Ποινική δίωξη στον Τραμπ: Οι πιθανότητες για χειροπέδες, πώς φτάσαμε μέχρι εδώ και το κατηγορητήριο

 Ποινική δίωξη στον Τραμπ: Οι πιθανότητες για χειροπέδες, πώς φτάσαμε μέχρι εδώ και το κατηγορητήριο

Κάτι που δεν έχει “καταφέρει” ποτέ στην ιστορία πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, “κατάφερε” ο Ντόναλντ Τραμπ με την ιδιαίτερη προσωπικότητά του και την αλλόκοτη ιδιοσυγκρασία του. Υπενθυμίζεται πως ο Τραμπ αντιμετωπίζει ποινική δίωξη για την υπόθεση της “εξαγοράς της σιωπής” της πρώην πορνοστάρ, Στόρμι Ντάνιελς, για να μην αποκαλύψει λεπτομέρειες για τις ιδιωτικές στιγμές τους.

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ θα ακούσει να του απαγγέλλονται κατηγορίες από τον εισαγγελέα του Μανχάταν για την καταβολή λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016 ποσού 130.000 δολαρίων, στην Ντάνιελς. Το κατηγορητήριο παραμένει “σφραγισμένο” και η ημερομηνία της ακροαματικής διαδικασίας δεν έχει οριστεί ακόμη. Ωστόσο το CNN ανέφερε πως υπάρχουν περίπου τριάντα κατηγορίες για απάτη στο πλαίσιο της μυστικής καταβολής του ποσού.

Ο άνθρωπος που είχε πληρώσει την Ντάνιελς ήταν ο πρώην δικηγόρος εξ απορρήτων του Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Κόεν, ο οποίος στην πορεία έγινε εχθρός του. Ήταν εκείνος που φυλακίστηκε, εξέτισε την ποινή φυλάκισης που του είχε επιβληθεί, και συνεργάστηκε στην έρευνα του 2018 ενώ κατέθεσε επανειλημμένα ενώπιον του σώματος ενόρκων. Το παράτυπο της υπόθεσης είναι πως ο Τραμπ είχε πληρώσει τον Κόεν με απόδειξη δαπάνης που ανέφερε ότι ήταν για νομικά έξοδα και όχι για ιδιωτικό συμφωνητικό με τρίτο πρόσωπο (κάτι που θα ήταν νόμιμο). Οι εισαγγελείς λένε ότι αυτό ισοδυναμεί με παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων, κάτι που αποτελεί πλημμέλημα – ποινικό αδίκημα – στη Νέα Υόρκη. Η καταδίκη για πλημμέλημα θα επέφερε απλά πρόστιμο.

Στο χειρότερο σενάριο, οι εισαγγελείς θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι ο χρηματισμός της Ντάνιελς παραβιάζει τον εκλογικό νόμο.

Ο Τραμπ ρίχνει τα βέλη εναντίον του Κόεν, ενώ ισχυρίζεται πως η όλη υπόθεση θα του κάνει “καλό”, ανεβάζοντας τη δημοτικότητά του έναντι του νυν Προέδρου, Μπάιντεν.

Από εκεί και πέρα οι N.Y. Times περιγράφουν τη διαδικασία της παράδοσης. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα, ενώ είναι σύνηθες για τους κατηγορούμενους που συλλαμβάνονται για πιθανά κακουργήματα να τους περνούν χειροπέδες, δεν είναι ακόμη σαφές αν θα γίνει εξαίρεση για έναν πρώην Πρόεδρο. Οι περισσότεροι μεταφέρονται με χειροπέδες και τα χέρια πίσω από την πλάτη, αλλά ορισμένοι που διώκονται για οικονομικά εγκλήματα και δεν αντιμετωπίζονται ως ιδιαιτέρως επικίνδυνοι, έχουν τα χέρια δεμένα μπροστά.

Οι Times αναφέρουν ακόμη πως ο πρώην Πρόεδρος θέλει να του βάλουν χειροπέδες, για να στηθεί σχετικό show προς το φανατικό κοινό του.

Το δεδομένο ακόμη είναι πως τον Τραμπ θα τον συνοδεύουν πάνοπλοι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, που είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να τον προστατεύουν ανά πάσα στιγμή. Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας, Anthony J. Guglielmi, δήλωσε πως δεν μπορεί να σχολιάσει τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή για τον Τραμπ.

Επίσης, το κατηγορητήριο θα παραμείνει σφραγισμένο μέχρι να γίνει η δίκη του, οπότε και θα αποκαλυφθούν επίσημα οι κατηγορίες. Μόλις σχηματοποιήθηκε το κατηγορητήριο, οι εισαγγελείς επικοινώνησαν με τους δικηγόρους υπεράσπισης του Τραμπ και διαπραγματεύτηκαν τους όρους της παράδοσής του, μια κοινή πρακτική για “white-collars”. Οι δικηγόροι του Τραμπ ανέφεραν πως το πιο πιθανό είναι να παραδοθεί την ερχόμενη Τρίτη, πιθανότητα στις 14.15 (τοπική ώρα).

Τα μέτρα ασφαλείας κατά την παράδοση του Τραμπ θα είναι ιδιαιτέρως αυξημένα, καθώς ο ίδιος με αναρτήσεις του στα social media καλεί σε συγκεντρώσεις “κατά του Συστήματος”. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται επανάληψη των φαινομένων βίας όταν έγινε η εισβολή στο Καπιτώλιο, αν και τώρα οι Αρχές θα είναι πιο προετοιμασμένες. Για τα φαινόμενα βίας του 2021, υπάρχει παράλληλη έρευνα που “τρέχει” από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αφού παραπεμφθεί σε δίκη, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αφεθεί ελεύθερος, καθώς όπως αναφέρουν οι Times το κατηγορητήριο δεν αναμένεται να τον εμπλέκει σε πράξεις βίας. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Νέας Υόρκης, οι εισαγγελείς δεν μπορούν να ζητήσουν την κράτηση ενός κατηγορούμενου για υποθέσεις σαν αυτή του Τραμπ, για την οποία τουλάχιστον οδηγείται τώρα ενώπιον της δικαιοσύνης. Επίσης ο Τραμπ, έχει για την ώρα καθαρό ποινικό μητρώο κάτι που θα παίξει ρόλο υπέρ του.

Οι κατηγορίες

Ο ίδιος ο Τραμπ χρησιμοποιεί ήδη την όλη υπόθεση ως στρατηγική υπέρ της προεκλογικής του καμπάνιας. Ο ίδιος άλλωστε αποκάλεσε τον εισαγγελέα του Μανχάταν, Alvin L. Bragg, “ρατσιστή και ζώο” και είπε ότι η έρευνά του είχε πολιτικά κίνητρα. Ο Bragg είναι αφροαμερικανός και Δημοκρατικός. Ο Bragg “κληρονόμησε” την έρευνα του Τραμπ από τον προκάτοχό του, Cyrus Vance Jr. Όπως αναφέρει η Washington Post, δύο ανώτεροι εισαγγελείς παραιτήθηκαν από το γραφείο του πέρυσι, απογοητευμένοι από το γεγονός πως ο Bragg δεν ήταν διατεθειμένος να κατηγορήσει τον Τραμπ για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, στο real estate.

Στην απίθανη περίπτωση που ο πρώην πρόεδρος αρνηθεί να παραδοθεί, ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ron DeSantis, έχει δηλώσει πως θα βοηθήσει τις αρχές της Νέας Υόρκης για τη διαδικασία της σύλληψης. Σε περίπτωση βέβαια που ο DeSantis προσπαθούσε να προστατεύσει τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του, θα αντιμετώπιζε ενδεχομένως νομική δίωξη και ο ίδιος.

Άλλες υποθέσεις που θα απασχολήσουν τον Τραμπ το επόμενο διάστημα είναι η διατήρηση διαβαθμισμένων εγγράφων στην έπαυλή του στο Mar-a-Lago στη Φλόριντα, η φερόμενη απόπειρα επηρεασμού των εκλογών στη Τζόρτζια, αλλά και μια υπόθεση δυσφήμισης εναντίον της αρθρογράφου Ε.Τζιν Κάρολ, που ισχυριζόταν πως την είχε βιάσει.

Μπορεί να θέσει ξανά υποψηφιότητα

Αξίζει να αποσαφηνιστεί πως ακόμη κι αν καταδικαστεί, ο Τραμπ μπορεί να συνεχίσει την προεδρική του εκστρατεία, κάτι που ο ίδιος επιβεβαιώνει.

Στην νομοθεσία των ΗΠΑ δεν υπάρχει απαγόρευση για έναν υποψήφιο που κρίνεται ένοχος για έγκλημα να κάνει εκστρατεία και να υπηρετήσει ως Πρόεδρος. Σύμφωνα δε με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι θα κερδίσει με ευκολία τις προκριματικές εκλογές του κόμματός του για το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές.

Ορισμένοι από τους συμβούλους του, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο της Washington Post, εκτίμησαν πως όλη αυτή η υπόθεση θα τον βοηθήσει πολύ. Μπαίνει πάλι στο επίκεντρο της προσοχής και “περνάει την εικόνα” προς τους οπαδούς του, πως δεν το βάζει ποτέ κάτω. Ωστόσο η δίωξη μπορεί να προκαλέσει τεχνικές δυσκολίες που έχουν να κάνουν με την παράλληλη διεξαγωγή της δίκης και τη διεκδίκηση των προεδρικών υποψηφιοτήτων.

Πώς φτάσαμε στη δίωξη

Η εξέλιξη αναμένεται να φέρει αναταράξεις στην κούρσα για την προεδρική υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικανών το 2024, στην οποία ο Τραμπ λαμβάνει μέρος.

«Σήμερα το βράδυ επικοινωνήσαμε με τον δικηγόρο του κ. Τραμπ για να συντονιστεί η παράδοσή του στο γραφείο του Μανχάταν για την απαγγελία του κατηγορητηρίου του ανωτάτου δικαστηρίου, το οποίο παραμένει σφραγισμένο», ανέφερε ο εκπρόσωπος του εισαγγελέα του Μανχάταν, Άλβιν Μπραγκ. «Θα δοθούν οδηγίες όταν επιλεχθεί η ημερομηνία προσφυγής».

«Αυτός είναι ένας πολιτικός διωγμός και ανάμιξη στις εκλογές στο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία», υποστήριξε ο Τραμπ, η οποίος, σύμφωνα με τον δικηγόρο του αναμένεται να παραδοθεί στη δικαιοσύνη πιθανόν την Τρίτη 4 Απριλίου.

Τι συνέβη;

Την Πέμπτη οι New York Times ανέφεραν για πρώτη φορά ότι το σώμα ενόρκων ψήφισε να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του Τραμπ, επικαλούμενοι τέσσερα άτομα με γνώση του θέματος.

Το 2016, η ηθοποιός ερωτικών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς επικοινώνησε με Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και προσφέρθηκε να πουλήσει πληροφορίες σχετικά με τις σχέσεις που διατηρούσε με τον Ντόναλντ Τραμπ το 2006. Το γεγονός αυτό υπέπεσε στην αντίληψη των συνεργατών του Τραμπ και ο δικηγόρος του, Μάικλ Κόεν, έδωσε στη Ντάνιελς 130.000 δολάρια για να αποσιωπήσει την υπόθεση.

Αυτό από μόνο του δεν είναι παράνομο. Οταν όμως ο Τραμπ αποζημίωσε τον Κόεν, το αρχείο της πληρωμής έκανε λόγο για νομικά έξοδα. Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, αυτό σημαίνει ότι ο Τραμπ παραποίησε επιχειρηματικά αρχεία, κάτι το οποίο αποτελεί πλημμέλημα στη Νέα Υόρκη και συνεπώς θεωρείται ποινικό αδίκημα.

Το κατηγορητήριο επιβεβαιώθηκε λίγο αργότερα την Πέμπτη από τον Τζο Τακοπίνα, δικηγόρο του Τραμπ, και άλλες πηγές. Το σφραγισμένο έγγραφο είναι πιθανό να γίνει γνωστό τις επόμενες ημέρες. Σε αυτό το σημείο οι συγκεκριμένες κατηγορίες δεν δημοσιοποιήθηκαν άμεσα.

Γιατί απαγγέλθηκαν κατηγορίες;

Ο Κόεν πραγματοποίησε την πληρωμή των 130.000 δολαρίων στην Ντάνιελς τον Οκτώβριο του 2016. Όταν ο Τραμπ έγινε πρόεδρος, αποζημίωσε τον Κόεν με μηνιαίες επιταγές 35.000 δολαρίων από τον προσωπικό του λογαριασμό.

Η Ντάνιελς, της οποίας το πραγματικό όνομα είναι Στέφανι Κλίφορντ, είπε ότι έλαβε τα χρήματα με αντάλλαγμα τη σιωπή της για μια σεξουαλική επαφή που είχε με τον Τραμπ το 2006.

Το 2018, ο Κόεν παραδέχθηκε την ενοχή του. Τα δικαστικά έγγραφα στην ομοσπονδιακή υπόθεση του Κόεν ανέφεραν ότι ο Οργανισμός Τραμπ περιέγραψε ψευδώς τις πληρωμές ως νομικά έξοδα, επικαλούμενος έναν νομικό όρο που δεν υπήρχε.

Ο Τραμπ αρνείται κάθε κατηγορία εναντίον του, είτε πρόκειται για εγκληματική δραστηριότητα είτε για αξιώσεις για αστικές αποζημιώσεις. Έχει επανειλημμένα καταγγείλει τις έρευνες ως «πολιτικό κυνήγι μαγισσών». Αρνείται τη σχέση του με την Ντάνιελς, αλλά έχει παραδεχθεί ότι πλήρωσε τον Κόεν, ισχυριζόμενος ότι είναι θύμα εκβιασμού.

Η νομική του ομάδα συναντήθηκε με τους εισαγγελείς του Μανχάταν για να υποστηρίξει ότι δεν πρέπει να του απαγγελθούν κατηγορίες. Μια δικηγόρος του Τραμπ, η Σούζαν Νίσελς, υποστήριξε ότι θα έκανε πληρωμές στην Ντάνιελς ανεξάρτητα από την προεδρική του εκστρατεία.

Είναι πιθανό να δούμε τον Τραμπ με χειροπέδες;

Σύμφωνα με την Αννα Κομίνσκι, καθηγήτρια Νομικής και πρώην ποινικολόγο, το επικρατέστερο σενάριο είναι πως οι συνήγοροι του Τραμπ θα συνάψουν συμφωνία με το γραφείο του εισαγγελέα ώστε να αποφευχθεί το θέαμα του Τραμπ με χειροπέδες και το περιβόητο «perp walk» (τη δημόσια συνοδεία αστυνομικών ώστε να απαθανατιστεί από τα μέσα ενημέρωσης, όπως έγινε με την περίπτωση π.χ. του Ντομινίκ Στρος Καν, ή του Χάρβεϊ Γουάνστιν).

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παραδοθεί μόνος του, που σημαίνει πως δεν θα δούμε εικόνες με την αστυνομία να χτυπά την πόρτα του Μαρ-α-Λάγκο στις 5 τα ξημερώματα, να πραγματοποιεί έφοδο και να τον συλλαμβάνει με χειροπέδες» αναφέρει η ίδια, προσθέτοντας: «Θα εμφανιζόταν οικειοθελώς στο γραφείο του εισαγγελέα και στη συνέχεια θα συλλαμβανόταν, θα του έπαιρναν αποτυπώματα και φωτογραφίες».

Παρ’ όλα αυτά, η Κομίνσκι δεν είναι απολύτως βέβαιη πως ο Τραμπ θα ήθελε να αποφύγει το δημόσιο αυτό «σκάνδαλο» της απαγγελίας κατηγοριών, επικαλούμενη λόγους δημοσιότητας και ψηφοθηρίας.

«Δεν αποφεύγει το χάος, οπότε ίσως θελήσει να το χρησιμοποιήσει προς όφελός του» σημειώνει.

Τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Ο Τραμπ θα παραπεμφθεί σε δίκη και θα οριστούν διάφορες ημερομηνίες για την εκδίκαση της υπόθεσης. Οι δικηγόροι του είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πολεμήσουν με «νύχια και με δόντια» ενάντια στις κατηγορίες, υποβάλλοντας προτάσεις σε προσπάθειες να αποκλείσουν στοιχεία και μαρτυρίες που εκτιμούν ότι θα βλάψουν την υπεράσπισή του, όπως συνηθίζεται σε ποινικές υποθέσεις.

Αυτό, με τη σειρά του, θα έχει ως αποτέλεσμα να μεσολαβήσουν χρόνια μεταξύ της απαγγελίας κατηγοριών στον Τραμπ και μιας ενδεχόμενης δίκης.

Η καταδίκη για πλημμέλημα θα οδηγούσε στην επιβολή προστίμου. Εάν όμως ο Τραμπ καταδικαζόταν για κακούργημα, θα αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης έως τεσσάρων ετών, αν και ορισμένοι νομικοί εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι το πιο πιθανό είναι επιβληθεί πρόστιμο και πως το να βρεθεί ο Τραμπ πίσω από τα κάγκελα είναι εξαιρετικά απίθανο.

Από την άλλη, ο εισαγγελέας, Αλβιν Μπραγκ, βρίσκεται σε στενή επαφή με την αστυνομία της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με επιστολή που διέρρευσε στον Τύπο προ ημερών. «Δεν θα ανεχθούμε απόπειρες εκφοβισμού του γραφείου μας ή απειλές προς το κράτος δικαίου της Νέας Υόρκης», έγραψε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δυνάμεις επιβολής του νόμου θα διασφαλίσουν ότι οποιεσδήποτε απειλές θα διερευνηθούν πλήρως και πως θα υπάρξουν οι απαραίτητες δικλίδες ασφαλείας.

Η δίκη είναι ανοιχτή στον Τύπο. Ωστόσο, το δικαστήριο μπορεί να λάβει ορισμένα μέτρα, όπως να του παραχωρήσει ιδιωτική είσοδο στο δικαστήριο προκειμένου να προστατεύσει το απόρρητό του και να διαφυλάξει την ασφάλεια.

Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένης της Μυστικής Υπηρεσίας, που φρουρεί τον Τραμπ και άλλους πρώην προέδρους, έχουν εξετάσει σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση σύλληψης, δήλωσαν αξιωματούχοι σε αμερικανικά ΜΜΕ.

Ποιες άλλες ποινικές έρευνες αντιμετωπίζει;

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνά την απόπειρα εκλογικής ανατροπής του Τραμπ και την υποκίνηση της επίθεσης κατά του Κογκρέσου στις 6 Ιανουαρίου.

Μια άλλη ποινική έρευνα σχετικά με τη διατήρηση διαβαθμισμένων εγγράφων από τον Τραμπ στην έπαυλή του στο Mar-a-Lago στη Φλόριντα, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς εξετάζουν αν ο Τραμπ διατήρησε εκ προθέσεως πληροφορίες εθνικής ασφάλειας και παρεμπόδισε τη δικαιοσύνη.

Ο Τραμπ ερευνάται επίσης στη Τζόρτζια για φερόμενη απόπειρα επηρεασμού των εκλογών. Ο εισαγγελέας της κομητείας Φούλτον, ο Φάνι Γουίλις, ζήτησε τη σύσταση σώματος ενόρκων. Συνέστησε την απαγγελία κατηγοριών, εναντίον των οποίων δεν είναι γνωστό.

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει επίσης μια δίκη για δυσφήμιση που προκύπτει από έναν ισχυρισμό για βιασμό που διατυπώθηκε από τη συγγραφέα Ε Τζιν Κάρολ, έναν ισχυρισμό που ο Τραμπ αρνείται.

Πηγή: BBC, Guardian, AP, Καθημερινή, news247

Σχετικά Άρθρα