ΣΥΡΙΖΑ: Τι σημαίνει το παράδειγμα της σημαίας της Πορτογαλίας – Το πλεονέκτημα Τσίπρα και πού σκοντάφτει το μετεκλογικό αφήγημα

 ΣΥΡΙΖΑ: Τι σημαίνει το παράδειγμα της σημαίας της Πορτογαλίας – Το πλεονέκτημα Τσίπρα και πού σκοντάφτει το μετεκλογικό αφήγημα

Ο Αλέξης Τσίπρας ποντάρει όλα του τα χρήματα στο κόκκινο – πράσινο της κάλπης που εξελίσσεται σε πολιτική ρουλέτα με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Η αυτοδυναμία βγαίνει από το κάδρο αλλά και οι συνεργασίες περνούν από σαράντα κύματα με τους Βα(ρουφάκη) Βελ(όπουλο) να αποτελούν περισσότερο ίσως τους ρυθμιστές της επόμενης ημέρας της κάλπης της απλής αναλογικής.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε προ λίγων ημερών στο starforum της Λαμίας ο Αλέξης Τσίπρας απέναντι στο ευρύχωρο μπλε του Κυριάκου Μητσοτάκη αντιπαρέβαλε τη σημαία της Πορτογαλίας.

Η σημαία έχει κατά 3/5 κόκκινο και κατά 2/5 πράσινο χρώμα. Το σήμα και η προτίμησή του είναι σαφής για το σχηματισμό κυβέρνησης. Πρακτικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει με σαφήνεια τι θέλει για την επόμενη ημέρα των εκλογών της απλής αναλογικής.

  • Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκη πιάνουν και πάλι το νήμα από τις εκλογές του 2019 και επιμένουν ότι με μια σημαντική ενίσχυση των ποσοστών τους μαζί με το ΠΑΣΟΚ τα δύο κόμματα θα φτάσουν πολύ κοντά στην δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

Με το 31,5 του ΣΥΡΙΖΑ, το 8,1 του ΠΑΣΟΚ και το 3,4 του ΜέΡΑ25 το άθροισμα είναι 43%, μια ανάσα δηλαδή από το 46% που απαιτείται ακόμη αν τα εκτός Βουλής κόμματα παραμείνουν στο 8%.

Πρακτικά επιχειρείται να δημιουργηθεί κλίμα ρεαλισμού γύρω από τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης γιατί απλά τα κουκιά θα βγαίνουν και το ενδεχόμενο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην είναι ξανά πρωθυπουργός να είναι ένα απόλυτα υλοποιήσιμο πολιτικό σενάριο και επιδίωξη ολυ θα βάλει και το δίλημμα στα μικρότερα κόμματα.

Καθοριστικοί παράγοντες

Το πράγμα δυσκολεύει ωστόσο από τη στιγμή που οι δυο ρυθμιστές της επόμενης ημέρας των εκλογών ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Γιάνης Βαρουφάκης αποτελούν την ίδια στιγμή και διαλυτικούς παράγοντες της συγκρότησης της προοδευτικής κυβέρνησης που έχει στο μυαλό του ο Αλέξης Τσίπρας.

  • Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποκλείει κάθετα την περίπτωση να συνεργαστεί με τον πρώην Υπουργό Οικονομικών που έμεινε με το ΟΧΙ και τον οποίο ο Νίκος Ανδρουλάκης τον θεωρεί και δραχμιστή. Την ίδια στιγμή ο Γιάνης Βαρουφάκης ήδη προκαλεί βέρτιγκο με τις μεταπτώσεις του σε σχέση με τη συνεργασία με τις προοδευτικές δυνάμεις αλλά και απέναντι στον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ.

Στην εξίσωση πάντως μπαίνει και ο Κυριάκος Βελόπουλος που ενισχύεται σταθερά και ο οποίος θα αξιοποιείται από την αντιπολίτευση ως το αντεπιχείρημα στα περι τερατογένεσης του Κυριάκου Μητσοτάκης ο οποίος ουσιαστικά έχει μείνει χωρίς εν δυνάμει συμμάχους.

8 χρόνια φαγούρα  

Το τοπίο δεν είναι ευδιάκριτο ακόμη όμως και για τις προοδευτικές δυνάμεις παρά μόνο στο γεγονός ότι επιμένουν όλοι μαζί στην δυνατότητα και την αναγκαιότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση από τη  πρώτη Κυριακή.

Μια ενδιαφέρουσα διάσταση όμως έβαλε στη πολιτική συζήτηση της επόμενης ημέρας ο Κώστας Ζαχαριάδης σε δυο εμφανίσεις του χθες σε τηλεόραση και ραδιόφωνο.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ έπιασε το νήμα από εκεί που το άφησε ο Αλέξης Τσίπρας με τη σημαία της Πορτογαλίας ενώ στο ραδιόφωνο του 984 μίλησε για αγεφύρωτες διαφορές σημειώνοντας εμφατικά ότι «Δεν υπάρχει σενάριο Βαρουφάκη. Οι διαφορές που έχουν προκύψει εδώ και 8 χρόνια ούτε γεφυρώθηκαν ούτε και μπορούν να γεφυρωθούν μέσα στους επόμενους μήνες».

  • Πρόκειται αναμφίβολα για προσωπική άποψη με αρκετή δόση αντικειμενικότητας και όχι για την κεντρική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο επιμένουν να βλέπουν τρια εν δυνάμει συνεργαζόμενα κόμματα.

Σε κάθε περίπτωση ο Γιάνης Βαρουφάκης έχοντας ανακτήσει ένα ισχυρό ρεύμα που τον βάζει ξανά στη Βουλή επιμένει παρά τις κορώνες σε τροχιά συνεργασίας ρίχνοντας γέφυρες και αφήνοντας πάντα ανοιχτό παράθυρο προγραμματικής συνεργασίας.

Χωλαίνει η στρατηγική Μητσοτάκη

Σε κάθε περίπτωση στην Κουμουνδούρου όποιος και αν είναι την επόμενη ημέρα της κάλπης η στρατηγική της πρώτης Κυριακής είναι αδιαπραγμάτευτη και αυτό γιατί ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να παραμείνει ο βασικός εκφραστής της λεγόμενης Δημοκρατικής Παράταξης με το βλέμμα πάντα σε όλα τα ακροατήρια στο φάσμα αριστερά – δεξιά.

  • Και όσο τα δημσοκοπικά ποσοστά απομακρύνουν όλο και περισσότερο την αυτοδυναμία Μητσοτάκη από τον ορίζοντα τόσο θα αλλάζει τη γραμμή του παρατηρούν στην Κουμουνδούρου. Όπως επίσης παρατηρούν η στρατηγική του χωλαίνει και μέσα σε λίγους μήνες έχει υποχρεωθεί πολλάκις σε αλλαγή γραμμής.

Ιδιαίτερα τα τελευταία 24ωρα έχει αλλάξει γραμμή πλεύσης από μέρα σε μέρα.

Από τις προσωπικές επιθέσεις δολοφονίας χαρακτήρα εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη για να ψαλιδίσει τα όποια επικοινωνιακά οφέλη προέκυψαν γύρισε στα περί τερατογένεσης και χθες πάλι στη στρατηγική της μαζικής συμμετοχής στην πρώτη κάλπη.

  • Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Αλέξης Τσίπρας αποκτά ένα συγκριτικό πλεονέκτημα καθώς έχει παραμείνει σταθερός στη στρατηγική της πρώτης κάλπης και της συνεργασίας των προοδευτικών κομμάτων για να φύγει η Δεξιά.

Ο ίδιος ο αποσταθεροποιημένος Μητσοτάκης είναι ουσιαστικά ο παράγοντας της αστάθειας σημειώνουν μονότονα στο ΣΥΡΙΖΑ και για αυτό εκτιμούν ότι πλεον δεν πείθει το επιχείρημα της σταθερής μονοκομματικής κυβέρνησης. Μάλιστα βλέπουν ότι και στη σκέψη της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων έχει αρχίσει να ωριμάζει η ιδέα των κυβερνήσεων συνεργασίας.

Σχετικά Άρθρα