράσινες και ψηφιακές προτεραιότητες, η Γερμανία προτείνει αλλαγές για να διασφαλιστεί ότι οι δαπάνες που σχετίζονται με προγράμματα της ΕΕ, όπως το σχέδιο ανάκαμψης μετά την Covid, θα έχουν ευνοϊκή μεταχείριση. Ωστόσο, πιθανότατα θα συναντήσει αντίσταση από τα κράτη-μέλη με βαριά φορτία δημόσιου χρέους που αναζητούν ειδικά σχέδια μείωσης του χρέους τα οποία αφήνουν πολλά περιθώρια για δημόσιες επενδύσεις.

Η συζήτηση σχετικά με τη μορφή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ – σχεδιασμένο για την επιβολή δημοσιονομικής πειθαρχίας στα κράτη μέλη – επαναλαμβάνεται σταδιακά μετά την αναστολή του κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι υπουργοί Οικονομικών τον περασμένο μήνα συμφώνησαν ότι η νέα νομοθεσία θα πρέπει να προωθηθεί φέτος, καθώς επιδιώκουν να διευθετήσουν ένα βελτιωμένο πλαίσιο πριν οι κανόνες τεθούν ξανά σε ισχύ το 2024.

Η ΕΕ επιδιώκει να απλοποιήσει ένα εγχειρίδιο δημοσιονομικών κανόνων που για χρόνια υποφέρει από αποσπασματική επιβολή, ενώ δεν παρέχει επαρκή κίνητρα για κρίσιμες δημόσιες επενδύσεις.

Σχετικά Άρθρα