ChatGPT: Παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα- Απαγόρευση-σταθμός στην Ιταλία- Η παρέμβαση του Elon Musk- Υπό έλεγχο η αμερικανική OpenAI

 ChatGPT: Παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα- Απαγόρευση-σταθμός στην Ιταλία- Η παρέμβαση του Elon Musk- Υπό έλεγχο η αμερικανική OpenAI

Η βιομηχανία της τεχνητής νοημοσύνης, καλπάζει. Όμως η έλλειψη κανόνων και ρυθμιστικού πλαισίου, εγείρει βάσιμες ανησυχίες για την προστασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, αλλά και την ακρίβεια των δεδομένων που επεξεργάζεται.

Χθες η ιταλική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων διέταξε την απαγόρευση του ChatGPT, για προστασία της ιδιωτικής ζωής από παραβιάσεις. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα διερευνήσει την OpenAI, την αμερικανική εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το δημοφιλές εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης. Θυμίζουμε ότι τις αρχές της βδομάδας ο Elon Musk και 1.000 ειδικοί σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης ζήτησαν να διακοπούν οι ενημερώσεις του ChatGPT και ότι η οργάνωση καταναλωτών BEUC κάλεσε τις αρχές της ΕΕ και τις εθνικές αρχές να ερευνήσουν το ChatGPT

‘Οπως αναφέρει το Politico, η ιταλική ρυθμιστική αρχή απορρήτου διέταξε την απαγόρευση του ChatGPT λόγω πιθανών παραβιάσεων του απορρήτου. Ανακοίνωσε ότι θα αποκλείσει και θα διερευνήσει αμέσως την OpenAI, την αμερικανική εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το δημοφιλές εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, από την επεξεργασία δεδομένων Ιταλών χρηστών. Η παραγγελία είναι προσωρινή έως ότου η εταιρεία σεβαστεί τον νόμο της ΕΕ περί απορρήτου, τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) .

Οι εκκλήσεις για αναστολή των νέων εκδόσεων ChatGPT και διερεύνηση του κατασκευαστή του OpenAI σχετικά με μια σειρά κινδύνων για το απόρρητο, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την παραπληροφόρηση αυξάνονται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ο Έλον Μασκ και δεκάδες ειδικοί της τεχνητής νοημοσύνης ζήτησαν αυτή την εβδομάδα να σταματήσουν οι ενημερώσεις του ChatGPT. Η ομάδα υπεράσπισης των καταναλωτών BEUC κάλεσε επίσης στις 30 Μαρτίου τις αρχές της ΕΕ και των εθνικών αρχών, συμπεριλαμβανομένων των εποπτών προστασίας δεδομένων, να διερευνήσουν το ChatGPT.

Η αρχή είπε ότι η εταιρεία στερείται νομικής βάσης που να δικαιολογεί «τη μαζική συλλογή και αποθήκευση προσωπικών δεδομένων … για να «εκπαιδεύσει» τους αλγόριθμους» του ChatGPT. Η εταιρεία επεξεργάζεται επίσης δεδομένα με ανακρίβεια, πρόσθεσε.

Το ChatGPT υπέστη επίσης παραβίαση δεδομένων και εξέθεσε συνομιλίες χρηστών και πληροφορίες πληρωμής των χρηστών του την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε η ιταλική αρχή. Πρόσθεσε ότι το OpenAI δεν επαληθεύει την ηλικία των χρηστών και εκθέτει «τους ανηλίκους σε απολύτως ακατάλληλες απαντήσεις σε σύγκριση με τον βαθμό ανάπτυξης και αυτογνωσίας τους».

Το OpenAI δεν έχει γραφείο στην ΕΕ, αλλά ο αντιπρόσωπός του στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο έχει 20 ημέρες για να ενημερώσει πώς σχεδιάζει να συμμορφώσει το ChatGPT με τους κανόνες απορρήτου της ΕΕ, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει ποινή έως και 4 τοις εκατό των παγκόσμιων εσόδων του.

Σχετικά Άρθρα