Μαξίμου: Γιατί αποφασίστηκε αλλαγή στρατηγικής με την πρώτη και δεύτερη κάλπη

 Μαξίμου: Γιατί αποφασίστηκε αλλαγή στρατηγικής με την πρώτη και δεύτερη κάλπη

Αλλάζει τη ρητορική της η κυβέρνηση για την πρώτη και την δεύτερη κάλπη υπο την απειλή της αποχής των ψηφοφόρων αλλά και της τιμωρητικής ψήφου των πολιτών. 

Το αρχικό αφήγημα της κυβέρνηση ήταν πως σίγουρα θα απαιτηθούν δύο εκλογικές αναμετρήσεις εφόσον με τον νόμο της απλής αναλογικής δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση απο την πρώτη Κυριακή και πως “η πρώτη κάλπη θα δείξει ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα, – δηλαδή ποιο κόμμα- , και η δεύτερη κάλπη θα δείξει πως θα κυβερνηθεί η χώρα, δηλαδή αυτοδυναμία ή κυβέρνηση συνεργασίας”.

Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια αλλαγή στην ρητορική για τη διπλή εκλογική αναμέτρηση με σαφή αναφορά μόνο στην πρώτη κάλπη. “Η κάλπη της 21ης Μαΐου είναι η κρίσιμη κάλπη, στην οποία οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν για κόμμα, να ψηφίσουν για πρωθυπουργό, αλλά και για πρόταση διακυβέρνησης”, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός απο τον Έβρο, προχθές. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανάγκη για αλλαγή της ρητορικής σχετικά με το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών προέκυψε ύστερα απο τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων που έχει στην διάθεση του το Μέγαρο Μαξίμου, και στα οποία εντοπίζονται ανυσυχητικά ποσοστά σχετικά με την αποχή των ψηφοφόρων και με την λεγόμενη “τιμωρητική” ψήφο ή ψήφο αντίδρασης. Αναμφισβήτητα, αυτό το δημοσκοπικό σκηνικό διαμορφώθηκε μετά την τραγωδία των Τεμπών όπου ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων μετακινήθηκε στη “γκρίζα ζώνη” των αναποφάσιστων και των μικρότερων κομμάτων.

  • Παράλληλα όμως, στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν πως η δημόσια παραδοχή μετά βεβαιότητας πως θα χρειαστούν δύο εκλογικές αναμετρήσεις εξέπεμψε το μήνυμα στους ψηφοφόρους πως η πρώτη κάλπη είναι “χαλαρή” και η δεύτερη κάλπη είναι η κρίσιμη, αυτή δηλαδή που θα υπάρχει το ουσιαστικό διακύβευμα των εκλογών.

Για αυτό το λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Πέμπτη έσπευσε να αποσαφηνίσει το τοπίο λέγοντας πως “ακούμε πολλά, πρώτη, δεύτερη κάλπη, αυτή τη στιγμή υπάρχει μία κάλπη για μας: Είναι η κάλπη της 21ης Μαΐου. Ισχυρή Νέα Δημοκρατία σε αυτή την κάλπη θα καθορίσει, ποιος θα κυβερνήσει την επόμενη τετραετία, ποιο κόμμα και ποιον τελικά οι πολίτες θέλουν για Πρωθυπουργό”.

  • Άλλωστε ο στρατηγικός σχεδιασμός της ΝΔ για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας στην δεύτερη κάλπη περνάει μέσα απο την πρώτη κάλπη. Συνάμα, η ανακοίνωση των εκλογών απο τον πρωθυπουργό για την 21η Μαίου αύξησε την συσπείρωση όλων των κομμάτων και της ΝΔ.

Ταυτόχρονα, η ΝΔ σύμφωνα με την χθεσινή δημοσκόπηση της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» δείχνει να έχει «μαζέψει» σχεδόν την μισή φθορά που υπέστει απο την τραγωδία των Τεμπών και απομένουν ακόμα επτά εβδομάδες για να μπορέσει να μαζέψει την άλλη μισή διαφθορά και να πλησιάσει το πολυπόθητο 33%.