Υπόθεση τρομοκρατίας: Ποιό είναι το εβραϊκό εστιατόριο που θα χτυπούσαν οι δύο Πακιστανοί – Στο Ιράν ο “εγκέφαλος” (εικόνες)

 Υπόθεση τρομοκρατίας: Ποιό είναι το εβραϊκό εστιατόριο που θα χτυπούσαν οι δύο Πακιστανοί – Στο Ιράν ο “εγκέφαλος” (εικόνες)

Νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το τρομοκρατικό χτύπημα που ετοίμαζαν οι δύο Πακιστανοί σε εβραϊκό εστιατόριο στο κέντρο των Αθηνών.

  • Πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδίαζαν χτύπημα με αέριο, για λογαριασμό του Ιράν, σε εστιατόριο, ισραηλινών συμφερόντων, στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στου Ψυρρή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλληφθέντες είναι δύο Πακιστανοί, 27 και 29 ετών, οι οποίοι λάμβαναν οδηγίες και κατευθύνσεις από ομοεθνή τους από το εξωτερικό.

  • Φέρεται, δε, να προέβαιναν σε στρατολογήσεις άλλων ατόμων προκειμένου να προβούν σε ανθρωποκτονίες και ρίψεις εκρηκτικών.

Στόχος των τρομοκρατών ήταν να προκαλέσουν πολύνεκρο χτύπημα ενώ ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό αν υπήρχαν και άλλοι στόχοι. Τα δυο άτομα πακιστανικής καταγωγής που συνελήφθησαν, μπήκαν παράνομα στην χώρα από την Ορεστιάδα πριν από πέντε χρόνια και συνέχεια χάνονται τα ίχνη τους.

Πώς η ΕΥΠ έφτασε στους τρομοκράτες – Τι αποκάλυψαν τα κινητά τους

Οι δύο Πακιστανοί τρομοκράτες, συνελήφθησαν μετά από συντονισμένες ταυτόχρονες επιχειρήσεις της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής, στην επαρχία και συγκεκριμένα στη Σπάρτη και στη Ζάκυνθο όπου ήταν μόνιμοι κάτοικοι. Σημειώνεται ότι δεν είχαν νομιμοποιητικά έγγραφα, γεγονός που προστίθεται στις κατηγορίες που τους βαρύνουν.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, έφτασαν στην ΕΥΠ αποσπασματικές πληροφορίες για ομάδα πακιστανών υπηκόων τρομοκρατών που ετοίμαζαν επίθεση κατά ισραηλινών πολιτών ή στόχων.

Οι αναλυτές της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, κατάφεραν να συνθέσουν τα κομμάτια του παζλ, με αποτέλεσμα να χαρτογραφήσουν τον τρομοκρατικό πυρήνα διεθνούς τρομοκρατίας. Έτσι, τον Φεβρουάριο, αποφασίστηκε η αναβάθμιση του επίπεδου επικινδυνότητας και τέθηκε σε εφαρμογή επιχειρησιακό σχέδιο.

  • Κατασχέθηκαν τα κινητά τηλέφωνα, usb και άλλα αντικείμενα τα οποία και εστάλησαν για εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Από την έρευνα έγινε γνωστό πως οι δύο Πακιστανοί είναι μέρος ενός εκτενούς δικτύου, εγκέφαλος του οποίου είναι Πακιστανός υπήκοος με ποινικό υπόβαθρο. Διαμένει στο Ιράν και δίνει οδηγίες στην υπόλοιπη οργάνωση για τρομοκρατικά χτυπήματα. Όπως διαπιστώθηκε επίσης, τόσο οι δύο συλληφθέντες όσο και ο εγκέφαλος κατάγονται από το ίδιο χωριό.

Μάλιστα οι δυο άνδρες προσπάθησαν πολλές φορές να στρατολογήσουν και άλλους ομοεθνείς τους, χωρίς όμως να τα καταφέρουν. Αρμόδια στελέχη κάνουν λόγο για συνεργασία της ΕΥΠ με άλλες ξένες υπηρεσίες για να διαπιστώσουν που φτάνουν τα «πλοκάμια» της τρομοκρατικής οργάνωσης αλλά και τον ρόλο του «εγκεφάλου» που έδινε τις εντολές.

Το εβραϊκό εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας που θα «χτυπούσαν» οι τρομοκράτες

Στόχος των δύο τρομοκρατών από το Πακιστάν θα ήταν ένα εβραϊκό εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας που λειτουργεί και σαν Συναγωγή. Πρόκειται για το Chabad of Athens (Χαμπάντ Ελλάδος) στο κέντρο της Αθήνας. και συγκεκριμένα στην οδό Αισώπου 10, στου Ψυρρή.

Στον πολυχώρο στεγάζεται το Kosher εστιατόριο Gostijo (που σημαίνει «φίλεμα» στα Λαντίνο, την παραδοσιακή διάλεκτο των Εβραιο-Ισπανών) με σεφαραδίτικες συνταγές.

Εκεί διοργανώνονται όλες οι παραδοσιακές γιορτές των Εβραίων και πολλές εκδηλώσεις. Πρόκειται για ένα πολυσύχναστο μέρος που επισκέπτονται Εβραίοι που ζουν στην Ελλάδα αλλά και Ισραηλινοί τουρίστες.

Το κτίριο ήταν κάποτε ντισκοτέκ.

mg_3947-1-5.jpg
gostijo_restaurant.jpg

Ακόμη, βρίσκεται στον πιο τουριστικό σημείο της Αθήνας, όπου επισκέπτες αλλά και ντόπιοι κάνουν βόλτες και βρίσκονται πολλά μπαρ, καφέ και εστιατόρια.

p-gostijo_55_660x440_201404232100.webp

Έκαναν αγροτικές εργασίες σε Ζάκυνθο και Σπάρτη μέχρι να έρθουν στην Αθήνα

  • Κατά την παραμονή στην Ελλάδα ζούσαν και εργάζονταν κάνοντας κυρίως αγροτικές εργασίες σε Ζάκυνθο και Σπάρτη. Τον τελευταίο χρόνο είχαν έρθει στην Αθήνα και διέμεναν σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο στην περιοχή της Ομόνοιας.

Η προετοιμασία για το χτύπημα σε ισραηλινό εστιατόριο στου Ψυρρή

  • Όπως διαπιστώθηκε από τα κινητά τους τηλέφωνα και τις συνομιλίες που είχαν με τον φερόμενο ως εγκέφαλο της τρομοκρατικής ομάδας, έναν 30χρονο επίσης Πακιστανό υπήκοο που διαμένει στο Ιράν, σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις με πρώτη αυτή στο εστιατόριο στου Ψυρρή.

Μάλιστα όπως διαπιστώθηκε είχαν κάνει προετοιμασία ακόμα και κατόπτευση του χώρου.

Από 10.000 έως 15.000 ευρώ για κάθε νεκρό…

  • Το στοιχείο που σοκάρει είναι ότι διαπραγματεύονταν με οικονομικούς όρους την επίθεση που θα έκαναν. Ανάλογα με τα θύματα θα ήταν και η αμοιβή τους. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι είχαν συμφωνήσει πως θα λάμβαναν ένα πόσο από 10.000 έως 15.000 για κάθε νεκρό και ανάλογα με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων.

Για το λόγο αυτό σχεδίαζαν αρχικά να χτυπήσουν με θανατηφόρο αέριο ή με εκρηκτικά για να είναι μαζικό το χτύπημα και στη συνέχεια να έμπαιναν με όπλα.

Ποια είναι η “Δύναμη Κουντς” που βρίσκεται πίσω από τους δύο Πακιστανούς

Μέχρι το θάνατό του, ο Σουλεϊμανί διοικούσε τη Δύναμη Κουντς, που είναι η αραβική λέξη για την Ιερουσαλήμ, και είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή αντισυμβατικών πολεμικών και πληροφοριώνΗ δύναμη είναι υπεύθυνη για την εκπαίδευση, τη χρηματοδότηση και την παροχή βοήθειας σε ορισμένες εξτρεμιστικές ομάδες στο εξωτερικό.

Σουλεϊμανί

Ο Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί ίδρυσε το IRGC (Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης) το 1979 μετά το τέλος της Ιρανικής Επανάστασης για να προστατεύσει την ισλαμική τάξη της νέας ιρανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, το IRGC έχει συνεισφέρει περίπου 125.000 άνδρες στις δυνάμεις του Ιράν και έχει την ικανότητα να αναλαμβάνει ασύμμετρους πολέμους και μυστικές επιχειρήσεις. Αυτό περιλαμβάνει τη Δύναμη Κουντς που με τα χρόνια έχει δημιουργήσει δεσμούς με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ, σιίτες στο Αφγανιστάν και τα παλαιστινιακά εδάφη.

Το 2007, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ουάσιγκτον Μπους κατηγόρησε δημόσια τις Δυνάμεις Κουντς για την παροχή εξελιγμένων IED (αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών) σε ιρακινές σιίτες πολιτοφυλακές που κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής σκότωσαν τέσσερις αμερικανούς στρατιώτες στην Καρμπάλα του Ιράκ.

Οι εξελίξεις των σχέσεων μεταξύ των Δυνάμεων Κουντς και των υπερπόντιων πολιτοφυλακών είναι ουσιαστικά μέρος του πολέμου με αντιπροσώπους που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας κυρίως για να προβάλουν την κυριαρχία και την επιρροή τους στη Μέση Ανατολή. Ενώ το Ιράν έχει πλειοψηφικό σιιτικό πληθυσμό, η Σαουδική Αραβία έχει πλειοψηφικό Σουνιτικό πληθυσμό, οι οποίοι και οι δύο θεωρούνται ως αντίπαλες αιρέσεις εντός του Ισλάμ.

Είναι σημαντικό ότι οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Ιράκ το 2003 μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου σε μια προσπάθεια να ξεριζώσουν την τρομοκρατία, να καταστρέψουν τα ιρακινά όπλα μαζικής καταστροφής και να τερματίσουν την κυριαρχία του δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν. Τα αμερικανικά στρατεύματα δεν θα έφευγαν για τα επόμενα οκτώ χρόνια, μέχρι το 2011, αφού ο τότε πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε να αποσύρει τα στρατεύματα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Παρόλα αυτά, οι ΗΠΑ παρενέβησαν ξανά το 2014 μετά από συμφωνία με την ιρακινή κυβέρνηση για να τις βοηθήσουν στον αγώνα τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση

Ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση ασκήθηκε σε βάρος των δύο συλληφθέντων που έπεσαν στα χέρια της ΕΛΑΣ και της ΕΥΠ καθώς σχεδίαζαν πλήγματα σε επιλεγμένους στόχους στην Ελλάδα.

Παράλληλα, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατ´ αγνώστου για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα) και πρόκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα), καθώς οι δύο συλληφθέντες φέρονται να έπαιρναν εντολές από πρόσωπο που βρίσκεται στο εξωτερικό.

Οι συλληφθέντες έχουν λάβει προθεσμία και αναμένεται να οδηγηθούν σε τακτικό ανακριτή την Παρασκευή.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, οι τρομοκράτες είχαν καθοδήγηση από το εξωτερικό και μεθόδευαν πλήγματα κατά προσεκτικά επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια.

Στη βάση πληροφοριών που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιχειρήσεις στελεχών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Στο πλαίσιο των συντονισμένων αυτών δράσεων των δύο Υπηρεσιών, συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, μέλη του τρομοκρατικού – ηγετικού στελέχους, που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, ως «εγκέφαλος» του δικτύου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της.

Από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου:

  1. είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης, κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας,
  2. είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης,
  3. είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος,
  4. σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους.

Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, ενώ πρωινές ώρες της 28/03/2023, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή.

Οι έρευνες συνεχίζονται».

Σχετικά Άρθρα