• 28 Μαρτίου, 2024

Ενισχύονται οι ένοπλες δυνάμεις – Αίτημα στις ΗΠΑ για 35 ελικόπτερα Black Hawk

 Ενισχύονται οι ένοπλες δυνάμεις – Αίτημα στις ΗΠΑ για 35 ελικόπτερα Black Hawk

Ενισχύονται οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις με την παραγγελία νέων στρατιωτικών ελικοπτέρων από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, η εξοπλιστική ενίσχυση της χώρας, με την απόκτηση υπερσύγχρονων όπλων και μέσων συνεχίζεται.

Η Ελλάδα έστειλε αίτημα στις ΗΠΑ για την προμήθεια 24+11 στρατιωτικών ελικοπτέρων τύπου Black Hawk στην πιο σύγχρονη έκδοσή τους. Το πρόγραμμα θα έχει κόστος 1 δις. 150 εκατομμύρια ευρώ. Τα 20 από τα ελικόπτερα προορίζονται για την Αεροπορία Στρατού και τα 4 για τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, όπου θα έχουν και διαμόρφωση για ειδικές επιχειρήσεις.

Χαμηλότερο κόστος και πιο άμεση παραλαβή

Σκοπός του ΓΕΕΘΑ και του επιτελείου στρατού είναι να αντικατασταθούν τα παλαιότερα ελικόπτερα «Χιούι» τα οποία μετρούν πάνω από 40 χρόνια ζωής. Έτσι, επισπεύθηκαν οι διαδικασίες ώστε η Ελλάδα να μπει στο πρόγραμμα της γραμμής παραγωγής του αμερικανικού στρατού, ώστε η χώρα να επωφεληθεί από το μικρότερο κόστος αλλά και να παραλάβει πιο γρήγορα.

Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο αργότερα να μπει στο πρόγραμμα και η Πολεμική Αεροπορία, με 14 ελικόπτερα τέτοιου τύπου, ώστε να αντικατασταθούν και τα παλαιότερα SUPER PUMA, ώστε πάλι να επωφεληθεί η χώρα από το χαμηλό κόστος.