Ακρίβεια: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα – Με το σταγονόμετρο ψωνίζουν οι καταναλωτές – Μεγάλες αυξήσεις στα βασικά είδη διατροφής

 Ακρίβεια: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα – Με το σταγονόμετρο ψωνίζουν οι καταναλωτές – Μεγάλες αυξήσεις στα βασικά είδη διατροφής

Οι τιμές σε βασικά είδη τροφίμων αδειάζουν τις τσέπες των καταναλωτών, οι οποίοι αναγκάζονται να μειώσουν τις αγορές τους, προκειμένου να μην αδειάσουν εντελώς τις τσέπες τους κι ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να πανηγυρίζει και να προμοτάρει τα ημίμετρα που υιοθετεί κατά της ακρίβειας.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση στην αγορά κρεάτων, με τις αυξήσεις να αγγίζουν το 20% τον τελευταίο χρόνο, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωζώνης κυμαίνεται στο 15%, σύμφωνα με τη Eurostat. «Το κρέας έχει τσιμπήσει πάρα πολύ. Το μοσχάρι του γάλακτος που το έπαιρνα εγώ 14 ευρώ έχει πάει 20 ευρώ. Το χοιρινό έχει πάρει απάνω γύρω στο 1 ευρώ και τα κοτόπουλα έχουν πάρει επάνω, όσο έπαιρνα ένα κοτόπουλο παίρνω μισό», δήλωσαν καταναλωτές στο Open TV.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η τιμή του μοσχαριού έχει ακριβύνει κατά 21% σε σχέση με το 2022, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη κυμαίνεται στα 12,9%. Παράλληλα, αύξηση 23,1% καταγράφηκε στην τιμή αρνιού και κατσικιού (έναντι 12,8% στην Ευρωζώνη), ενώ η τιμή του χοιρινού πήρε την ανιούσα κατά 20,8% έναντι 15% στην Ευρωζώνη.

«Το αρνί για παράδειγμα πέρυσι κυμάνθηκε στα 13 ευρώ, φέτος θα είμαστε σίγουρα πάρα πολύ κοντά στο 14. Και σε ό,τι αφορά το μοσχάρι, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στην αγορά γιατί όλο τον χειμώνα πέρσι κάθε εβδομάδα σχεδόν βλέπαμε ανατιμήσεις προς τα πάνω και υπάρχει γενικότερα πρόβλημα με την τιμή του μοσχαριού», δήλωσε στο Open TV ο κρεοπώλης, Σήφης Φουντουδάκης.

Σχετικά Άρθρα