Ανοιχτό το θέμα διαγραφής Λοβέρδου: Δύο εισηγήσεις στον Ανδρουλάκη- Πώς εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ τις διφορούμενες προτάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ
Αναμφίβολα ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει καταφέρει να βάλει στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της τρίτης διερευνητικής εντολής παρά τις βολές που δέχεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρωθυπουργό άγνωστο Χ και ενώ προαναγγέλλει κατά την αντιπολίτευση αποστασίες.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος τραβά το σκοινί και παίζει με την υπομονή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε ρόλο Δούρειου Ίππου και ο Αλέξης Τσίπρας του κόβει τη φόρα στο παζάρι της επόμενης ημέρας αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα.
Κι ενώ όλοι θεωρούσαν ότι το ζήτημα της διαγραφής Λοβέρδου είχε μπεί στο συρτάρι ο ίδιος φρόντισε ξαφνικά να επανέλθει και με μια ευθεία πρόκληση να αμφισβητήσει και πάλι τη δυνατότητα του Νίκου Ανδρουλάκη να διαγράφει.
Ουσιαστικά ο ισχυρός πόλος μέσα στη Χαριλάου Τρικούπη δεν κρύβει τη διαφωνία του με το διμέτωπο που έχει ανοίξει η ηγεσία του κόμματος και όσο το σενάριο συνεργασίας μόνο με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη απομακρύνεται τόσο εκείνος πιέζει.
- Ο Νίκος Ανδρουλάκης από το μεσημέρι της Δευτέρα έγινε αποδέκτης δυο εισηγήσεων. Οι μισοί του εισηγήθηκαν ακαριαία διαγραφή λαμβάνοντας υπόψη και το προηγούμενο με την Εύα Καϊλή που κόστισε στο ΠΑΣΟΚ και άλλοι μισοί του εισηγήθηκαν να συνεδριάσει το πολιτικό Συμβούλιο.
Πολλοί βιάστηκαν μετά το «ουδέν σχόλιο» της Χαριλάου Τρικούπη να προεξοφλήσουν τη μη διαγραφή Λοβέρδου καθώς αυτά όπως σημείωναν γίνονται ακαριαία.
- Ωστόσο κατά άλλους ακόμη και πιο ψύχραιμους παρατηρητές το θέμα παραμένει ορθάνοιχτο και το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφωνία με τον Νίκο Ανδρουλάκη που επικαλείται και ο ίδιος ο κ. Λοβέρδος ακυρώνεται από τις δυο επίσημες διαρροές της ηγεσίας.
«Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι σε μείζονα θεσμική και προγραμματική σύγκρουση με το σύστημα Μητσοτάκη» έγραψε το Γραφείο Τύπου της Χαριλάου Τρικούπη γεγονός που δείχνει ακριβώς το σημείο της διαφωνίας που κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι στην πιο κρίσιμη ίσως προεκλογική φάση για το ΠΑΣΟΚ.
Σε αυτή την αντίδραση αν προστεθεί και η αρχική απάντηση του κόμματος μετά την ευθεία αμφισβήτηση του προέδρου του κόμματος τότε το κοκτέιλ γίνεται εκρηκτικό και μόνο ανώδυνα δεν θα μπορέσει να τελειώσει. Και αυτό γιατί όταν με επίσημη διαρροή από την πρώτη στιγμή της κρίσης στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη ταύτιζαν τον κ. Λοβέρδο με τον πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου δεν μένουν και πολλά περιθώρια παρερμηνειών.
- «Είναι πολιτικά παράδοξο ο Α. Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γ. Οικονόμου και τον Α. Σκέρτσο» έλεγε η σχετική διαρροή μετά την τοποθέτηση Λοβέρδου ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης πρέπει να πει τα ονόματα που έχει στο μυαλό του για πρωθυπουργό στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας που φωτογραφίζει.
Αποστασία
Όλα πάντως συνηγορούν σε αυτό που Αλέξης Τσίπρας έχει ονομάσει σε ανύποπτο χρόνο «αποστασίες από οικογενειακή παράδοση». Το παιχνίδι του Κέντρου χοντραίνει παρατηρούν στα κομματικά επιτελεία και για αυτό οι συγκρούσεις αναμένονται σκληρές.
Πίσω από τα χρώματα που ταιριάζουν δίπλα στο γαλάζιο της ΝΔ όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης τόσο η Κουμουνδούρου όσο και η Χαριλάου Τρικούπη είδαν καθαρά την πρόθεσή του να υφαρπάξει Βουλευτές άλλων κομμάτων, είτε πριν τις κάλπες είτε και μετά τη συγκρότηση της επόμενης Βουλής.
- Στο πλαίσιο αυτό και με τον Νίκο Ανδρουλάκη να δημιουργεί ατζέντα και να προκαλεί πολιτικές εξελίξεις πολλοί μιλούν για το εν εξελίξει προεκλογικό παζάρι με το βλέμμα στις διερευνητικές επαφές της επόμενης ημέρας της κάλπης με την απλή αναλογική.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλει να ενισχύσει από τώρα τη διαπραγματευτική του δύναμη σε αυτές τις συζητήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης και αναπόφευκτα το βλέμμα στρέφεται και στον Αλέξη Τσίπρα που διατηρεί μια απόσταση από τη σύγκρουση Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη – Λοβέρδου.
Όμως ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να βάλει τα πράγματα σε πιο ρεαλιστική βάση λέγοντας ουσιαστικά ότι τον πρώτο λόγο θα τον έχει αντικειμενικά το πρώτο κόμμα.
- «Όσοι εν πάση περιπτώσει έχουν στοιχειωδώς το αίσθημα της αυτοσυντήρησης, δεν θα επιλέξουν την άρνηση – εάν υπάρχει δυνατότητα και αν προκύπτει από τους αριθμούς – της συμμετοχής σ’ ένα κυβερνητικό σχήμα, που μπορεί να οδηγήσει σε δεύτερες εκλογές, που η εμπειρία μας έχει δείξει ότι θα συρρικνωθούν απολύτως τα ποσοστά τους».
Ουσιαστικά αυτό που παρατηρούν στην Κουμουνδούρου για τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι ότι στην προσπάθειά του να κρατήσει τις ίσες αποστάσεις προσωποποιεί το ζήτημα των συνεργασιών στον κ. Μητσοτάκη και στον κ. Τσίπρα και δεν θέτει τις προγραμματικές διαστάσεις που μπορεί να τον διαχωρίζουν από τις πολιτικές του κ. Μητσοτάκη.