Επικοινωνία Μπλίνκεν-Λαβρόφ για τον Ιβάν Γκερσκόβιτς: Ο ρεπόρτερ συνελήφθη στη Μόσχα – ”Θα αποφασίσει η δικαιοσύνη” λέει το Κρεμλίνο
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν σήμερα, Κυριακή, ότι είναι απαράδεκτο να πολιτικοποιεί η Ουάσιγκτον την υπόθεση του δημοσιογράφου της Wall Street Journal, Ιβαν Γκερσκόβιτς, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για κατασκοπεία στη Ρωσία.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι ο Ρώσος υπουργός είπε στον Αμερικανό ομόλογό του, σε τηλεφωνική επικοινωνία που έγινε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς, ότι η τύχη του Γκερσκόβιτς θα καθοριστεί από το δικαστήριο.
Σε ένα σπάνιο τηλεφώνημα από ενάρξεως του πολέμου της Ουκρανίας, ο Αντονι Μπλίνκεν κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του να απελευθερώσει άμεσα τον Γκερσκόβιτς που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα, καθώς και ακόμα έναν φυλακισμένο Αμερικανό, τον Πολ Ουέλαν, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο Ουέλαν, επιχειρηματικό στέλεχος από το Μίσιγκαν, βρίσκεται φυλακισμένος στη Ρωσία από τον Δεκέμβριο του 2018 με κατηγορίες για κατασκοπεία, που η οικογένειά του και η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει αβάσιμες. Εκτίει ποινή κάθειρξης 16 ετών.
Μπλίνκεν και Λαβρόφ συζήτησαν επίσης «τη σημασία της δημιουργίας ενός περιβάλλοντος που θα επιτρέπει στις διπλωματικές αποστολές να εκτελούν το έργο τους», σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Άλλο ένα περιστατικό
Η σύλληψη του Αμερικανού ανταποκριτή της Wall Street Journal στη Μόσχα, Ιβαν Γκερσκόβιτς, με την κατηγορία της κατασκοπείας, αποτελεί ακόμη ένα περιστατικό που έρχεται να διαταράξει περαιτέρω τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), με ανακοίνωσή της, κατηγόρησε τον 32χρονο Γκερσκόβιτς ότι «δεχόταν οδηγίες από τις ΗΠΑ, συνέλεγε πληροφορίες για μία εκ των εταιρειών της στρατιωτικής βιομηχανίας της Ρωσίας, οι οποίες αποτελούν κρατικό μυστικό».
«Η FSB απέτρεψε την παράνομη δραστηριότητα του διαπιστευμένου στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανταποκριτή (…) του γραφείου στη Μόσχα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, υπηκόου των Ηνωμένων Πολιτειών Ίβαν Γκερσκόβιτς».
Ο Γκερσκόβιτς τέθηκε υπό κράτηση στο Εκατερίνεμπουργκ, μια πόλη περίπου 1.500 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, στα Ουράλια Ορη, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ της Ρωσίας. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της FSB, το Κρεμλίνο σχολίασε τη σύλληψη του δημοσιογράφου. «Δεν μιλάμε για υποψίες», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ. «Πιάστηκε επ’ αυτοφώρω», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.
Τι αναφέρει η Wall Street Journal
Από την πλευρά της, η Wall Street Journal διεμήνυσε ότι «αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της FSB και ζητεί την άμεση απελευθέρωση του έμπιστου και αφοσιωμένου δημοσιογράφου». Εξέφρασε μάλιστα την αλληλεγγύη της τόσο στον Γκερσκόβιτςόσο και στην οικογένειά του.
Ταυτόχρονα, η Wall Street Journal αξίωσε να απελευθερωθεί αμέσως ο Ιβαν Γκερσκόβιτς, τη σύλληψη και τις κατηγορίες εναντίον του οποίου η προεδρία των ΗΠΑ χαρακτήρισε «γελοία».
Αντιδράσεις
Η ΜΚΟ «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» εξέφρασε την ανησυχία της για τη σύλληψή, η οποία, όπως σχολίασε, «μοιάζει με αντίποινα». Σύμφωνα με τους «Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα», ο Γκερσκόβιτς έκανε έρευνα για τη Wagner, τη στρατιωτική οργάνωση μισθοφόρων που πολεμά στο πλευρό των Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία.
Η ρωσική διπλωματία επέμεινε ότι ο δημοσιογράφος «πιάστηκε στα πράσα». Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, έγραψε στο Telegram πως οι ενέργειες του δημοσιογράφου της Wall Street Journal «δεν είχαν καμία σχέση με τη δημοσιογραφία».
Η Γαλλία εξέφρασε την ανησυχία της, καλώντας τη Μόσχα να σεβαστεί την ελευθερία του Τύπου. «Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι και καταδικάζουμε την κατασταλτική στάση της Ρωσίας» είτε όσον αφορά τον ρωσικό Τύπο είτε τον ξένο, δήλωσε η Αν-Κλερ Λεζόντρ, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου.
Πρόκειται για την πρώτη σύλληψη Αμερικανού δημοσιογράφου στη Ρωσία με την κατηγορία της κατασκοπείας, μετά τον Σεπτέμβριο του 1986, που ο Νίκολας Ντανίλοφ, ανταποκριτής του US News and World Report στη Μόσχα, είχε συλληφθεί από την KGB. Ο Ντανίλοφ αφέθηκε ελεύθερος 20 ημέρες αργότερα, σε ανταλλαγή με ένα μέλος της αποστολής της Σοβιετικής Ενωσης στον ΟΗΕ, που είχε συλληφθεί από το FBI.
Ποιος είναι ο Ιβαν Γκερσκόβιτς
Ο Γκερσκόβιτς εργάζεται στη Ρωσία για τη WSJ από τον Ιανουάριο του 2022, ενώ παλαιότερα δούλευε για το Γαλλικό Πρακτορείο και τους Moscow Times. Πριν από αυτό, ήταν βοηθός ειδήσεων στους New York Times.
Τους τελευταίους μήνες ο Γκερσκόβιτς έχει γράψει άρθρα για τη ρωσική οικονομία, καθώς και για τον πόλεμο στο Pskov, μια πόλη στη δυτική Ρωσία, η οποία αποτελεί τη βάση μιας μεραρχίας αλεξιπτωτιστών που κατέλαβε την Μπούτσα της Ουκρανίας, όπου Ρώσοι στρατιώτες κατηγορήθηκαν για φρικαλεότητες.
Το κανάλι ChTD στο Telegram, το οποίο συνδέεται με τον εξόριστο Ρώσο μεγιστάνα και επικριτή του Βλαντιμίρ Πούτιν, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, χαρακτήρισε «όμηρο» τον Γκερσκόβιτς.
Ο Ιβαν Γκερσκόβιτς αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως 20 χρόνια, σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα της Ρωσίας. Οι δίκες για κατασκοπεία στη Ρωσία μπορεί να διαρκέσουν μήνες και συνήθως διεξάγονται μυστικά.
Στο τελευταίο του άρθρο, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Γκερσκόβιτς εστιάζει στον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων στη ρωσική οικονομία.