“Σπάει” (και) το φράγμα του 9% για το ΠΑΣΟΚ;- Τι δείχνει η μέτρηση της MRB

 “Σπάει” (και) το φράγμα του 9% για το ΠΑΣΟΚ;- Τι δείχνει η μέτρηση της MRB

Η δημοσκόπηση της MRB για το newsbomb περιέχει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την τάση που προκάλεσε η τραγωδία στα Τέμπη, περιλαμβάνει, ωστόσο, και μία νέα παράμετρο που εφόσον επιβεβαιωθεί και από τις επόμενες μετρήσεις θα επηρεάσει σημαντικά το μετεκλογικό σκηνικό.

Είναι η πρώτη μέτρηση που όχι μόνο ενισχύει την εικόνα μείωσης της εκλογικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά φέρνει το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη κάτω και από το 9% που είχε καταγραφεί ως βάση στον προηγούμενο κύκλο δημοσκοπήσεων.

Και αυτό το φράγμα σπάει και δείχνει μία τάση να επιστρέψει το ΠΑΣΟΚ κοντά στο ποσοστό που κατέγραψε με επικεφαλής της αείμνηστη Φώφη Γεννηματά στις εκλογές του 2019 (8,1%).

Στους παρακάτω πίνακες, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό 8% στην Πρόθεση Ψήφου και με αναγωγή στα έγκυρα φτάνει μετά βίας το 8,8%!

Είναι πρόωρο να ισχυριστεί κανείς πως αυτό θα είναι και το αποτέλεσμα στην (πρώτη) κάλπη της απλής αναλογικής, όμως απέχει πάρα πολύ από το 12% που, σύμφωνα με τα στελέχη του κόμματος αλλά και τον ίδιο τον Νίκο Ανδρουλάκη, θεωρείται αφετηρία για συζήτηση στην συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας. Με ένα τέτοιο ποσοστό και εφόσον δεν αλλάξει η στρατηγική της Χαριλάου Τρικούπη το τρίτο κόμμα δεν θα συμμετάσχει σε συζητήσεις για συνεργασίες και θα δώσει αγώνα ύπαρξης στην δεύτερη κάλπη με στόχο να παραμείνει στην μαχητική αντιπολίτευση, ελπίζοντας, μάλιστα, πως η περιπέτειά του θα σταματήσει εκεί και δεν θα απαιτηθεί και τρίτη κάλπη, όπου ίσως αντιμετωπίσει “χαοτικά φαινόμενα”.

Εκ των πραγμάτων, το ποσοστό που καταγράφεται (για το ΠΑΣΟΚ) στην μέτρηση της MRB δυσκολεύει και το σενάριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για κυβέρνηση συνεργασίας από την κάλπη της απλής αναλογικής.

Σχετικά Άρθρα