Κίνδυνος μπλακ άουτ το Πάσχα: Έκτακτη σύσκεψη στην ΡΑΕ – Το κρίσιμο διήμερο για διακοπές στο ρεύμα
Πολύ κοντά στο μπλακ άουτ βρέθηκε η Ελλάδα την 25η Μαρτίου, επειδή ήταν αργία.
Αύριο, Πέμπτη, αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων της ΡΑΕ για να αποφασιστεί πιθανότατα η παραγωγή των ΑΠΕ για να αποφευχθούν διακοπές ρεύματος.
Μεταξύ των έκτακτων μέτρων που θα εξεταστούν για την αντιμετώπιση του ζητήματος, είναι το «ψαλίδι» στην παραγωγή των ΑΠΕ, είτε η μείωση στις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο κίνδυνος μπλακ άουτ, σύμφωνα με την «Καθημερινή», θα είναι υψηλότερος το διήμερο της Κυριακής και Δευτέρας του Πάσχα στις 16 και 17 Απριλίου.
Συνήθως το μπλακ άουτ προκαλείται από την αδυναμία της παραγωγής να καλύψει τη ζήτηση. Όταν δηλαδή κάνει πολύ κρύο, ή πολλή ζέστη και όλοι καταναλώνουν πολλές κιλοβατώρες για να ζεσταθούν ή να δροσιστούν αντίστοιχα, το μέτρο αντιμετώπισης είναι οι εκ περιτροπής διακοπές καταναλώσεων. Πλέον όμως, το πρόβλημα αυξημένης διείσδυσης της διάσπαρτης και ευμετάβλητης παραγωγής των ΑΠΕ εμφανίζεται και σε περιόδους χαμηλής ζήτησης, όπως είναι οι αργίες. Έτσι, η ευστάθεια του συστήματος είναι πρόκληση και καθημερινή άσκηση από τον ΑΔΜΗΕ.
Στην αυριανή σύσκεψη ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ θα προσδιορίσουν τις κρίσιμες ώρες για τις ημέρες του Πάσχα, αλλά και στο τι παραγωγή μπορεί να περικόψει ο καθένας για να κρατήσουν το σύστημα όρθιο, ενώ θα εξεταστεί και κάθε άλλο μέτρο.
Υπενθυμίζεται ότι, από τον περασμένο Δεκέμβριο είχε ζητηθεί, με οδηγία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από όλα τα κράτη-μέλη να τηρήσουν το μέτρο μείωσης της κατανάλωσης του ρεύματος, εθελοντικά, από τις το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ. Το μέτρο έχει διάρκεια μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2023.
Γιατί έπρεπε να σβήνουμε τα φώτα από 6 μέχρι 9 το βράδυ; Η αυξημένη κατανάλωση κατά τις ώρες αιχμής, οδηγεί σε ακριβότερη τιμή ανά κιλοβατώρα. Ο λόγος είναι επειδή αναγκαστικά συμμετέχουν περισσότερο στο ενεργειακό μίγμα οι πιο «ακριβές» μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Με απλά λόγια, όταν συλλογικά μειώνουμε τη χρήση τους, τότε μειώνουμε και την τιμή ανά κιλοβατώρα για όλους.