Ισραήλ: Έπιασαν τόπο οι μαζικές διαδηλώσεις – Ανέβαλε για 1 μήνα την δικαστική μεταρρύθμιση ο Νετανιάχου (vid)

 Ισραήλ: Έπιασαν τόπο οι μαζικές διαδηλώσεις – Ανέβαλε για 1 μήνα την δικαστική μεταρρύθμιση ο Νετανιάχου (vid)

Οι αντιδράσεις στο σχέδιο του Μπενιαμίν Νετανιάχου για τη δικαστική μεταρρύθμιση εντάθηκαν σημαντικά τις τελευταίες ημέρες, με τους πολίτες να πραγματοποιούν μαζικές διαδηλώσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις.

Κινήσεις οι οποίες, έφεραν μια προσωρινή λύση, καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναγκάστηκε να αναβάλει για έναν μήνα την προώθηση της αμφιλεγόμενης δικαστικής μεταρρύθμισης.

Όπως μετέδωσε το timesofisrael, στόχος της αναβολής είναι να υπάρξουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις εντός αυτού του χρονικού διαστήματος, σύμφωνα με το ακροδεξιό συγκυβερνών κόμμα Ιουδαϊκή Δύναμη του Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ.

Το νομοσχέδιο θα προωθηθεί στην επόμενη σύνοδο του ισραηλινού κοινοβουλίου προκειμένου να “περάσει η μεταρρύθμιση μέσω διαλόγου”.

https://twitter.com/prokaliptika1/status/1640280783087648768

“Συμφώνησα να αφαιρέσω το βέτο για την απόρριψη της νομοθεσίας με αντάλλαγμα τη δέσμευση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η νομοθεσία θα υποβληθεί στην Κνεσέτ για έγκριση στην επόμενη σύνοδο”, δήλωσε ο ίδιος ο Μπεν-Γκβίρ.

Διαδηλωτές στο Ισραήλ κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης

Σημειώνεται ότι ο ισραηλινός πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτσογκ, κάλεσε την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου να σταματήσει την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που προωθεί. “Στο όνομα της ενότητας του λαού του Ισραήλ”, ο κ. Χέρτσογκ κάλεσε την κυβέρνηση του κ. Νετανιάχου, να επιδείξει “υπευθυνότητα” και να “σταματήσει τη νομοθετική διαδικασία αμέσως”.

https://twitter.com/skadefron/status/1640266591349751808

Την ίδια ώρα, ο γενικός πρόξενος του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποπομπή του υπουργού Άμυνας, τονίζοντας ότι δεν μπορεί πλέον, να εκπροσωπεί την κυβέρνηση Νετανιάχου.

https://twitter.com/metesohtaoglu/status/1640357820259348480

Παράλληλα, η προεδρία των ΗΠΑ τόνισε πως είναι “βαθιά ανήσυχη” για την κατάσταση στο Ισραήλ.

“Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για τις (…) εξελίξεις στο Ισραήλ, που υπογραμμίζουν περαιτέρω την επείγουσα ανάγκη να υπάρξει συμβιβασμός”, επισήμανε η Έιντριεν Γουότσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την αμερικανική προεδρία.

“Οι δημοκρατικές αξίες ήταν πάντα, και πρέπει να παραμείνουν, χαρακτηριστικό γνώρισμα των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ”, συνέχισε.

Μαζικές διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ

Χιλιάδες Ισραηλινοί βγήκαν στον δρόμο το βράδυ της Κυριακής (26/03) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποπομπή του υπουργού Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ από τον πρωθυπουργό της χώρας, μετά την προτροπή του υπουργού να υπάρξει παύση ενός μήνα στη διαδικασία της δικαστικής μεταρρύθμισης, τονίζοντας ότι φοβάται πως η συνέχιση της διχόνοιας ανάμεσα στους πολίτες για αυτό το θέμα θα δημιουργήσει “πραγματική απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ”.

Μαζικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ

Οι εικόνες από τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν χτες, Κυριακή (27/3) έδειχναν μεγάλα πλήθη να μπλοκάρουν τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο του Τελ Αβίβ καθώς και μια ομάδα διαδηλωτών να ανάβει φωτιές στη μέση του αυτοκινητόδρομου.

Περίπου χίλιοι ακόμη διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην οδό Azza στην Ιερουσαλήμ, όπου βρίσκεται η επίσημη κατοικία του Νετανιάχου, με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία να αναφέρουν πως οι διαδηλωτές φέρονται να παραβίασαν τα μέτρα ασφαλείας και να προχώρησαν προς την πρωθυπουργική κατοικία.

Σχετικά Άρθρα