Πρόστιμο-μαμούθ 12,7 εκατ. λιρών στο TikTok για παράβαση της προστασίας δεδομένων ανηλίκων

 Πρόστιμο-μαμούθ 12,7 εκατ. λιρών στο TikTok για παράβαση της προστασίας δεδομένων ανηλίκων

Πρόστιμο ύψους 12,7 εκατομμυρίων λιρών επιβλήθηκε στη γνωστή πλατφόρμα TikTok, για μια σειρά παραβιάσεων της νομοθεσίας για την προστασία δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της παράλειψης να χρησιμοποιήσει νόμιμα τα προσωπικά δεδομένα παιδιών, δήλωσε το Γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών (ICO).

Το ICO είπε ότι περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά κάτω των 13 ετών χρησιμοποιούσαν το TikTok το 2020, παρά το γεγονός ότι οι όροι χρήσης του δεν το επιτρέπουν, αναφέρει η Daily Mail.

Πρόσθεσε δε ότι τα προσωπικά δεδομένα που ανήκαν σε αυτά τα παιδιά χρησιμοποιήθηκαν χωρίς τη γονική συναίνεση και ότι η εταιρεία δεν έκανε αρκετά για να ελέγξει ποιος χρησιμοποιεί την εφαρμογή κοινωνικών μέσων και να λάβει αρκετά μέτρα για να αφαιρέσει τα ανήλικα παιδιά που ήταν χρήστες.

Η εταιρεία από την πλευρά της διαφωνεί με την απόφαση του ICO. Όμως, τον Σεπτέμβριο, το ICO εξέδωσε στο TikTok μια «ειδοποίηση πρόθεσης», επί της ουσίας δηλαδή έναν προάγγελο για την επιβολή πιθανού προστίμου.

Το ICO υπολογίζει ότι το TikTok επέτρεψε σε έως και 1,4 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 13 ετών στη Βρετανία να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα του το 2020, παρά τους κανόνες του, βάσει των οποίων δεν επιτρέπεται σε παιδιά αυτής της ηλικίας να δημιουργήσουν λογαριασμό.

Σχετικά Άρθρα