Μεσόγειος: Το πλοίο Ocean Viking διέσωσε 92 μετανάστες – Εξαντλημένοι και με τραύματα οι περισσότεροι

 Μεσόγειος: Το πλοίο Ocean Viking διέσωσε 92 μετανάστες – Εξαντλημένοι και με τραύματα οι περισσότεροι

Το Ocean Viking, το πλοίο-ασθενοφόρο που μισθώνει η SOS Méditerranée, διέσωσε χθες Σάββατο το απόγευμα 92 μετανάστες που διέτρεχαν κίνδυνο, βρίσκονταν πάνω σε φουσκωτή βάρκα που ήταν «παραφορτωμένη» κι είχε αρχίσει να «ξεφουσκώνει», στα ανοικτά της Λιβύης, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Μασσαλία (νότια Γαλλία).

Ανάμεσα στους ανθρώπους που διασώθηκαν ήταν «εννέα γυναίκες και περίπου 40 ασυνόδευτοι ανήλικοι», πρόσθεσε η ΜΚΟ μέσω Twitter.

Οι επιζήσαντες, στην πλειονότητά τους «εξαντλημένοι», είχαν σε κάποιες περιπτώσεις «χημικά εγκαύματα από καύσιμα» και «τραύματα», διευκρίνισε. Τους προσέφεραν φροντίδες μέλη της SOS Méditerranée και ομάδα του Ερυθρού Σταυρού.

https://twitter.com/seawatch_intl/status/1639695334057050114

Ορισμένοι, που ήταν υπερβολικά αδύναμοι, χρειάστηκε να μεταφερθούν με φορείο και το πλήρωμα του πλοίου τους τύλιξε με κουβέρτες για να τους ζεστάνει.

Η οργάνωση βοήθειας και περίθαλψης γνωστοποίησε αργότερα χθες το απόγευμα πως οι ιταλικές αρχές της υπέδειξαν το Σαλέρνο (δυτικά) ως «ασφαλές λιμάνι για την αποβίβαση». Ο λιμένας αυτός απέχει 450 ναυτικά μίλια (833 χιλιόμετρα) από το σημείο όπου βρίσκεται το Ocean Viking.

«Οι μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για επιδείνωση, φοβόμαστε ότι το παρατεταμένο ταξίδι θα βλάψει τους διασωθέντες που βρίσκονται ήδη σε ευάλωτη κατάσταση», υπογράμμισε η ΜΚΟ.

https://twitter.com/SOSMedFrance/status/1642227448828796928

Στις αρχές του Ιανουαρίου, διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο κατήγγειλαν πως η ιταλική κυβέρνηση της άκρας δεξιάς κάνει συστηματική προσπάθεια να παρεμβάλλονται προσκόμματα στην προσφορά «βοήθειας σε ανθρώπους που κινδυνεύουν» στη θάλασσα, στο πλαίσιο της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της.

Επισήμαναν ιδίως τις συνέπειες διατάγματος που υποχρεώνει τα πλοία τους να κατευθύνεται «αμέσως» έπειτα από κάθε διάσωση σε λιμάνι της Ιταλίας, καθώς και του ότι τους υποδεικνύονται πλέον πάντοτε μακρινά λιμάνια: έτσι μειώνεται η δυνατότητά τους να προσφέρουν βοήθεια.

Η κεντρική Μεσόγειος είναι πιο πιο επικίνδυνη μεταναστευτική οδός στον κόσμο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), μέρος του συστήματος του ΟΗΕ. Ο ΔΟΜ εκτιμά πως το 2022 έχασαν τη ζωή τους σε αυτήν τουλάχιστον 1.417 μετανάστες.

Σχετικά Άρθρα