• 29 Μαρτίου, 2024

Υπόθεση τρομοκρατίας: “Μπάζει” από… παντού η επιχείρηση της ΕΥΠ – Αμείλικτα ερωτήματα για το χτύπημα των… αδίστακτων Πακιστανών και το φιάσκο με τη ρωσίδα κατάσκοπο

 Υπόθεση τρομοκρατίας: “Μπάζει” από… παντού η επιχείρηση της ΕΥΠ – Αμείλικτα ερωτήματα για το χτύπημα των… αδίστακτων Πακιστανών και το φιάσκο με τη ρωσίδα κατάσκοπο

Φαντάζει εντυπωσιακό το γεγονός πως η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, η οποία βρέθηκε στη δίνη των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των υποκλοπών, κατάφερε -μετά τις αποψιλώσεις σε προσωπικό που ουδέποτε αναπληρώθηκαν- να διαπιστώσει πως στην Ελλάδα δρούσε μια κατάσκοπος από τη Ρωσία και λίγες μέρες αργότερα (σε συνεργασία με την Αντιτρομοκρατική και τη Μοσάντ) να ανακαλύψει δίκτυο επίδοξων τρομοκρατών που στόχευαν να αιματοκυλήσουν το κέντρο της Αθήνας. Ολως τυχαίως, όλα αυτά συνέβησαν μετά το δυστύχημα των Τεμπών και λίγες εβδομάδες μόλις πριν από τις εκλογές.

Από το απόγευμα της Τρίτης και λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την ημερομηνία των εκλογών, τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης άρχισαν να «βομβαρδίζουν» το κοινό με πληροφορίες για την κοινή επιχείρηση της ΕΥΠ με την Αντιτρομοκρατική, που απέτρεψε τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα σε ισραηλινό εστιατόριο στου Ψυρρή. Με αυτή την αφορμή, συνελήφθησαν δύο Πακιστανοί εργάτες γης «με καταγωγή από το Ιράν», οι οποίοι φέρονται να μιλούσαν με τρίτο πρόσωπο στο Ιράν που από τις Αρχές χαρακτηρίζεται ως ο «εγκέφαλος» της υπόθεσης. Ο «εγκέφαλος» φέρεται να τους πίεζε και τους έδινε οδηγίες για το πώς θα πραγματοποιήσουν το χτύπημα, τάζοντάς τους μάλιστα 15.000 ευρώ για κάθε νεκρό.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν «φωτιά», με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να πανηγυρίζει για την επιτυχία των ελληνικών αρχών, τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών να δίνει συγχαρητήρια στην Ελλάδα που απέτρεψε το χτύπημα σε ισραηλινό στόχο και τα ΜΜΕ να αναφέρουν πόσο σημαντικά είναι όλα αυτά, καθώς έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος και ενδεχομένως να είχαμε πολλούς νεκρούς από το χτύπημα.

Δυστυχώς για την κυβέρνηση, ο κόσμος δεν φαίνεται να «τσίμπησε» στην αποκάλυψη. Ισως να φταίει ότι είχε προηγηθεί το φιάσκο με τη Ρωσίδα κατάσκοπο από το Παγκράτι την οποία, όταν οι Αρχές επιχείρησαν να συλλάβουν, διαπίστωσαν ότι είχε φύγει μήνες πριν από τη χώρα. Ισως πάλι να φταίει το γεγονός ότι, εξαιτίας του σκανδάλου των υποκλοπών, έχει απαξιωθεί η ΕΥΠ εντελώς στα μάτια των πολιτών και όχι άδικα, με βασική ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού.

  • Ανθρωποι που έχουν σαφή εικόνα των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της ΕΥΠ και του πρωτοκόλλου με το οποίο αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους καταστάσεις και με τους οποίους επικοινώνησε η «Εφ.Συν.», έχουν λίγο διαφορετική άποψη σε σχέση με τα δεδομένα που δίνονται στη δημοσιότητα.

Αρχικά σχολιάζουν τα προφανή. Πώς γίνεται να μιλάμε για δίκτυο «τρομοκρατών», όταν δεν έχουν βρεθεί όπλα, εκρηκτικά ή έστω κάποια γιάφκα που χρησιμοποιούσαν οι συλληφθέντες; Πέραν αυτού, εξετάζουν τις θρησκευτικές καταβολές των συλληφθέντων, αναφέροντάς μας από την πολύχρονη εμπειρία τους πως οι Πακιστανοί «είναι σουνίτες μουσουλμάνοι που ούτε στην άλλη ζωή δεν θα εντάσσονταν σε δίκτυο Ιρανών που είναι σιίτες μουσουλμάνοι». Σχολιάζοντας μάλιστα την αποκάλυψη των ελληνικών αρχών πως τόσο οι συλληφθέντες όσο και ο «εγκέφαλος» προέρχονται από την περιοχή Σαργκόδα, αναφέρουν πως «το 99% των κατοίκων αυτής της περιφέρειας είναι σουνίτες».

  • Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η μοναδική χώρα που έχει ακόμα τρόπο διείσδυσης στο Ιράν από τη Δύση είναι η Γαλλία και πως το ίδιο έχουν καταφέρει πολλές φορές και οι Ισραηλινοί της Μοσάντ, εκμεταλλευόμενοι σιίτες μουσουλμάνους που αντιτίθενται στο καθεστώς των Φρουρών της Επανάστασης που κυριαρχεί στο Ιράν. Στο ίδιο πλαίσιο, εξηγούν, οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν μεγάλη δυσκολία στη διείσδυσή τους σε ευρωπαϊκές χώρες, λόγω των πολύχρονων εμπάργκο και της στοχοποίησης των στελεχών τους.

Πέραν των ανωτέρω, έρχονται στο καθαρά επιχειρησιακό σκέλος. Οπως λένε, «για να χτυπήσεις σε ξένο έδαφος τα συμφέροντα τρίτης χώρας, θα πρέπει να έχεις ένα εξαιρετικά ισχυρό δίκτυο ανθρώπων. Ενα δίκτυο που θα περιλαμβάνει εντοπιστές, στρατολόγους, χειριστές και επιμελητεία. Ενα δίκτυο το οποίο θα έχει εξασφαλισμένη ροή χρήματος, προκειμένου να δράσει και που θα έχει τεχνική υποστήριξη σε συνεχόμενη βάση. Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν προκύπτει από τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις».

Κατά συνέπεια, στο ερώτημα τι μπορεί να ισχύει σε αυτή την περίπτωση. Η απάντηση είναι απλή:

  • «Είναι γνωστό ότι οι Ισραηλινοί παρακολουθούν τις ιρανικές μυστικές υπηρεσίες. Είναι επίσης γνωστό και αποδεδειγμένο πως πολλοί Αφγανοί (το Αφγανιστάν έχει μειονότητα σιιτών), που εκδιώχθηκαν από τη χώρα τους, στρατολογήθηκαν από το Ιράν, προκειμένου να δράσουν στη Συρία και να στηρίξουν τον Ασαντ. Κάποιοι άλλοι είχαν στόχο την Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί κάποιοι απ’ αυτούς να λειτούργησαν ως «εντοπιστές» και να προσέγγισαν τους δύο Πακιστανούς. Ξαναλέμε, μπορεί. Ωστόσο, είναι πιθανό να εντοπίστηκαν αμέσως από τη Μοσάντ, η οποία με τη σειρά της ειδοποίησε εμάς. Ομως, εδώ υπάρχουν συγκεκριμένα ερωτήματα που παραβιάζουν κάθε πρωτόκολλο που γνωρίζουμε. Γιατί οι Αρχές δεν περίμεναν να βρεθεί η ροή του χρήματος στο υποτιθέμενο δίκτυο; Γιατί δεν τους παρακολουθούσαν να δουν πότε και πώς θα εξοπλιστούν; Γιατί δεν τους συνέλαβαν τότε, σε αντίθεση με τώρα όπου, ουσιαστικά, πέρα από κάποια μηνύματα, δεν έχουν καμία άλλη απόδειξη στα χέρια τους;».

Η ιστορία προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, την αντίδραση της πρεσβείας του Ιράν στην Αθήνα. Και αυτό επειδή οι διαρροές από τις ελληνικές αρχές ενέτασσαν τους συλληφθέντες στην οργάνωση IGRC Quds Forces, η οποία δεν είναι άλλη από ένα παρακλάδι των μυστικών υπηρεσιών του Ιράν, που υπάγονται απευθείας στον ανώτατο ηγέτη της χώρας, Αλί Χαμενεΐ.

«Η Πρεσβεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν διαψεύδει έντονα τις φήμες που διαδίδονται από σιωνιστικές πηγές και τις αβάσιμες κατηγορίες τους εναντίον του Ιράν. Είναι προφανές ότι τα κατασκευασμένα σενάριά τους σκοπεύουν την εκτροπή της προσοχής του κοινού από την εσωτερική τους κρίση», ανέφερε σχετική ανακοίνωση της πρεσβείας.