21 Μαϊου: Κάλπες, Κωνσταντίνου και Ελένης, και Final Four με Ολυμπιακό- Όλο το παρασκήνιο για την επιλογή της ημερομηνίας- Πώς θα ψηφίσουμε με απλή αναλογική

 21 Μαϊου: Κάλπες, Κωνσταντίνου και Ελένης, και Final Four με Ολυμπιακό- Όλο το παρασκήνιο για την επιλογή της ημερομηνίας- Πώς θα ψηφίσουμε με απλή αναλογική

Με μεγάλη καθυστέρηση και ενώ η προεκλογική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει στην πολιτική αντιπαράθεση, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έσπευσε να προαναγγείλει την ημερομηνία στο υπουργικό συμβούλιο, δύο μήνες πριν τις κάλπες, ώστε να σταματήσει η σεναριολογία και ο ίδιος να παρουσιάσει ένα “υπεύθυνο πρόσωπο”.

Προηγουμένως ενημέρωσε τηλεφωνικά για την απόφαση του την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ατύπως όμως, καθώς τυπικά θα πρέπει να την επισκεφθεί και να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής.

Κατόπιν τούτων:

Η Βουλή θα κλείσει για το Πάσχα την Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου και δεν θα ανοίξει ξανά. Τελευταίο νομοσχέδιο θα είναι αυτό του υπουργείου Εσωτερικών, θα το εισηγηθεί ο Μάκης Βορίδης και θα περιλαμβάνει δεκάδες τροπολογίες με εκκρεμότητες (“ερανιστικό”, όπως λέγεται) και δεσμεύσεις της τελευταίας στιγμής. Συνήθως αυτά τα πολυνομοσχέδια κρύβουν και ρουσφέτια σε ειδικά εκλογικά ακροατήρια.

Αμέσως μετά την Κυριακή του Θωμά, στις 24 ή 25 Απριλίου, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί και τυπικά την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την επίσημη προκήρυξη των εκλογών. Από τότε “τρέχει” ο συνταγματικά προσδιορισμένος χρόνος και θα δρομολογηθούν οι σχετικές διατάξεις για την συμμετοχή των κομμάτων και των υποψηφίων στις τηλεοπτικές εμφανίσεις. Τότε θα διευκρινιστεί και η θέση του Αρείου Πάγου σχετικά με την συμμετοχή ή την απαγόρευση του κόμματος Έλληνες για την Πατρίδα του Ηλία Κασιδιάρη.

Το Σύνταγμα (άρθρο 41) ορίζει ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν μέσα σε 30 ημέρες από τη διάλυση της Βουλής και η προεκλογική περίοδος όπως προκύπτει από τις διαδικασίες (ανακήρυξη υποψηφίων, ψηφοδέλτια κλπ) δεν μπορεί να είναι κάτω από 20 ημέρες. Επομένως η τυπική προκήρυξη αναμένεται αμέσως μετά το Πάσχα.

Η δεύτερη κάλπη αναμένεται να στηθεί την Κυριακή 2 Ιουλίου, ωστόσο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός είπε “το αργότερο στις αρχές Ιουλίου”, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο, εφόσον το επιτρέπουν τα συνταγματικά περιθώρια, να διεξαχθούν οι δεύτερες εκλογές και την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου, μετά, δηλαδή, τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Μαζί με την γιορτή του Κωνσταντίνου και της Ελένης και το… Final Four

Εκτός λοιπόν από τις εθνικές εκλογές, η 21 Μαΐου είναι συνδεδεμένη ούτως ή άλλως με τη χριστιανική γιορτή των Κωνσταντίνου και Ελένης, αφιερωμένη στη μνήμη του ρωμαίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α’ του Μεγάλου και της μητέρας του, Ελένης.

Παράλληλα, η 21η Μαΐου έχει και αθλητική χροιά, καθώς το τριήμερο 19-21 Μαΐου διεξάγεται και το Final Four της EuroLeague, με τον Ολυμπιακό να διεκδικεί την παρουσία του στο Κάουνας. Την ίδια ημέρα, λοιπόν, που διεξάγονται οι εκλογές στη χώρα μας, είναι προγραμματισμένος και ο τελικός.

Η κορυφαία μπασκετική Ευρωπαϊκή διοργάνωση θα μεταδοθεί από τη NOVA, καθώς το συμβόλαιο της ολοκληρώνεται το 2023, κάτι που σημαίνει πως τα παιχνίδια της Euroleague (φυσικά και το Final-4) θα μεταδίδονται από τα κανάλια της. Άρα τα “ανοικτά” ιδιωτικά κανάλια και η ΕΡΤ θα μπορέσουν να μεταδόσουν απρόσκοπτα τις εκλογικές βραδιές, με την ανακοίνωση των exit polls, τα αποτελέσματα από το υπουργείο Εσωτερικών και, φυσικά, τις συζητήσεις και αναλύσεις με την συμμετοχή πολιτικών και δημοσιογράφων.

Μία πτυχή που εξετάστηκε μέχρι και την τελευταία στιγμή στο Μέγαρο Μαξίμου -για να προσδιοριστεί ως μέρα εκλογών η 21η ή η 28η Μαϊου- είναι ότι ο Ολυμπιακός, που φαίνεται περίπου βέβαιο πως θα είναι στο final four του Κάουνας, θα παίξει, είτε στον μικρό τελικό, είτε στον μεγάλο τελικό, το απόγευμα ή το βράδυ αντίστοιχα της Κυριακής των εκλογών. Κάτι που θα αποσπάσει την προσοχή των μπασκετικών φιλαθλων από την εκλογική βραδιά των καναλιών, ενώ στην περίπτωση που πάρει το τρόπαιο, αργά εκείνο το βράδυ θα υπάρξει κοσμοσυρροή και στα εκλογικά κέντρα των κομμάτων και, πιθανότατα, στο Πασαλιμάνι.

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει ο τελικός Κυπέλλου Ελλάδας που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το Σάββατο (20/5), θα μεταφερθεί σε άλλη ημερομηνία (το πιθανότερο είναι το Σάββατο 27/5), ενώ ακόμα δεν γνωρίζουμε το πού θα γίνει ο τελικός.

Εκλογές 2023: Πού ψηφίζω

Μπορείτε εύκολα να δείτε πού ψηφίζετε, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών. Για να βρείτε τη φόρμα του ypes, πατήστε ΕΔΩ.

Η διαδικασία συμπλήρωσης της φόρμας είναι απλή, καθώς απλά να ζητάει να συμπληρώσετε μερικά βασικά στοιχεία, όπως το ονοματεπώνυμό σας, το όνομα του πατρός σας κ.τ.λ.

Το μόνο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι το εξής: δεν πρέπει να συμπληρώσετε όλα τα πεδία.

Συμπληρώστε:

  • Είτε τις κατηγορίες «Επώνυμο», «Όνομα», «Όνομα Πατρός» και «Έτος Γέννησης»
  • Είτε μόνο τον εκλογικό αριθμό (δείτε πώς θα τον βρείτε παρακάτω) και το επώνυμό σας

Αφού γράψετε στοιχεία σας, πατάτε το κουμπί που γράφει «ΣΥΝΕΧΕΙΑ».

Εάν συμπληρώσετε όλα τα πεδία, τότε δεν θα εμφανιστεί ο τόπος στον οποίο θα ψηφίσετε. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να κάνετε κλικ στην επιλογή «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ» και να επαναλάβετε την αίτηση.

Το επώνυμό σας πρέπει να το συμπληρώσετε ολογράφως, ενώ εάν έχετε δύο επώνυμα θα γράψετε μόνο το πρώτο. Το μικρό όνομα το δικό σας και του πατέρα σας δε χρειάζεται να τα συμπληρώσετε ολογράφως, μπορείτε να γράψετε μόνο τα δύο πρώτα γράμματα. Μπορείτε να γράψετε τα στοιχεία σας με κεφαλαία ή με μικρά γράμματα.

Κάλπες και διερευνητικές εντολές

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου θα διεξαχθούν για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία του τόπου με το σύστημα της απλής αναλογικής, γεγονός που σημαίνει ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει μονοκομματική αυτοδύναμη κυβέρνηση

Αυτό σημαίνει ότι θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Σύμφωνα με το Σύνταγμα ο αρχηγός του πρώτου κόμματος θα πάρει την πρώτη διερευνητική εντολή ώστε σε διάστημα 3 ημερών να διαπιστώσει εάν μπορεί να εξασφαλίσει την δεδηλωμένη της Βουλής και να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας. 

Αν η προσπάθεια του πρώτου κόμματος αποβεί άκαρπη, η εντολή περνά στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος ενώ αν αποτύχει και αυτός στον αρχηγό του τρίτου κόμματος. Συνολικά η διαδικασία μπορεί να κρατήσει έως 9 ημέρες ώστε την 10η να καλέσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε μια προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Όταν η ΠτΔ διαπιστώσει αδυναμία πολιτικής συνεννόησης, τότε δίνει εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί ξανά σε εκλογές.

Μεταξύ 31 Μαΐου με 2 Ιουνίου θα ορκιστεί η νέα Βουλή, δηλαδή οι βουλευτές που θα εκλεγούν από τις κάλπες της 21ης Μαΐου. Παράλληλα θα εκλεγεί το προεδρείο της Βουλής και το απόγευμα της ίδιας ημέρας ή το πρωί της επόμενης θα θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διαλύσεως της Βουλής.

Δεύτερες εκλογές με λίστα

Οι δεύτερες εκλογές θα διεξαχθούν το αργότερο στις 2 Ιουλίου με λίστα βουλευτών και οι ψηφοφόροι θα επιλέγουν μόνο κόμμα καθώς δεν θα υπάρχει σταυρός προτίμησης.

Για την κατάρτιση της λίστας των βουλευτών, οι ηγεσίες των κομμάτων επιλέγουν να ακολουθούν την επιλογή των πολιτών έτσι όπως εκφράστηκε στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση και στη λίστα τοποθετούνται κατά σειρά οι υποψήφιοι βουλευτές που έλαβαν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης.

Σχετικά Άρθρα