• 29 Μαρτίου, 2024

Πατέρας Αντώνιος: Τι απάντα με υπόμνημα 110 σελίδων στις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση – Το νέο σπίτι

 Πατέρας Αντώνιος: Τι απάντα με υπόμνημα 110 σελίδων στις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση – Το νέο σπίτι

Τις δικές του απαντήσεις στις καταγγελίες σε βάρος του περί ασέλγειας και σεξουαλικής κακοποίησης δύο αγοριών έδωσε ο πατέρας Αντώνιος σε ένα υπόμνημα 110 σελίδων, το οποίο παρουσίασε αποκλειστικά η εκπομπή “Tlive”.

Στο πολυσέλιδο σημείωμα παροχής εξηγήσεων ο ιδρυτής της Κιβωτού του Κόσμου, ξεκινά, απαντώντας στις καταγγελίες του 19χρονου πρώην τρόφιμου της δομής, η κατάθεση του οποίου άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.

Υπενθυμίζεται ότι ο 19χρονος κατήγγειλε τον πατέρα Αντώνιο για εξευτελιστική συμπεριφορά, σεξουαλική παρενόχληση και ασέλγεια σε βάρος του από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2022.

«Ποιος θύτης άραγε απομακρύνει το θύμα από τη σφαίρα την άμεσης επιρροής του;»

«Κατηγορούμαι για τη διάπραξη ειδεχθών αδικημάτων σεξουαλικής φύσεως σε βάρος ανηλίκων με αφορμή, κατ’ αρχάς τις δύο καταθέσεις του ενηλίκου σήμερα. Φέρομαι να ξεκινώ να τον παρενοχλώ σε ηλικία 17 ετών, παρά το γεγονός ότι φιλοξενείται στην Κιβωτό από την ηλικία των 6 ετών και αφού η μητέρα του είχε αναλάβει ήδη την επιμέλειά του. Μολονότι, περιγράφομαι ως δήθεν «παιδόφιλος», που επιχειρώ να κακοποιήσω με κάθε ευκαιρία τον καταγγέλλοντα, ο ίδιος φροντίζω τη μεταφορά του στον Βόλο και την Καλαμάτα. Ποιος θύτης άραγε απομακρύνει το θύμα από τη σφαίρα την άμεσης επιρροής του;» αναφέρει στο υπόμνημά του ο πατέρας Αντώνιος.

Ο πατέρας Αντώνιος απαντά και στους ισχυρισμούς του 19χρονου ότι δεν μίλησε νωρίτερα καθώς φοβόταν για τη διακοπή της παροχής βοήθειας από την Κιβωτό προς τη μητέρα του: «Ο καταγγέλλων φέρεται να εκβιάζεται από εμένα, αναφορικά με τη συνέχιση της οικονομικής βοήθειας προς τη μητέρα του, η οποία φιλοξενούνταν σε σπίτι της Κιβωτού. Ωστόσο, παρόλο που ο ίδιος έχει αποχωρήσει από την Κιβωτό ήδη από τον Ιανουάριο του 2022 και η πρώτη κατάθεσή του δίνεται το Νοέμβριο του 2022, τίποτα δεν έχει αλλάξει όσον αφορά στο status της μητέρας του και την παροχή βοήθειας προς το πρόσωπό της μέχρι την κατάθεσή του οπότε και εξαφανίστηκε η μητέρα του με δική της απόφαση».

Στη συνέχεια ο πατέρας Αντώνιος υποστηρίζει πως ο 19χρονος που ήταν ένα παιδί με δυσλειτουργίες αποφάσισε να συγκρουστεί μαζί του μετά την εμπλοκή του στη κλοπή του χρηματοκιβωτίου στη δομή του Βόλου ενώ υπογραμμίζει ότι μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021 εκθείαζε δημόσια το έργο της Κιβωτού.

«Πότε άραγε λέει την αλήθεια; Ή μήπως εκβιάστηκε και πάλι ο καταγγέλλων να εμφανιστεί τηλεοπτικά; Ο καταγγέλλων ψεύδεται. Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται ότι η μητέρα του καταγγέλλοντος ασκούσε από τον Δεκέμβριο του 2018 τη γονική μέριμνα και η παρακολούθηση του όποιου προγράμματος της δομής τελούσε υπό την έγκρισή της. Κανείς δεν μπορούσε τον εξαναγκάσει να μείνει στη Δομή. Το παρόν κατηγορητήριο δομείται μόνο στις δύο καταθέσεις του. Οι υπόλοιποι μάρτυρες – καταγγέλλοντες αντλούν πληροφόρηση από τον ίδιο».

«Μυθοπλασία η ασέλγεια στη Χίο»

Ως μυθοπλασία χαρακτηρίζει ο πατήρ Αντώνιος το περιγραφόμενο από τον 19χρονο περιστατικό ασέλγειας σε βάρος του, στη Χίο, τονίζοντας πως ο νεαρός πρώην τρόφιμος δίνει διαφορετικές εκδοχές στις δύο καταθέσεις του.

«Στην κατάθεσή του στις 16 Νοεμβρίου 2022 ο 19χρονος αναφέρει πως “ο μάγειρας μια φορά που μπήκε στο δωμάτιο του πατρός να αφήσει το φαγητό του, πρόλαβε και είδε για δευτερόλεπτα τον πατέρα που με παρενοχλούσε. Δεν ξέρω τι ακριβώς είδε, δεν το συζητήσαμε γιατί ντρεπόμουν”. Στην κατάθεσή του, ωστόσο, τον Δεκέμβριο, περιγράφει με λεπτομέρειες τα όσα φέρεται να είδε ο μάγειρας την ώρα που έφερνε το πρωινό» υποστηρίζει ο ιδρυτής της Κιβωτού του Κόσμου.

Ο 14χρονος καθοδηγήθηκε από τον 19χρονο

Αναφορικά με τις καταγγελίες του 14χρονου, ο οποίος επίσης, κατέθεσε δύο φορές, ο πατήρ Αντώνιος υποστηρίζει πως στην αρχική του κατάθεση δεν ανέφερε κάποιο περιστατικό κακοποίησης σε βάρος του.

«Στο πλαίσιο της 2ης κατάθεσής του, προσέρχεται (στην πραγματικότητα μετακινήθηκε βιαίως από το Βόλο στην Αθήνα συνοδευόμενος από πρόσωπα άσχετα από τη δομή), εκ νέου για κατάθεση. Σκοπός είναι να πει αυτά τα οποία υποτίθεται ότι του έκανα. Συνοδεύεται όχι από κάποιον παιδαγωγό ή υπεύθυνο της δομής, αλλά από καθηγήτρια δικαστικής ψυχολογίας και τον έμπιστο φίλο του, τον 19χρονο καταγγέλλοντα. Δέχεται καταιγισμό καθοδηγητικών ερωτήσεων. Η περιγραφή των υποτιθέμενων περιστατικών κακοποίησης ακολουθούν τις αντίστοιχες περιγραφές του 19χρονου» λέει χαρακτηριστικά ο πατέρας Αντώνιος.

«Η συμπεριφορά του δεν παραπέμπει σε ανήλικο παιδί που έχει κακοποιηθεί αλλά σε ανήλικο καθοδηγούμενο να καταθέσει όσα έχει ήδη ισχυριστεί ο “έμπιστος 19χρονος φίλος του”. Ο 14χρονος δεν αναφέρει κάτι περί σπα και μασάζ μαζί μου σε ξενοδοχείο των Ιωαννίνων όπως καταθέτει παιδαγωγός της δομής ότι του εκμυστηρεύτηκε. Και σε αυτή την περίπτωση φέρομαι να αποφάσισα να εκδηλώσω συμπεριφορά “παιδόφιλου” για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2022 και μάλιστα σε βάρος ενός παιδιού που έκανε στενή παρέα με τον γιο μου» υποστηρίζει ο πατέρας Αντώνιος.

Η κατάθεση του δεύτερου καταγγέλλοντα – «Του έλεγε να καθίσει στο κρεβάτι του και να κοιμηθούν μαζί»

Η εκπομπή «Tlive» παρουσίασε για πρώτη φορά, στοιχεία από την κατάθεση του δεύτερου καταγγέλλοντα.

«Ο ίδιος φέρεται να είπε πως είναι φίλος με τον έναν γιο του ιερέα με τον οποίο έκανε πολύ παρέα. Έτσι έκανε παρέα και με τον πατέρα Αντώνιο και ξεκίνησε να τον βάζει στο δωμάτιό του. Του ζητούσε να του βγάλει τα παπούτσια, το μπουφάν, το ράσο και μετά να τα ξαναβάλει. Μετά από 1-2 βδομάδες του έλεγε να καθίσει στο κρεβάτι του και να κοιμηθούν μαζί. Του έλεγε να του κάνει μασάζ και του χάιδευε την πλάτη και μετά κάτω από τα ρούχα… Στην αρχή γίνονταν μία- δύο φορές και μετά το έκανε καθημερινά».

Το νέο σπίτι του Πατέρα Αντώνιου

Ο πάτερ Αντώνιος και η πρεσβυτέρα βρήκαν νέο σπίτι στο Κρυονέρι, καθώς πριν λίγους μήνες, μετά τις σοβαρές καταγγελίες για την Κιβωτό του Κόσμου – για κακοποιήσεις και ασέλγειες αλλά και για τα οικονομικά της Δομής – αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το διαμέρισμα στο οποίο έμεναν στο κτήριο της δομής της «Κιβωτού».

Το ζευγάρι προσπαθεί να κρατά χαμηλούς τόνους το τελευταίο διάστημα και γι’ αυτόν τον λόγο ούτε οι γείτονές τους γνώριζαν ποιοι μένουν στο διπλανό σπίτι.