Φουντώνει η ένταση στο Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους – Κάλεσμα Νετανιάχου για αποφυγή βίας (vid)

 Φουντώνει η ένταση στο Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους – Κάλεσμα Νετανιάχου για αποφυγή βίας (vid)

Τεταμένο είναι το κλίμα στο Ισραήλ εξαιτίας της πρόθεσης του Μπενιαμίν Νετανιάχου να περάσει το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί μπροστά από το κτίριο της ισραηλινής βουλής, Κνεσέτ, στην Ιερουσαλήμ ενώ βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δείχνουν ότι ολοένα και περισσότερος κόσμος συρρέει στην είσοδο της πόλης.

Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται και σε άλλες ισραηλινές πόλεις. Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν και στην πόλη Μπερ Σεβά τη Δευτέρα, καλώντας την κυβέρνηση να σταματήσει τη δικαστική αναθεώρηση. Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονται και κοντά στο Ινστιτούτο Weizmann στο Rehovot.

https://twitter.com/prokaliptika1/status/1640280783087648768

Εκατοντάδες πολίτες διαδηλώνουν και στην πόλη Ra’anana, όπου οι διαδηλώσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες. Ένα φράγμα της αστυνομίας εμποδίζει τους διαδηλωτές να μπλοκάρουν τον κύριο αυτοκινητόδρομο που διέρχεται από την πόλη, όπως έκαναν για ώρες χθες το βράδυ.

https://twitter.com/metesohtaoglu/status/1640357820259348480

Το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12 είχε αναφέρει ότι ο Νετανιάχου πρόκειται να ανακοινώσει στις 10:30 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) την αναστολή της μεταρρύθμισης κάτι που τελικά δεν έγινε. Προς το παρόν δεν έχει εκδοθεί ανακοίνωση από το γραφείο του Νετανιάχου, ωστόσο μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού, όπως ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να μην υποχωρήσει στις πιέσεις και να προχωρήσει με τη μεταρρύθμιση. Βέβαια, υπάρχουν και άλλα μέλη που εισηγούνται την απόσυρσή της.

Νετανιάχου σε διαδηλωτές: «Συμπεριφερθείτε υπεύθυνα»

Να ηρεμήσει τα πνεύματα προσπαθεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός  ο οποίος καλεί όλους τους οργισμένους διαδηλωτές «να συμπεριφέρονται υπεύθυνα και να μην ενεργούν βίαια»

«Καλώ όλους τους διαδηλωτές στην Ιερουσαλήμ, από τη δεξιά και την αριστερά, να συμπεριφέρονται υπεύθυνα και να μην ενεργούν βίαια. Είμαστε αδελφικός λαός», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Νετανιάχου δεν έχει ακόμη απευθυνθεί απευθείας στον λαό την ώρα που ο λαός έχει εξαγριωθεί εξαιτίας του αμφιλεγόμενο σχεδίου μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης του Μπενιαμίν Νετανιάχου και χιλιάδες διαδηλωτές κατακλύζουν τους δρόμους της πρωτεύουσας.

Σχετικά Άρθρα